2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyilvántartásba kell vetetniük magukat a kisebbségi művészegyütteseknek
2009. 05. 14. 00:00

Ennek elmulasztása esetén a következő évben nem részesülhetnek központi költségvetési támogatásban.

Kállai Ernő a nemzheti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdán tudatta a RomNettel, hogy a jövő évtől jelentősen átalakul az előadó-művészeti szervezetek, így a színházak, balett- és táncegyüttesek, zenekarok és énekkarok állami támogatása.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális jogai érvényesülésének áttekintésére indított vizsgálata során észlelte, hogy a támogatás megváltozott feltételeiről a kisebbségi előadó-művészeti szervezetek jelentős része nem értesült. Így a szükséges információk nem jutottak el például a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett 100 Tagú Cigányzenekarhoz, illetve az egyetlen magyarországi professzionális horvát színtársulathoz, a Pécsi Horvát Színházhoz sem, pedig az első nyilvántartásba vétel határideje 2009. május 30-án lejár. Ennek elmulasztása esetén a következő évben nem részesülhetnek központi költségvetési támogatásban.

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára a RomNetnek azt mondta: a jogszabályi változásról senki nem értesítette őket, és értetlenül állnak, hogy ezt miért két héttel a határidő lejárta előtt kellett megtudniuk. A főtitkár köszönetet mondott az ombudsmannak, hogy felhívta a figyelmüket erre a fontos kritérium teljesítésére. A világhírű zenekar vezetése most azon dolgozik, hogy a múlt évi összes fellépésüket adminisztrálva összegyűjtsék hány fizető vendég volt egy-egy előadásukon itthon és külföldön, illetve felvegyék a kapcsolatot a menedzserekkel, koncertszervezőkkel Európában és Ázsiában, illetve a tengerentúlon, hogy pontos számadatokat tudjanak közölni. Ez ugyanis a kérdőív egyik fontos kérdése, amit visszaellenőriznek.

Beke Farkas Nándor a RomNetnek azt mondta, bíznak abban, hogy a megadott határidőből nem csúsznak ki, ugyanis amennyiben a következő évtől elesnének az állami támogatástól, az komoly megrázkódtatást jelentene a zenekarnak. Emlékeztetett, idén második alakalommal kap az országgyűléstől célzott támogatást a mintegy 140 tagot foglalkoztató művészegyüttes.

Az a 40 millió forint, amit a múlt évben kapott a 100 Tagú Cigányzenekar, a feloszlatástól mentette meg őket. A zenekar majd 30 éves történelmében ugyanis olyan mély válság és rossz periódus volt az utóbbi években, ami komoly megterhelést okozott az egyesületnek. A támogatásból újítják fel ugyanis a hangszereket, vásárolnak kottát, és szervezik utazásaikat, fellépéseiket.

Kállai Ernő a RomNetet arról tájékoztatta, hogy az új jogszabály szerint 2010-től azok a költségvetési szervként vagy a külön törvény szerint közhasznúvá minősített szervezetként működő előadó-művészeti szervezetek részesülhetnek központi költségvetési támogatásban, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keretében működő Film- és Előadó-művészeti Iroda nyilvántartásba vett. A központi költségvetési támogatás igénybe vételének további feltétele, hogy a szervezetet a Film- és Előadó-művészeti Iroda kategóriába sorolja. A nyilvántartásba vételre és a kategóriába történő besorolásra - a nem állami fenntartású előadó-művészeti szervezetek esetében - kérelemre indult hatósági eljárás keretében kerül sor.

A nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmek első alkalommal a törvény hatálybalépésétől, 2009. március 1-től számított kilencven napon belül nyújthatók be. E határidő 2009. május 30-án jár le, ám miután ez munkaszüneti nap, a kérelmet - az előírt mellékletekkel együtt - legkésőbb 2009. június 2-ig postai úton vagy ügyfélszolgálati időben személyesen lehet benyújtani a Film- és Előadó-művészeti Irodához. Csakhogy erről egyetlen érintettet sem értesítettek sem hivatalosan, sem egyéb módon.

Mivel a határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az előadó-művészeti szervezet a következő évben nem részesülhet központi költségvetési támogatásban, ezért a nyilvántartásba nem vett előadó-művészeti szervezet kizárólag más pályázati úton nyerhet csak támogatást. Szerdáig egyetlen kisebbségi előadó-művészeti szervezet és együttes sem jelezte nyilvántartásba vételi szándékát, ugyanis erről senki nem tudott.

A nyilvántartásba vételi és besorolási eljárás megindítása, az adatlapok kitöltése során felmerült kérdésekkel, problémákkal a Film- és Előadó-művészeti Iroda munkatársai rövid úton elektronikus levélben, ügyfélszolgálati nyitvatartási időben pedig személyesen és telefonon is megkereshetők.

hu


Film- és Előadó-művészeti Iroda
Cím: 1075 Budapest, Wesselényi u. 16.
Postacím: Budapest 1410 Pf.: 127
E-mail cím: [email protected]
Telefon: 327-70-70, 327-02-23, 327-70-76