HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elmarasztalta Szlovákiát az Emberi Jogok Európai Bírósága a roma nők sterilizálása ügyében

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Május 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Mohácsi Viktória, (ALDE SZDSZ) európai parlamenti képviselő üdvözli a strasbourgi emberi jogi bíróság kedden kihirdetett ítéletét, melyben a bíróság 3500 euró kártérítést ítélt meg személyenként nyolc roma nőnek, akiket kelet-szlovákiai kórházakban császármetszéses szülés után - tudtuk és hozzájárulásuk nélkül - évekkel ezelőtt sterilizáltak. Az ügy jogi képviseletét - a panaszosok megbízásából - a kassai székhelyű Poradna nevű emberi jogi szervezet látta el.

Hirdetmény

A romákat sújtó jogsértések terén a strasbourgi bíróság keddi döntése messze nem az első ilyen döntés. A romák jogainak védelmében egy másik emberi jogi szervezet, az Európai Roma Jogok Központja, a csehországi Ostrava városában élő roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében indított pert a cseh állam ellen évekkel ezelőtt, amit 2007 novemberében megnyert. Az Emberi Jogok Európai Bírósága a mostani ügyhöz hasonlóan jogsértést állapított meg és 4000 euró kártérítés megfizetését írta elő.

A strasbourgi bíróság mostani döntésével kapcsolatban Mohácsi Viktória a következőket mondta: "Az emberi jogok területén a strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróságon kedden hozott döntés vitathatatlanul mérföldkő, de mindenképpen kiemelt fontossággal bír a roma nők jogainak védelme terén. Az ilyen és a hasonló, súlyos diszkriminatív bűncselekmények nemcsak Közép- és Kelet Európában, de Európa más területein is gyakoriak. Az ügy jelentőségéhez képest azonban roppant szerénynek tartom a kártérítés összegét: úgy a több tucat roma gyermek sorsát megpecsételő jogsértés ügyében, mint a legfrissebb - nyolc roma nőt érintő - bírósági döntésben, akiket jogtalanul fosztottak meg attól, hogy újból átéljék az anyaság megélésének örömét.

Mind romaként, mind anyaként az a véleményem, hogy ha egy jogállamban ilyen jogsértés történik, akkor az adott állam részéről elvárható az a gesztus, hogy amennyiben a sértett nők közül bárki újból gyereket szeretne vállalni, annak az állam minden anyagi vonatkozású kiadását magára vállalja."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt