2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Földet és sertést kapnak a szentesi rászorulók
2009. 06. 17. 00:00

A város elkötelezett amellett, hogy a válság hatásait csökkentsék.

Szirbik Imre (MSZP) az MTI-nek elmondta: a szociális földprogram keretében a területeket az önkormányzat ingyenesen bocsátja az igénylők rendelkezésére. Ez a kezdeményezés hosszú távú, a leghamarabb ugyanis ősszel lehet megkezdeni a munkát, a szántással. Jelenleg az igények felmérése zajlik. Tavasszal sok parcellán vetnek majd, ehhez a magot is az önkormányzat adja, így a kamrák feltöltésére is lesz lehetőség - tette hozzá.

A "szociális állatkihelyezés" során egyelőre tizenöt jelentkezőnek adnak malacot és egy éven át havi ötven kilogramm takarmányt. A helyszíni szemle után a szociális bizottság dönt arról, hogy melyik családnál van lehetőség az állattartásra.

A program korábban már működött a városban, csak idővel elfogytak a jelentkező családok. A két lehetőséggel önerejüket is mozgósítva segíthetnek magukon a családok - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: a cél az, hogy ne pénz és segély, hanem természeti javak felhasználásával az emberek saját erőből is képesek legyenek a nehéz helyzetből kilábalni.

A város elkötelezett amellett, hogy a válság hatásait csökkentsék, legyen az jogszabályi vagy szociális kérdés. A törvényi segítség egyébként a napokban a térséget is érintette. A vízügyi törvény módosítása keretében hétfőn fogadta el a parlament azt a rendelkezést, amely szerint a termálvíz felhasználásában a visszasajtolás 2013-tól nem kötelező. Ez az ország - sőt a világ - legnagyobb termálvíz-energiával működő üvegházegyüttese szempontjából létkérdés volt - mondta Szirbik Imre.

Szentes több módon igyekszik segíteni a szociálisan rászorulókon. Ebben az évben szociális kölcsönt adtak, a bankokkal való egyeztetéssel a lakáshitelesek megsegítésére dolgoztak ki lehetőségeket, buzdították a lakókat a helyi termékek vásárlására, illetve most két természetbeni támogatást valósítottak meg - közölte a polgármester.