2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MSZP: Balog Zoltán alkalmatlanná vált a bizottsági elnöki tisztségre
2009. 07. 08. 00:00

Ha Balog Zoltán lemond, szabadon védheti a szélsőjobbosokat.

Ha Balog Zoltán lemond, szabadon védheti a szélsőjobbosokat, és akár hivatalosan is beállhat a radikálisok törvénytelenségeit mentegető jogvédők sorába. De amíg az országgyűlési bizottság elnöke, ezt nem teheti - tette hozzá a szóvivő.

Nyakó István arra reagált, hogy kedden Balog Zoltán a Magyar Gárda feloszlatása ellen tiltakozók múlt hétvégi tüntetésén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban nyújtott be írásbeli kérdést Draskovics Tiborhoz. A politikus arról érdeklődött, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a törvényeket betartva és a szabadságjogokat tiszteletben tartva járt-e el a rendőrség szombaton.

Az MSZP szóvivője közleményében azt írta: az ország "a Budapesten tartott szélsőjobboldali tüntetésen láthatta, mit képvisel a Magyar Gárda, és hogy demokráciában miért nem lehet tűrni az újnyilas szabadcsapatok grasszálását az utcán". És - tette hozzá - "mára az is egyértelművé vált, hogy a Fidesz nem a békés polgárok, hanem a radikálisok, a Jobbik, a Magyar Gárda pártján áll".

Felidézte: a Fővárosi Ítéltőtábla múlt héten jogerősen feloszlatta a Magyar Gárdát, és a Fidesz ezzel a jogerős ítélettel "hadakozik és a békés többséggel helyezkedik szembe, amikor a betiltott Magyar Gárdát védi". "A Magyar Gárda betiltásáról szóló bírósági ítéletet a Fidesz nem kommentálta, nehogy magára haragítsa a szélsőségeseket. De most a Jobbik követelésére védelmükbe vették a radikálisokat, és ezzel egyértelművé tették, melyik oldalon állnak" - fogalmazott az MSZP szóvivője. Mint írta, Balog Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig "sokadik alkalommal áll ki a szélsőjobbos alakulat mellett", és "ráadásul most a Jobbik követelésére tette mindezt".

Nyakó István emlékeztetett rá: a Jobbik közleményében követelte, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nyilatkozzon a történtekkel kapcsolatban, és "Balog Zoltán meghallotta Vona Gábor követelését, hogy szólaljon meg a Fidesz".

De - mint írta - azt nem hallotta meg Balog Zoltán, hogy "a békésen tüntető gárdisták üvöltve, öklüket rázva, nyílt színen zsidóztak órákon át", a tüntetésen több újságíróra is rátámadtak, rendőröket dobáltak, rugdostak és ütlegeltek, valamint hogy egy férfit a bíróság fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt azért, mert a rendőrökre támadt.

Mint fogalmazott, Balog Zoltán "elvesztette az arányérzékét és a jogérzékét is": nem az emberi jogokat, a kisebbségeket védi, hanem az azokat veszélyeztető szélsőjobboldaliakat, radikálisokat, uszítókat. Nyakó István szerint Balog Zoltán "nem a rendet és a törvényességet biztosító rendőrséget támogatja, hanem az Igazságügyi Minisztert támadja, aki a kormányban határozott intézkedéseket tett a közbiztonság megerősítéséért, és aki az MSZP-vel közösen további lépéseket tervez annak érdekében, hogy Magyarországon rend legyen".

"A Fidesz ezzel szemben a káoszt, a felfordulást és a rendbontást erősíti, Balog Zoltán pedig a rendbontókat védi" - tette hozzá.

Mint írta, "Balog Zoltán és a Fidesz nem azokért aggódik, akiknek jogait és életét a Magyar Gárda veszélyezteti", hanem "azokat védelmezik, akik veszélyt jelentenek a demokráciára, mások ellen uszítanak és másokat megfélemlítenek". Ezért véleménye szerint a képviselő alkalmatlanná vált arra, hogy az emberi jogi bizottság elnöke maradjon.