HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

"Ne hagyják magukat bolondiskolába íratni, amikor nem odavalók!"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Május 28    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az évek óta tartó országos persorozat első eredményesen végződő elsőfokú bírósági eljárása, melynek során roma tanulók perelték be iskolájukat, az őket fogyatékossá nyilvánító szakértői bizottságokat, valamint az intézményfenntartó megyei önkormányzatot, amiért jogellenesen fogyatékossá minősítették, 8 éven át fogyatékosként oktatták és ezzel megfosztották őket a minden gyereknek kijáró, képességeinek megfelelő, oktatás jogától.

Hirdetmény

Mohácsi Viktória (ALDE, SZDSZ) európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a két, immár 16 és 14 éves felperes, András és István esete nem egyedi. Míg az EU-ban a fogyatékos gyerekek aránya 2-3%, addig Magyarországon a diákok több mint 7%-a sajátos nevelési igényű (SNI-s), melynek oka, hogy a roma és a halmozottan hátrányos helyzetű (hhh) gyerekeket évtizedek óta fogyatékosnak nyilvánítanak, indokolatlanul. 2005-ben Mohácsi Viktória felkért egy független szakértői gárdát, hogy egy nyári tábor keretében 66 SNI-snek minősített diák felülvizsgálatát végezzék el. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy 47-en épértelműek voltak, melyből 12 fogyatékossá minősített gyermek ügyében indult kártérítési eljárás az országban. A 12 felperes ügyeit Mohácsi Viktória koordinálásával Dr. Kárpáti Miklós ügyvédi iroda és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) képviseli.

A nyíregyházi felpereseket képviselő Dr. Farkas Lilla, a CFCF ügyvédje, a következőket mondta: "A bíró a döntését a gyermekek alkotmányos jogaira alapozta: az egyik alkotmányos jog, amit megsértettek, az egyenlő bánásmódhoz és az esélyegyenlőséghez való jog, a másik az oktatáshoz való jog. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei bíróság az egy-egymilliós kártérítés megítélésén túl elmarasztalta egyrészt a megyei önkormányzatot, mint fenntartót, amiért a szakértői bizottság félrediagnosztizálta a diákokat, másrészt pedig a Göllesz Viktor speciális iskolát, amiért nem ismerte fel, hogy normál oktatásra lenne szükségük. Andrást még most, 8 év speciális iskolai oktatás után is normál képességűnek ítélte meg a kirendelt szakértő".

András az ítélethirdetés után a következőket mondta: "Már egyáltalán nem hittem benne, hogy valaha az álmom is valóra válhat: autószerelő szeretnék lenni. Ez a pénz nem kárpótol az elfecsérelt 10 évemért, amit "fogyatékosként" kellett leélnem, de mégis nagyon örülök neki, mert magántanárt fogadhatok belőle, és újra felvételizhetek egy normál középiskolába. A 4 évig tartó eljáráshoz az adott erőt nekünk, hogy példát mutathatunk több ezer diáktársunknak: ne hagyják magukat bolondiskolába íratni, amikor nem odavalók!"Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt