HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Kutyák befelé!" Gyerekeket is vertek a kommandósok

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rendőrség, köröm
2009 Június 16    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Egy családi rendezvényen egymásnak esett két roma család, és betörték kővel a kiérkező rendőrautó szélvédőjét. A rendőrség majdnem harminc embert előállított, és feljelentést tett ügyészségen hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntette miatt. A romák viszont azt állítják: nem támadt a tömeg a rendőrökre, és a segítségül hívott kommandósok válogatás nélkül ütötték-vágták az ártatlan telepieket és a kiékező polgárőröket is bántalmazták - értesült a Roma Sajtóközpont (RSK).

Hirdetmény

Ballagás, mulatozás,verekedés

"Kutyák befelé az utcából!" - állítólag ezt kiabálták a körömi cigánytelepen a fekete ruhát és csuklyát viselő kommandósok a romáknak. Rontó Tibor, a helyi roma önkormányzat elnöke az RSK-nak azt mondta: szombaton ballagást tartottak a cigánytelep két szomszédos házában és a mulatozás vitába, majd verekedésbe torkollt. Rontó elmondása szerint ezután valaki bejelentést tett a rendőrségen, és hamarosan egy járőrautó érkezett a telepre Tiszaújvárosból. A cigány vezető szerint egy roma fiú betörte kővel a rendőrautó szélvédőjét, majd ezután nem sokkal több tucat kommandós érkezett a telepre kisbusszal, és válogatás nélkül ütni-vágni kezdték a romákat.

Gáz-spray, kövek, botok

Rontó és a telepiek elmondása szerint több embert gáz-spray-vel lefújtak, volt, ahol a ház ajtaját berúgva támadtak a családokra. Ezzel szemben a Borsod megyei Rendőr-főkapitányság közleményben azt közölte: a járőrökre támadt a különböző eszközökkel felfegyverkezett tömeg és a további jogsértést a településre vezényelt nagyobb rendőri erővel sikerült megakadályozni. A közlemény szerint 28 embert állított elő a rendőrség, és az ügyészség vizsgálja majd "a jogsértéshez kapcsolódó szerepüket". A helyi roma vezető azonban határozottan tagadja, hogy rátámadt volna a tömeg a rendőrökre. Rontó azt állítja: csak a két érintett család verekedett egymással kövekkel és botokkal, és mindössze a már említett fiú törte be a rendőrautó szélvédőjét, ehhez képest a kommandósok tomfával vertek mindenkit, aki az útjukba került, köztük asszonyokat és gyerekeket is. Rontó azt állítja: az ő 15 éves gyerekének is zsineggel összekötötték kezét, majd a hasát és a kezét ütöttek tomfával, egy asztmás gyerek pedig rohamot kapott, és kórházba kellett vinni miután lefújták gáz-spray-vel.

A gyerekek sokkot kaptak

A helyi cigány vezető szerint alvó embereket is kirángattak az ágyból a kommandósok, akik szerinte nemcsak a romákat, hanem a helyszínre érkező polgárőröket is bántalmazták. Rontó elmondása szerint, aki tudott, az a közeli közeli kukoricásba menekült a kommandósok elől, és több gyerek sokkot kapott az átélt élménytől. Rontó szerint három embert kezelnek most a megyei kórházban: egy polgárőrt, akinek a keze tört el, egy helyi lakost, akinek a karja tört el, és egy roma embert, akinek műteni kell a könyökét. Rontó elmondása szerint hétfőn még tíz romát vitt orvoshoz különböző fej, kéz, láb, szemsérülésekkel vagy zúzódásos sérülésekkel. A Borsod Megyei Főügyészség szóvivője a Roma Sajtóközponttal azt közölte: a rendőrök feljelentését már megkapták, és hetvenkét órán belül kell dönteniük arról, hogy indítanak -e eljárást a romák ellen.

Bíznak az ügyészségben

Martossy György hozzátette: ha a főügyészség eljárást indít, akkor valószínűleg csoportosan felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vizsgálódnak majd, amelynek a büntetési tétele legfeljebb öt évig terjedő szabadságvesztés. Martossy nem tudta megmondani, hogy sérültek-e rendőrök a verekedésben. Dobi Tamás, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője erről nem nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak arra hivatkozva, hogy átadták az ügyet az ügyészségnek. A Borsod megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője azonban hétfőn hivatalában fogadta Bordás Gézát, a Borsod megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét és Rontó Tibort a Körömi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét. A rendőrség szerint a találkozón résztvevők egyetértettek abban: bíznak az ügyészség eljárásában és elfogadják annak megállapításait.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt