2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az MCF Európába tartó jelöltjei
2009. 05. 13. 00:00

Az MCF listáját egy 21 éves, szabolcsi születésű, de a budapesti Műegyetemen tanuló közgazdász egyetemi hallgató vezeti.

"Ébresztő cigányság, nem alhattok 100 éves álmot, mint Csipkerózsika, mert június 8-án nem jön a herceg, nektek kell cselekednetek" - így szólította fel az MCF és az OCÖ elnöke a választókat, akik elutasítják az elmúlt 20 év sikeretlen politizálását, a cigányellenességet és az erőszakot.

A listát az MCF úgy állította össze, hogy azon a társadalom valamennyi rétege képviseltesse magát. A tudóstól, a közszereplőtől az egyszerű tanár és szakemberen át a melósig. A lista első helyezettje oláh-, a második beás-, a harmadik romungró-cigány, de a jelöltek között vannak gádzsók is.

Az MCF listáját egy 21 éves, szabolcsi születésű, de a budapesti Műegyetemen tanuló közgazdász egyetemi hallgató vezeti, akinek bár nincs tapasztalata sem a roma politikában, sem a roma közéletben, de mint mondta, vannak elképzelései, mit is kellene tenni, hogy jó irányba induljon el a roma ügy.

A listát vezető Kis Zsolt Nyíregyházán tanult közgazdasági szakközépiskolában, felsőfokú angol nyelvvizsgája van. A jelölt alkalmazott közgazdaságtant tanul, most harmadéves, és ha képviselővé választják, tovább folytatja tanulmányait. Az angol mellett németül és franciául akar tanulni a nyár elejétől.

Az MCF listavezetője a RomNetnek adott interjújában azt mondta: nem tarja erkölcsösnek, és jónak azt, amit a parlamenti pártok tesznek a politikában, ugyanis csak azzal vannak elfoglalva, hogy személyeskedő harcukat vívják a hatalom megszerzése, illetve megtartása érdekében. Véleménye szerint ez méltatlan a társadalomhoz, az állampolgárokhoz. Elismerte, hogy nincs tapasztalata a roma politikában és közéletben, de mint fogalmazott, "naprakész".

Kis Zsolt úgy véli, hogy a rendszerváltozástól eltelt 20 éve alatt túl sok eredményt nem értek el a roma politikusok, ennek részben az az oka, hogy nem hagyták, nem kaptak elég lehetőséget, de nagyrészt az is közrejátszott, hogy "saját pecsenyéjüket sütögették".

Úgy véli, eljött az idő, hogy bevonják a roma értelmiséget és fiatalságot a politikai életbe és a közösség sorsának alakításába, mert "saját bőrén tapasztalja", ma mit jelent cigánynak lenni. Szerinte a jelenleg regnáló roma politikusoknak kicsit félre kellene állniuk, engedni, hogy egy új szellemiség, új vitalitás kerüljön a politikai porondra, és őket kellene segíteniük a háttérből. Néhány politikus már lejáratódott, nem a közösség érdekeit képviseli - jegyezte meg.

A listavezető szerint a legsürgetőbb megoldások között a romák helyzetét illetően a segélyezési rendszer reformját említette, mert szerinte átláthatóbbá kellene tenni a családtámogatási rendszert, meg kell szüntetni a társadalmi szakadékokat amelyek az európai közösség és a cigányság között keletkeztek. Saját bőrén tapasztalja mit jelent cigánynak lenni, ezért békében és bizalommal kell tudnunk együtt élni. De mindezt a cigányság csak közös erővel tudja megteremteni, mint a közös és saját érdekképviseletét is - jelentette ki Kis Zsolt, fiatal roma értelmiségi, aki szabolcsi születésű, és kötődik a roma hagyományokhoz. Szereti a lovakat, a díjugrató válogatott tagja.

