HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egymillió forintos kártérítés fogyatékossá nyilvánítás miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi, Esélyt
2009 Május 28    Forrás: hirado.hu,Népszabadság


Ez a cikk archív

Indokolatlan fogyatékossá nyilvánítás miatt első fokon pert nyert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány két gyerek nevében.

Hirdetmény

Két gyermeknek egy-egymillió forint kártérítést ítélt meg a megyei bíróság első fokon, mert indokolatlanul fogyatékosnak minősítették őket - írja a Népszabadság.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben a testület úgy találta, hogy a megyei önkormányzat, illetve a fenntartásában működő, tanulási képességeket vizsgáló bizottság, valamint a nyíregyházi Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola a hátrányos megkülönböztetéssel megsértette a gyerekek alkotmányos jogait.

A lap felidézi, hogy az indokolatlanul fogyatékossá minősítések ügye 2005-ben kezdődött. Helyi cigány önkormányzati képviselők és civil szervezetek segítségével Mohácsi Viktória SZDSZ-es EP-képviselő 66 gyerek ügyét karolta fel, akik MACIKA ösztöndíjasok voltak (tehát kormányzati ösztöndíjat kaptak), és speciális iskolába jártak: róluk gyanítható volt, hogy nem a képességeik alapján nyilvánították őket fogyatékossá. A felkért független szakértők 47 gyerek esetében állapították meg, hogy normál képességűek, és vagy szakszerűtlenség, vagy más okok állnak a fogyatékossá nyilvánításuk hátterében.

Mohácsi buzdítására tizenkét szülő vállalta a bírósági procedúrát, tizenkét perből ez az első, ahol a bíróság igazat adott a felperesnek, és megítélte a kártérítést.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt