2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta
2009. 05. 01. 00:00

Daróczi Ágnes azt kérte, vegyék le az előterjesztést napirendről.

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény, illetve a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher jogutódjaként jön létre. Ez utóbbiak ugyanis nem megfelelőek a feladatok ellátásához, a roma kultúra bemutatásához, oktatási feladatok ellátásához, kutatások folytatásához.

A vitában szót kapott Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, aki a központ létrehozására kérte a képviselőket. Daróczi Ágnes, a Roma Integrációs Tanács civil oldalának elnöke viszont azt kérte, vegyék le az előterjesztést napirendről. Kifejtette: attól tart, hogy ha a főváros a várható 900 millió forintos állami támogatással létrehozza az új intézményt, akkor nem lesz esély egy országos központ kialakításához, amire szerinte a cigányság érdekében feltétlenül szükség lenne.

Demszky Gábor főpolgármester szerint a két intézmény létrehozása nem függ össze. Szerinte ha most elhalasztják a döntést, attól még tovább húzódik az országos központ ügye és nem indul el a fővárosi központ kialakítása sem. A főpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a jelenlegi két roma intézmény méltatlan körülmények között működik. A Szentkirályi utcai, üresen álló egykori iskolaépület, amely a főváros tulajdona, sokkal jobb feltételeket biztosít. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a vitában ismertette azt a levelet, amelyet a főváros vezetése írt a miniszterelnöknek, ebben kezdeményezik az országos központ létrehozását, illetve annak előkészítését.

A közgyűlés végül megszavazta a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását, de a főváros arra is kötelezettséget vállalt, hogy május 31-ig megvizsgálja, van-e más, alkalmas épület.