2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gárdista volt? Kérdőjelek a romákat ért támadás körül
2009. 05. 27. 00:00

Kivágta a szúnyoghálót, bemászott a házba és borotvával rontott rá egy öt tagú roma családra szerdára virradóra egy férfi.

Kivágta a szúnyoghálót, bemászott a házba és borotvával rontott rá egy öt tagú roma családra szerdára virradóra egy férfi. A Roma Sajtóközpont tudósítása szerint a család nem a cigánytelepen lakik, hanem a település belsejében lévő Szivárvány utcában.

B. Csaba, az apa fuvarozóként és építkezéseken dolgozik, mindenkivel jó viszonyban van a településen, tudomása szerint nincsenek haragosai, támadójával soha sem találkozott. A házban az ötvenhét éves, rokkantnyugdíjas nagymama, nagypapa, a harminc éves apa, anya és kétéves kisfiúk aludt.

"Meghaltok!"

A támadót az anya vette észre, majd segítségért kezdett kiabálni. B. Csaba a történtekről az mondta: amikor a felesége segélykiáltására felriadt, a támadó is felugrott, azt üvöltötte, hogy "meghaltok", rárontott a még fekvő férfira és a nála lévő borotvával többször megvágta a nyakát és a mellkasát.

Az ágyban aludt az apa mellett a kétéves kisfiú is, akit a már erősen vérző apa saját testével védelmezett a borotvával kaszaboló férfi ellen. Ekkor az anya is ráugrott a támadóra, aki a nő lábszárát vagdosta össze, majd menekülőre fogta a dolgot. Az előszobában azonban szembetalálkozott a zajra és dulakodásra szintén felébredt nagypapával, akinek hosszú dulakodás után sikerült letepernie egy ágyra a támadót, majd az asszonyok segítségével ott tartania a rendőrök megérkezéséig.

Az indítékról egyelőre semmit nem tudni

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrkapitányság szóvivője a Hírszerzőnek azt mondta, a támadó is olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy jelenleg nincs kihallgatható állapotban, de azt velük is később közli majd a kórház, hogy pontosan milyen sérülésről van szó.

"A támadás indítékáról egyelőre semmit nem tudunk, a 46 éves férfi helybeli lakos volt, a bűncselekmény hajnali három óra körül történt. Jelenleg is folyik a helyszínelés, és a tanúmeghallgatások, emberölés kísérlete miatt indítottunk eljárást, de a jegyzőkönyvek elkészültéig további részleteket nem tudunk közölni" - mondta lapunknak Szabó Zita.

A mentők a karcagi kórházba vitték az egész családot, de már kiengedték őket. B. Csaba elmondása szerint az ügyeletes orvos azt mondta neki: hajszál híján múlt az élete. A támadó jelenleg is kórházban van. A Roma Sajtóközpont azt írta, a támadónál pisztoly is volt, és Szöcsi Lajosra, az Országos Cigány Önkormányzat Konfliktuskezelő Bizottságának elnökére hivatkozva azt közölték, a nagyapa "felismerte és név szerint beazonosította a támadót", aki korábban "kormányőr volt, jelenleg gárdista és a kocsmában több ízben dicsekedett azzal, hogy korábban már többször támadott meg romákat".

Szabó Zita mindezekkel kapcsolatban azt mondta, egyik információt sem tudja megerősíteni, és felveszik a kapcsolatot a Roma Sajtóközponttal, hogy megpróbálják tisztázni az információk eredetét és hitelességét. A Köztársasági Õrezred szóvivője, Gálik Viktória a Független Hírügynökségnek azt mondta: "a támadó soha nem volt, és jelenleg sem tagja a testületnek, cáfolom az erről szóló híreket". Ezzel egyidőben a Magyar Gárda Országos Sajtóirodája is közleményt adott ki, amelyben cáfolják azt az információt is, hogy a férfi tagja lenne a Magyar Gárdának.

Hírszerző információ


 

Romák elleni támadások Magyarországon az utóbbi egy évben

2008. január 22. - A Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember.

2008. március 1. - A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

2008. március 15. - A Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

2008. június 3. - A Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.

2008. június 15. - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

2008. július 21. - A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. augusztus 19. - Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

2008. szeptember 5. - A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

2008. november 3. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. december 15. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22. - Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. március 6. - A Zala megyei Bocföldén hajnalban Molotov-koktélt dobtak egy romák lakta házra. A támadásban senki sem sérült meg.

2009. április 15. - Szerdán este, hét óra után pár perccel valaki egy lövést adott le egy roma család házára Oldon. A házban egy öt tagból álló család lakik, de éppen senki sem tartózkodott az épületben, ezért senki sem sérült meg.

2009. április 15. - Három roma fiatalkorút és egy nem roma felnőttet - támadott meg egy csoport csuklyát viselő férfi a Keleti pályaudvarnál. A sértettek este 9 és fél 10 között a 86-os trolibuszra vártak, amikor megjelentek a támadóik. A verekedés odáig fajult, hogy a három kiskorú végtagjai eltörtek, a 18. évét betöltött fiatalnak pedig arca, orra és a homloka megzúzódott. A sértettek mindegyike elveszítette eszméletét, mire a mentők megérkeztek. Etnikai csoport tagja elleni erőszak miatt nyomoznak.

2009. április 23. - Kivégezték az 53 éves Kóka Jenőt. Egy nagy fekete autóból kiszálló magas férfi feltehetően egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel kivégzett egy 53 éves, éppen éjjeli műszakba induló cigány férfit szerda este a Szabolcs megyei Tiszalökön. A cigánysor utolsó házában élő ember azonnal meghalt.

2009. május 5. - Ismeretlenek lőttek rá egy cigányok lakta házra a Somogy megyei Táska nevű településen. A cigánysor utolsó házát négy lövés érte, senki sem sérült meg. A keddre virradóra történt támadás során két lövedék az ablakon át hatolt az épületbe, míg a másik két lövedék a falba fúródott.

2009. május 27. - Borotvával megvágta egy ház lakóit a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon egy besurranó támadó szerdán kora hajnalban, a többi lakó a támadót elfogta. A támadásban egy házaspár két tagja sérült meg a nyakukon, a mellükön és a lábukon. A két felnőtt között aludt kisgyermekük, neki nem esett baja. A ház többi lakója a helyszínen fogta el a támadót, aki eközben szintén megsérült.

RomNet összeállítás