2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Folytatódik a nyomozás a tatabányai cigányellenes feliratok ügyében
2009. 05. 12. 00:00

A megyei főügyész helyettese rongálás, a rendőrség nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Korábban a megyei főügyész helyettese a romaellenes feliratokat rongálásnak minősítette, miközben a rendőrség nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Az MSZP képviselői a legfőbb ügyész válaszát megnyugtatónak nevezték, ezért elfogadták.

A tatabányai rendőrség két héttel ezelőtt indított eljárást, miután Tatabánya utcáin "Cigányirtás, Gázkamrát a cigányoknak, Meghaltok cigányok!" feliratok jelentek meg. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség főügyész helyettese szerint közösség elleni izgatáshoz szükséges uszításnak nem nevezhető jogilag a felirat. Ahogy mondta: "Túl általános a felirat, nem egy személy, hanem egy csoport ellen irányul. A bírói gyakorlat azt mondja, az uszítás ... olyan gyűlölet felkeltésére irányul, ami aktív tevékenységbe megy át."

Horváth Csaba és Lukács Zoltán szocialista képviselők interpellációjukban felhívták a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság idevonatkozó határozatára. Eszerint: "a bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, hogy sokak előtt tett megnyilvánulása gyűlölet szítására alkalmas. ... feltétlenül magába foglalja annak felismerését is, hogy a felhevített gyűlölet szélsőséges aktivitásba (...végső esetben - erőszakos jellegű - cselekvésbe) csaphat át."