HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Országos kulturális központot követelnek roma szervezetek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Június 21    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Roma szervezetek elfogadhatatlannak, a kisebbségi közérdek semmibevételének tartják, hogy a kormány lemondott az Országos Cigány Művészeti Központ megvalósításáról, helyette fővárosi intézményt akar létrehozatni - közölte Zsigó Jenő és Daróczi Ágnes pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke, Bari Károly Kossuth-, és József Attila-díjas költő, műfordító, valamint Daróczi Ágnes kisebbségkutató másfél héttel ezelőtt Bajnai Gordon miniszterelnöknek és kormányának címezett nyílt levélben követelte, hogy haladéktalanul hozzák létre az Országos Cigány Művészeti Központot kiemelt kormányzati projektként, európai uniós fejlesztési forrásokból. Mint írták, a Roma Integráció Évtizede Program 2009-2010. évi feladatai közé a kormányzat a roma szervezetek követelésére emelte be a központ létrehozását 2010. évi határidővel.

Szigetvári Viktor, Molnár Csaba kancelláriaminiszter kabinetfőnöke e-mailben küldött válaszában szűkös költségvetésre hivatkozva elutasította a kérést, mondván a fővárosi intézmény létrehozására 900 millió forintot már átutaltak, és a fővárosi központ megvalósítását megfelelő döntésnek gondolják a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Zsigó Jenő pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: elfogadhatatlanak tartják a kormány döntését, és azt, hogy levelükre a kabinetfőnök válaszolt. "Ez már a sokadik kudarca a magyarországi cigányságnak, nincs bizalmi tőke a kormány és a cigány közélet tárgyalásaiban" - fogalmazott a Roma Parlament elnöke megjegyezve, már 2007-ben megállapodtak a Roma Integrációs Tanácson keresztül a kormánnyal az országos központ létrehozásáról, amit egyoldalúan felrúgtak. Kijelentette: a kormány a cigányság szempontjából "a társadalomra káros és veszélyes döntéseket hoz sorozatosan".

Daróczi Ágnes azt mondta: a kérdés az, hogy van-e joga a cigányságnak beleszólnia saját sorsa alakulásába, vannak-e a cigányoknak kisebbségi jogaik, hogyan valósulhat meg a kulturális autonómia, vagy a puszta kirakatpolitika uralja tovább a magyar és a cigány közéletet.

A Phralipe nevű civil szervezet elnökhelyettese közölte: a kormány döntése elleni tiltakozásukhoz két nap alatt 180 magánember és szervezet csatlakozott.

Roma szervezetek már korábban többször hangot adtak véleményüknek, hogy nem tartják alkalmasnak a VIII. kerületi volt Dekoratőr Iskola épületét a Fővárosi Roma Kulturális Központ kialakításához, ezért más épületet, vagy újonnan épülő országos központ felállítását sürgetik.

A Fővárosi Közgyűlés június 3-án az MSZP- és az SZDSZ-képviselők szavazataival megerősítette azt az áprilisi döntését, amely szerint a Szentkirályi utca 7. szám alatti volt iskolaépületben hozzák létre a fővárosi roma központot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt