HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A belgrádi romák gettóba zárása ellen tiltakozik a szerb Helsinki Bizottság

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  belgrád
2009 Június 29    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A szervezet az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ), az Európa Tanácshoz és az Európai Bizottság belgrádi képviseletéhez is eljuttatott dokumentumában emlékeztet arra, hogy az egyetemisták és főiskolások július 1-jén kezdődő sportjátéka miatt a belgrádi városvezetés több mint tíz napja elrendelte egy roma telep körbekerítését, az ott lakók szabadságának erőteljes korlátozását. Az intézkedést azért hozták, mert a Száva partján, Belgrád új városrészében lévő borzalmas nyomornegyed közel van Belvilhez, az Universiade részvevőinek lakóhelyéhez.

Hirdetmény

Belgrád "nem fogja megengedni, hogy vad telepek fékezzék a fejlődését" idézte ennek kapcsán Dragan Djilas belgrádi főpolgármestert a Helsinki Bizottság. Nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a bádogból, papírból, farostlemezekből összetákolt szörnyű putrikban, szeméthalmok között élőket az eddiginél is súlyosabb helyzetbe taszították.


Mozgásukban az Universiade miatt kivezényelt kutyás rendőrök és biztonsági szolgálatok emberei akadályozzák őket. Állandó megfélemlítésnek vannak kitéve, elzárással fenyegetik őket arra az esetre, ha jogvédő szervezetek képviselőinek mernek panaszkodni. Telepüket nemcsak körbekerítették, bejáratait is betontuskókkal zárták le úgy, hogy se a mentő, se a romák fő megélhetési forrását jelentő összegyűjtött papírhulladék elszállítására érkező teherautó nem jut be oda.

A Helsinki Bizottság szerint a városi hatóságok megígérték ugyan, hogy amíg a romák be lesznek szorítva gettójukba, élelemmel és ivóvízzel látják el őket, ám a vízellátás rendszertelen, élelemről pedig egyelőre szó sincs, mert mint az illetéseket mondják, annak biztosítása "hosszadalmas eljárást" igényel.

A Gazella-híd alatt lakó romák elleni intézkedések egy láncolat részei - mutat rá a közlemény, amely felidézi, hogy áprilisban már felszámoltak egy Új Belgrád-i roma telepet: a viskókat lerombolták, elzavart lakóik pedig csak napokkal később kerültek ismét fedél alá Belgrád egyik külvárosában.

Szerbia eközben még elnöke a Roma Évtized elnevezésű európai programnak, tisztségét csak pár nap múlva adja tovább. Amikor tavaly nyáron átvette, egyik fő céljaként jelölte meg annak elősegítését, hogy a romák emberhez méltó körülmények között lakhassanak - emlékeztet rá a szerbiai Helsinki Bizottság.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt