2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma önkormányzat feloszlatását is kezdeményezik a távozók
2009. 06. 24. 00:00

Úgy tűnik, meg vannak számlálva a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzat napjai.

Úgy tűnik, meg vannak számlálva a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzat napjai. Ismert, hogy mind az OCÖ-t, mind legerősebb szervezetét, az MCF-et a három büntetőeljárás alá vont Kolompár Orbán vezeti. Kolompárnak, aki 2007 elején csak néhány lungo dromos frakciótag átcsábításával üthette el Farkas Flóriánt az OCÖ-elnökségtől, most azt kellett tudomásul vennie: két "tősgyökeres" MCF-es frakciótársa távozik a pártból. Az egyik kilépett Daróczi Sándorné, az OCÖ pénzügyi bizottságának elnöke, a másik Sárközi Károly, az OCÖ elnökhelyettese.

Értesüléseink szerint ezek után erősen kétséges, hogy megvan-e még a balliberális koalíció egyébként is ingatag többsége a képviselő-testületben. Ismert, hogy az egyik koalíciós partner, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RMP) frakcióvezetője, Dancs Mihály (Horváth Aladár RPM-elnök bizalmasa) előzetes letartóztatásban van szocpollakások építésével összefüggő csalás miatt. Kertész Lóránt, a hasonló nevű Országos Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke korábban már kezdeményezte az OCÖ feloszlatását, a nagy létszámú jobboldali Lungo Drom pedig folyamatosan ezt sürgeti ellenzékből. Teleki László (MSZP) fél éve azt követelte (hiába) Kolompártól, számoljon el büntetőügyeivel képviselőtársai előtt.

Az MCF-nek és azon keresztül a roma önkormányzatnak folyamatosan erős bírálattal kellene illetnie a kormányt, amiért csak színleg érez a romákkal, miközben tudatosan szembefordítja egymással a többséget és a kisebbséget, hogy elterelje magáról a kilátástalan helyzetbe hozott össztársadalom indulatát - állapította meg lapunk érdeklődésére Sárközi Károly. Rámutatott: a korrupció miatt még a cigányság felzárkóztatására szánt pénzek is elfolytak. Kilépésének másik indokául azt hozta fel Sárközi, hogy az MCF választási pártként csúfosan megbukott az európai parlamenti választáson, hiszen a szavazatoknak csak 0,46 százalékát kapta. "Vagyis annak ellenére nem igazolódtak az etnikai kisebbségi párthoz fűzött remények - magyarázta -, hogy Kolompárék szerint sorozatosan rasszista indítékból gyilkoltak meg romákat az utóbbi időkben." Hangsúlyozta: a roma politika csak akkor tisztulhat meg, ha a cigány közösség országos önkormányzata feloszlik, ahogyan azt a Lungo Drom is kezdeményezte.