2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Ne hagyják magukat bolondiskolába íratni, amikor nem odavalók!"
2009. 05. 28. 00:00

Milliós kártérítés két indokolatlanul fogyatékossá nyilvánított nyíregyházi roma diáknak.

Mohácsi Viktória (ALDE, SZDSZ) európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a két, immár 16 és 14 éves felperes, András és István esete nem egyedi. Míg az EU-ban a fogyatékos gyerekek aránya 2-3%, addig Magyarországon a diákok több mint 7%-a sajátos nevelési igényű (SNI-s), melynek oka, hogy a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) gyerekeket évtizedek óta fogyatékosnak nyilvánítanak, indokolatlanul. 2005-ben Mohácsi Viktória felkért egy független szakértői gárdát, hogy egy nyári tábor keretében 66 SNI-snek minősített diák felülvizsgálatát végezzék el. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy 47-en épértelműek voltak, melyből 12 fogyatékossá minősített gyermek ügyében indult kártérítési eljárás az országban. A 12 felperes ügyeit Mohácsi Viktória koordinálásával Dr. Kárpáti Miklós ügyvédi iroda és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) képviseli.

A nyíregyházi felpereseket képviselő Dr. Farkas Lilla, a CFCF ügyvédje, a következőket mondta: "A bíró a döntését a gyermekek alkotmányos jogaira alapozta: az egyik alkotmányos jog, amit megsértettek, az egyenlő bánásmódhoz és az esélyegyenlőséghez való jog, a másik az oktatáshoz való jog. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei bíróság az egy-egymilliós kártérítés megítélésén túl elmarasztalta egyrészt a megyei önkormányzatot, mint fenntartót, amiért a szakértői bizottság félrediagnosztizálta a diákokat, másrészt pedig a Göllesz Viktor speciális iskolát, amiért nem ismerte fel, hogy normál oktatásra lenne szükségük. Andrást még most, 8 év speciális iskolai oktatás után is normál képességűnek ítélte meg a kirendelt szakértő".

András az ítélethirdetés után a következőket mondta: "Már egyáltalán nem hittem benne, hogy valaha az álmom is valóra válhat: autószerelő szeretnék lenni. Ez a pénz nem kárpótol az elfecsérelt 10 évemért, amit "fogyatékosként" kellett leélnem, de mégis nagyon örülök neki, mert magántanárt fogadhatok belőle, és újra felvételizhetek egy normál középiskolába. A 4 évig tartó eljáráshoz az adott erőt nekünk, hogy példát mutathatunk több ezer diáktársunknak: ne hagyják magukat bolondiskolába íratni, amikor nem odavalók!"