2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A belgrádi romák gettóba zárása ellen tiltakozik a szerb Helsinki Bizottság
2009. 06. 29. 00:00

Belgrád "nem fogja megengedni, hogy vad telepek fékezzék a fejlődését".

Belgrád "nem fogja megengedni, hogy vad telepek fékezzék a fejlődését" idézte ennek kapcsán Dragan Djilas belgrádi főpolgármestert a Helsinki Bizottság. Nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a bádogból, papírból, farostlemezekből összetákolt szörnyű putrikban, szeméthalmok között élőket az eddiginél is súlyosabb helyzetbe taszították.


Mozgásukban az Universiade miatt kivezényelt kutyás rendőrök és biztonsági szolgálatok emberei akadályozzák őket. Állandó megfélemlítésnek vannak kitéve, elzárással fenyegetik őket arra az esetre, ha jogvédő szervezetek képviselőinek mernek panaszkodni. Telepüket nemcsak körbekerítették, bejáratait is betontuskókkal zárták le úgy, hogy se a mentő, se a romák fő megélhetési forrását jelentő összegyűjtött papírhulladék elszállítására érkező teherautó nem jut be oda.

A Helsinki Bizottság szerint a városi hatóságok megígérték ugyan, hogy amíg a romák be lesznek szorítva gettójukba, élelemmel és ivóvízzel látják el őket, ám a vízellátás rendszertelen, élelemről pedig egyelőre szó sincs, mert mint az illetéseket mondják, annak biztosítása "hosszadalmas eljárást" igényel.

A Gazella-híd alatt lakó romák elleni intézkedések egy láncolat részei - mutat rá a közlemény, amely felidézi, hogy áprilisban már felszámoltak egy Új Belgrád-i roma telepet: a viskókat lerombolták, elzavart lakóik pedig csak napokkal később kerültek ismét fedél alá Belgrád egyik külvárosában.

Szerbia eközben még elnöke a Roma Évtized elnevezésű európai programnak, tisztségét csak pár nap múlva adja tovább. Amikor tavaly nyáron átvette, egyik fő céljaként jelölte meg annak elősegítését, hogy a romák emberhez méltó körülmények között lakhassanak - emlékeztet rá a szerbiai Helsinki Bizottság.