2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Száz munkaképes cigányból csak tizenöt dolgozik
2009. 05. 12. 00:00

Minden európai direktíva tiltja a szegregációt, ennek ellenére ma Magyarországon 3000 cigány osztály működik.

A Fidesz listáján hetedik helyen álló roma származású képviselő - aki nagy valószínűséggel második ciklusát kezdi meg a választások után az Európai Parlamentben - hétfői kőszegi sajtótájékoztatóján elmondta: nem halogatható a roma integráció, és ez már nem is politikai, hanem gazdasági kérdés.
www.romnet.hu

2050-re ugyanis az ország nem lehet versenyképes, ha a tanult roma fiatalok nem kapnak helyet addigra a gazdaságban. Ma Magyarországon erős a romaellenesség, amelynek legfőbb oka az, hogy a nem roma magyarok nem ismerik a cigányok életkörülményeit, kultúráját, jelentette ki. Volt időszak, nem is olyan régen, amikor a romák nagyon sokat tettek az országért, folytatta. A romák a ma már csak hírből ismert fekete vonatokon ingáztak a fővárosba, otthon hagyva a családot, hogy építsék a gazdaságot. A rendszerváltás után azonban elsőként veszítették el munkahelyeiket, ma már száz munkaképes roma közül csak tizenöt dolgozik.

Minden európai direktíva tiltja a szegregációt, ennek ellenére ma Magyarországon 3000 cigány osztály és 178 cigány iskola működik. Ezeknek az intézményeknek kellene kapniuk a legkorszerűbb eszközöket, a legjobb pedagógusokat, tette hozzá. A politikai pártoknak csak a választások idején van szükségük romákra, ezzel a gyakorlattal szakítani kell, hangsúlyozta.

Kérdésünkre, hogy a Fidesz rendelkezik-e roma integrációs elképzeléssel, Járóka Lívia azt válaszolta, régóta dolgoznak a problémán, és ha jövőre kormányra kerülnek, megkezdik a munkát. Addig is sikernek könyvelhetik el, hogy az uniós költségvetésbe idén bekerült ötmillió euró, amit roma stratégiára fordíthatnak.