2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb roma csoport indult útnak Kanadába
2009. 06. 03. 00:00

Az idei év első három hónapjában Csehországból már 653 -an kértek menedékjogot Kanadától.

A körzet legnagyobb lélekszámú roma közössége Cseszkí Trzsebonyban ugyanakkor szinte érintetlen maradt az újabb hullámtól. Ezt a �agyeje - Remény elnevezésű szociális érdekvédő szervezet egyik helyi vezetője azzal magyarázza, hogy a városban hosszú ideje kitartó és eredményes munkát folytatnak a romák körében.

Az idei év első három hónapjában Csehországból már 653 -an kértek menedékjogot Kanadától, s bár az ottani hatóságok nem rögzítik az etnikai hátteret, nagy valószínűséggel ők mind romák. Tavaly az egész évre jutott 861 kérelem, s ez az emelkedés nyugtalanítja a kanadai hatóságokat is. Májusi prágai látogatása során a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem változik a trend, Kanada kénytelen lesz újra bevezetni a vízum kötelezettséget Csehországgal szemben.

Csehországban sem jutnak előbbre a rendőrök a romák elleni támadások nyomozásában

A cseh rendőrfőnök, Oldøich Martinù a vítkovi gyújtogatást követően még április harmincadikán azt nyilatkozta, hogy egy hónapon belül konkrét személyeket tud megnevezni, azonban a hónap elmúltával sem jutott közelebb a cseh rendőrség az elkövetők személyéhez. Mint arról a ROMNET is , április 18-án éjjel eddig ismeretlen elkövetők egy vítkovi romák lakta házba molotov koktélos palackokat dobtak, s ennek következtében két felnőtt és egy kétéves kislány szenvedett égési sérüléseket.

A kislány testének nyolcvan százaléka égett meg, életéért még mindig küzdenek, bár a legkritikusabb időszakon már túl van. Kezének néhány ujját amputálni kellett, jelenleg könnyű altatásban van az ostravai klinika égési osztályán. A család megsegítésére országszerte gyűjtésbe kezdtek roma szervezetek, s eddig mintegy 700 ezer korona gyűlt össze (kb. 7 millió Ft), amiből a család már vehet egy kétszobás lakást, sőt marad a bútorokra, berendezésre is.

Csehországra százmillió koronás büntetés vár

Jan Fischer, cseh miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta, és elfogadta az emberi jogok csehországi helyzetéről szóló Jelentést. Mint az előterjesztő, Michael Kocáb emberi jogi és kisebbségi miniszter hivatala közölte, Csehország legsúlyosabb elmaradása az antidiszkriminációs törvény elfogadásában érhető tetten, ami miatt az EU súlyos bírságot szabhat ki a közeljövőben. Ennek mértéke elérheti akár a százmillió koronát is. Ezt a jogszabályt már az Unióba való belépéskor el kellett volna fogadni, de még mindig tart a politikai pártok közti huzavona.

A kormány Emberi jogi Tanácsadó Testületének titkára, Lucie Otáhalová a Cseh Hírügynökségnek elmondta, hogy a Jelentés szerint igen gyakori az időskorúak életkor szerinti megkülönböztetése, főleg a munkáltatók részéről. Azt is kiemeli a Jelentés, hogy nem megfelelő a kisjövedelműek védelme, akiknek a lakbérek deregulációja folytán rendkívül megnehezedtek az életfeltételei. Ez a szociális lakhatás jogának biztosítását követelné meg, ami jelenleg teljességgel hiányzik. A Jelentés megemlíti még többek között a videokamerás követő rendszerek nem elégséges szabályozását, a börtönök zsúfoltságát, valamint a bírósági végrehajtás gyakran lélektelenül embertelen módját. A Jelentés egyaránt támaszkodott a közigazgatási szervek és a civil szervezetek adataira, tanulmányaira.