HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Készül a lovári Szellemekkel suttogó

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Június 10    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Egy halottlátó cigányfiúról szól Bogdán Árpád filmterve, aki egy párhuzamos világban lovári nyelven beszél, és szembeszáll a gonosszal. Sipos Gábort, a Laokoon producerét kérdeztük.

Hirdetmény

Francia és ír partnerek is komolyan érdeklődtek a terv iránt Cannes-ban a European Film Promotion által szervezett Producer on the Move programban, ahol Sipos képviselte a projektet.

"Éppen csak a thriller határán található A halottlátó - határolta be a terv műfaját. - Mesekörnyezetben játszódik. 33-ban kezdődik a történet, mikor Hitler titkos páholya, a Thule Társaság okkultista kísérletekbe kezd, amit gyerekeken hajtanak végre - mesélte. - 77 évvel később játszódik a film, hisz 2010-ben lesz megint hatalma a gonosznak a kapu felett, ami a másik világba vezet."

"A másik oldal valahogy úgy kapcsolódik be, mint az Éjszakai őrség című orosz scifiben. Stílusra inkább a Twin Peaks-hez hasonlítanám" - kötötte filmekhez, de szerinte azért ez se nem scifi, se nem igazi thriller: egy valós környezetben játszódik, ami beleágyazódik az emberkísérletes keretbe. Nem lesznek benne ijesztő hullák, mint Hatodik érzékben.

Ez cigányfilm?, kérdeztük. "Cigánykörnyezetben játszódik, a főszereplő is különleges képességekkel rendelkező cigányfiú, igen, mondhatjuk, hogy ez cigányfilm."

Sipos szerint mindig fokozott igény van arra, hogy "belelássunk egy nép kultúrájának a belső bugyraiba". "A halottlátás, démonűzés a cigánykultúrában is jelen van - mondta erről. - Hogy mi épp a cigány kultúrára húztuk rá ezeket a fogalmakat: egy népcsoport magányát és kitaszítottságát szimbolizáljuk ezzel, egy olyan népcsoportét, ami több ezer éve megérkezett Európába, de valójában még mindig úton van."

300 millió forintos költségvetéssel számolnak, de már a forgatókönyvre is kaptak támogatást: az MMK egymilliót, az NKA 300 ezret adott. Itthonról 31,5 millió forint normatív támogatás jár Árpád előző filmje, a Boldog új élet berlini szereplése után (Berlinben elismerő oklevelet kapott, és a magyar szemlén legjobb elsőfilm lett). A forgatókönyv nyárra lesz kész, az MMKA őszre tervezett játékfilmes gyártási pályázatán indulnak, és 2010 novemberben forgatnának.

A Laokoon ezután Pater Sparrow második filmjéért is felelős lesz: ez Boris Vian Szívszaggató című regényéből készül majd. Koproducerek az új Mundruczó filmben, illetve producerei az épp most bemutatott Intim Fejlövésnek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt