HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Május 01    Forrás: Független Hírügynökség


Ez a cikk archív

Megszavazta csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását. Az elmúlt napokban roma civil szervezetek jelezték, hogy nem értenek egyet a tervezett Szentkirályi utcai helyszínnel. Ezért a főváros arra is kötelezettséget vállalt, hogy május 31-ig megvizsgálja,van-e más, alkalmas épület.

Hirdetmény

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény, illetve a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher jogutódjaként jön létre. Ez utóbbiak ugyanis nem megfelelőek a feladatok ellátásához, a roma kultúra bemutatásához, oktatási feladatok ellátásához, kutatások folytatásához.

A vitában szót kapott Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, aki a központ létrehozására kérte a képviselőket. Daróczi Ágnes, a Roma Integrációs Tanács civil oldalának elnöke viszont azt kérte, vegyék le az előterjesztést napirendről. Kifejtette: attól tart, hogy ha a főváros a várható 900 millió forintos állami támogatással létrehozza az új intézményt, akkor nem lesz esély egy országos központ kialakításához, amire szerinte a cigányság érdekében feltétlenül szükség lenne.

Demszky Gábor főpolgármester szerint a két intézmény létrehozása nem függ össze. Szerinte ha most elhalasztják a döntést, attól még tovább húzódik az országos központ ügye és nem indul el a fővárosi központ kialakítása sem. A főpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a jelenlegi két roma intézmény méltatlan körülmények között működik. A Szentkirályi utcai, üresen álló egykori iskolaépület, amely a főváros tulajdona, sokkal jobb feltételeket biztosít. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a vitában ismertette azt a levelet, amelyet a főváros vezetése írt a miniszterelnöknek, ebben kezdeményezik az országos központ létrehozását, illetve annak előkészítését.

A közgyűlés végül megszavazta a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását, de a főváros arra is kötelezettséget vállalt, hogy május 31-ig megvizsgálja, van-e más, alkalmas épület.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt