2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kinn a Farkas!
2009. 07. 01. 00:00

A Magyar Nemzet szerint visszaszerezte többségét az Országos Cigány Önkormányzatban Farkas Flórián.

A Magyar Nemzet szerint visszaszerezte többségét az Országos Cigány Önkormányzatban Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes honatya, ugyanis a múlt pénteken ez az új testületi többség találkozott a budapesti Polgárok Házában, és arról határozott, hogy megfosztják trónjától Kolompár Orbán. Az indok: "szolgaian tolta a - romáknak sosem látott nyomort hozó - Gyurcsány-Bajnai-kormányok és a balliberális pártok szekerét".

Az ellenzék (Fidesz, Lungo Drom) számára méltán kedves és megbecsült lap szerint az OCÖ (és Farkas Flórián) 27 képviselője fordult Kolompár Orbán elnökhöz, hogy vezetőtársaival együtt mondjon le, különben egy rendkívüli közgyűlésen, élve többségi jogukkal, feloszlatják az OCÖ-t.

Kedden az OCÖ kibővített elnökségi ülésén 31 képviselő állt ki egyöntetűen Kolompár mellett, és aláírásával igazolta, hogy nem akar oszlatást, lemondatást. Mint ahogy a Nemzet is megírta, a legfőbb, választott cigány testület közgyűlési létszáma jelenleg nem a törvény által előírt 53 fő, csak 51, mivel Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) előzetes letartóztatásban van, egy másik képviselőnek pedig vissza kellett adnia mandátumát helyi cigány önkormányzatának megszűnése miatt. Bár Dancs nem mondott le mandátumáról, az biztos, közgyűléseken egyelőre nem tud részt venni.

A számháború már régóta zajlik az OCÖ-ben, volt időszak, amikor egy-két fős többséggel kormányozta a cigányság hajóját Kolompár, de ellenállt a viharoknak. Éppen egy héttel ezelőtt írtuk: tény, a Lungo Drom már a mostani OCÖ megalakulását követően minden követ megmozgatott, hogy feloszlassa a testületet, vagy legalábbis eltávolítsa az elnöki székből Kolompárt. Ez egyfajta elégtétel, vagy bosszú lehetne Farkas Flóriánnak, akit többször is kiütöttek a cigány bársonyszékből. Mint ismeretes, a Farkas Flórián vezettet jobboldalhoz köthető roma szervezet több képviselőt juttatott az 53 fős grémiumba, de az MCF-es Kolompár egy váratlan húzással átírta a papírforma szerinti, szokványos politikai forgatókönyvet. Taktika húzását azóta több szervezet, politikai párt is megismételte, tegyük hozzá, sikerrel.

A Lungo Dromot vezető Farkas Flórián szerint 27 embere van, Kolompár 31 emberrel bizonyította meggyőző többségét, pedig az elnökségi ülésen nem vett részt Teleki László és az EURIFE tagjai. Ez a három ember szintén nem akar oszlatást, ugyanis Telki, aki az MSZP országgyűlési képviselője is, meghatározó roma politikus nemcsak az OCÖ testületében, hanem a kormányban és a parlamentben, a RomNetnek egy hete azt mondta: semmilyen váltási, oszlatási szándékot nem tud támogatni. Ha ennek tudatában ideszámítjuk a zalai képviselőket , akkor az "Európában méltán világhírű Kolompár" kétharmados többséggel bír a közgyűlésben, pedig a mostani testület megalakulásakor frakciója még két emberrel volt kevesebb a Farkas Flórián táboráétól.

Ha a Magyar Nemzet igazat ír, és miért ne tenné azt, akkor itt valaki hazudik, és mindent megtesz, hogy félrevezesse a sajtót, a közvéleményt, a cigányságot, és az egész politikát. Ha összeadjuk a képviselői létszámokat, akkor bizony jóval túllépjük az 53 fős keretszámot, de ha leszámítjuk a helyüket kereső, ide-oda ugráló színészpalántákat, akik köpönyegforgató tanfolyamuk elvégzése után a kisebb mellékszerepből karakterszínésszé szeretnének válni, akkor is több a képviselő, mint kellene.

Bár az is igaz, hogy amúgy is túl sok van belőlük. Nevetséges, hogy az 53 fős testületben 23 elnökhelyettes lakozik, nem beszélve a bizottsági elnökökről, szakértőkről és tanácsnokokról. Stb.

Most, a ciklus felénél mire jó az oszlatósdi, a hatalmi harc, az ellenségkeresés? Miért nem lehet elindulni egy irányba, és ha már választott képviselők lettek, akkor meghatározni a célokat, és kikövetelni kormánytól, ellenzéktől annak támogatását. Mert azért lettek ezek az emberek odadelegálva, hogy a cigányságot segítsék és képviseljék, ne a nagypolitikát majmolják.

Persze ha miniszteri , államtitkári, vagy pusztán parlamenti, esetleg akár az OCÖ-elnöki bársonyszék van beígérve valakinek, akkor bizonyítnia kell. Bizonyítani, hogy a békés állóvizet bármikor fel lehet kavarni, káoszt lehet teremteni mondvacsinált indokokkal, ürügyekkel. Ha a legnagyobb ellenzéki párt előre hozott választásokat követel, akkor a kisebbik "testvérnek", phralanak ezt kutya kötelessége visszhangzani saját vackában. De úgy látszik, ismét nem tudta az ellenzéki vezér bizonyítani többségét, és ezért lesz is irgum-burgum az anya-apapárt vezérkarától. Persze néhány hét, vagy hónap múlva úgyis újra próbálkoznak. Hátha akkor mégis!

Kolompár meg röhög magában, mert "lyukra futtatta" az ellenzéket. Bevált a múlt heti jóslatunk, amikor is azt gondoltuk, Kolompár teszteli embereit és csapatát, hogy mi történne akkor, ha valóban elfogyna körülötte a levegő, kik lennének azok, akik elárulnák. Ez jó próba volt a politikai szövetségek erejének is, most újra összekovácsolódtak. Daróczi Sándorné az OCÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke kedden már újra ott ült az MCF frakcióban, a múlt pénteken pedig nyílt levélben üzent Farkas Flóriánnak, hogy "megállapodásukat tekintse tárgytalannak".

Ott volt az a Kozák János is, akit annak idején a régi-új OCÖ-elnök átállított a maga pártjára, és általános elnökhelyettessé tett, aki a Magyar Nemzet szerint szintén Farkas táborát erősíti, most mégis aláírta a Kolompárt támogató nyilatkozatot.

Jó lenne, ha nem belső hatalmi harcokról, hanem arról kellene írni, olvasni, értekezni, hogy az OCÖ milyen sok jó dolgot tett a cigányság érdekében az oktatás, a kultúra terén, érdekképviseletével milyen jó irányba indította el és segítette a cigányok foglalkoztatását,lakhatási körülményeik javítását. De ez egyelőre csak álom.

Változás attól nem lesz, ha lecseréljük a bútorszövetet. Néha célravezetőbb az egészet kidobni, és venni egy újat. Mert ha nem Kolompár az elnök, akkor mi változik? Semmi az égvilágon. Vezette már más is az OCÖ-t, mégse történt semmi! Pedig akkor is baráti kormány volt hatalmon. abban az időben a szolnoki sportcsarnokban felállva tapsolták a Lungo Drom lépviselői a hozzájuk helikopteren érkezett Horn Gyulát. A taps az most is ugyanúgy szól. Hol ennek, hol annak a vezetőnek. Viszont a hang az ugyanolyan fals, mert a bértapsolók ugyanazok a személyek.