 

A lista második helyezettje, Orsós Rita Zala megyében pedagógusként dolgozik. Tanár és gyógypedagógus diplomával rendelkező beás lány bemutatkozásakor úgy fogalmazott: minden Magyarországon élő romának szüksége van az összefogásra, hogy megtudják mutatni mit is jelent egy-egy roma szavazat, a közös kiállás.

Baranyi Norbert, aki uniós pályázatírással foglalkozik, azt hangozatta: önálló politikai érdekképviseletre, fiatal roma vitalitásra van szükség.


Lakatos Jánosnak marketing és reklámszakember diplomája van, közgazdász hallgató, Nyergesújfalu cigány kisebbségi önkormányzatának vezetője. Szerinte az EP képviselet nem cigánykérdés, hanem a teljes magyar társadalom ügye, és fel kell karolniuk ezt az ügyet.

Magyar Elemér ügyvéd, aki több diszkriminációs ügyben is ellátta a védelmét romáknak, legismertebb ügye az ártatlanul elítélt Pusoma Dénesé volt. Az öngyilkosságba hajszolt cigány férfi élettörténetéről Ragály Elemér filmet is készített. Az MCF listáján 6. helyén álló ügyvéd azt mondta: Magyarországon vannak olyanok, akik a kettős állampolgárságért harcolnak, míg ő egész életében olyanokat képviselt, akiknek egy sincs, és azt az egyet szeretnék megszerezni.

A Heves megyei Csík Imre közgazdász a cigányság vízióját és misszióját szeretné tovább vinni Európába. Budai Richárd vidékfejlesztési mérnöknek tanul, míg Mocsár József a munkásosztályt képviseli, szakmája ugyanis kőműves.

Choli Daróczi József azt mondta, örül, hogy a roma fiatalok végre szerepet vállaltak a politikai életben, és rájöttek, hogy róluk van szó. Õk képesek értékeket bevinni Európába, és a cigány közösségbe egyaránt. Ezeknek a fiataloknak egyetlen érdekük lehet: maga a cigányság, mert nem ideológiákra, parlamenti pártpolitikai csatározásokra, nem SZDSZ-re, Fideszre, MSZP-re van szükségük, hanem a cigány nemzetben kell gondolkodniuk.

Az MCF Roma Összefogás Párt listáján van még repülőgép mérnök, tanár, szociális munkás, és OCÖ-s politikus is.

Kolompár Orbán arra a kérdésre, hogy a nagy roma vezetők, roma közösségi vezetők miért nem szerepelnek a listán, úgy válaszolt, egyik ember a másik cselekedeteiért nem lehet felelős, a legnagyobbnak nevezett roma politikusok üzletet kötöttek a parlamenti pártokkal, bizniszelnek, hogy saját, és nem a cigányság érdekeit képviselhessék. Véleménye szerint az, hogy főleg fiatal diplomások szerepelnek a listán azt mutatja, a roma értelmiség is a roma pártalapú politizálást tarja az egyetlen megoldásnak.

Az MCF Roma Összefogás Párt listája:

1. Kis Zsolt
2. Orsós Rita
3. Dr. Petneházi Zsigmond
4. Baranyi Norbert
5. Lakatos János
6. Dr. Magyar Elemér
7. Csik Imre
8. Budai Richárd
9. Bódi Alexandra
10. Mocsár József
11. Kolompár Orbán
12. Vörös István
13. Köves Ágnes
14. Oláh István
15. Csonka József
16. Daróczi József
17. Vajda Imre
18. Kürti Magdolna
19. Virág Zsolt
20. Beri Dánielné Balogh Zsuzsanna
21. Farkas Istvánné Lakatos Ildikó
22. Agócs János
23. Daróczi Sándor Józsefné Baranyi Zsuzsa
24. Drágos József
25. Tejfel László
26. Berkes Elemér
27. Varga Zoltán
28. Hódi Sándor
29. Kolompár László
30. Balogh Gusztáv
31. Seres Géza
32. Papp Jánosné Nagy Judit
33. Farkas Antal
34. Rézműves Aladár