2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kik lehetnek a romák gyilkosai?
2009. 04. 24. 00:00

Elkészült a tettesek profilja, de azt egyelőre nem hozzák teljes egészében nyilvánosságra.

Bencze József a köztelevízióban elmondta: 70 fős nyomozócsoport vizsgálja a romák sérelmére elkövetett támadásokat, így a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosság ügyét is. Eddig tízezer embert ellenőriztek, kétezret tanúként hallgattak meg, több száz óra videó anyagot vizsgáltak. A főkapitány a Népszabadságnak azt mondta, két lehetséges elkövető DNS-ét rögzítette a bűncselekmény-sorozat különböző helyszínein. A támadók, feltehetően egy 4-5 fős banda tagjai, és a tagok cserélődhetnek, így Tiszalökön feltehetően csak egyikük gyilkolt. A feltételezhető tettesek büntetlen előéletűek, vagy évekkel korábban voltak büntetve, amikor még a rabosítás nem járt együtt DNS-mintavétellel, ugyanis a rendőrség DNS-nyilvántartásában nem találták meg őket. A rendőrség abban bízik, bármikor lebukhatnak, ha - bármilyen okból - rabosítják őket.

A RomNet úgy tudja, a rendőrség a nagycsécsi és tatárszentgyörgyi gyilkosságok helyszínein találtak cigarettacsikkeket, így elképzelhető, hogy azokat éppen a támadók hagyták hátra, akik lesbe álltak a támadás végrehajtására várva. Az élvezeti cikkből nyert DNS minták alapján egyértelműen lehetne azonosítani az elkövetőket. A támadók arra is ügyeltek, hogy a gyilkosságokat követően lehetőleg minden nyomot megsemmisítsenek maguk után. Így ujjlenyomatot bár nem, de töltényhüvelyt találtak a helyszínelők. Igaz, a vadászfegyverrel elkövetett támadások lőszerhüvelye nem rendelkezik olyan egyedi azonosítókkal, mint egy maroklőfegyveré, így nehezebb a beazonosítás. Minden esetre a környékbeli vadászok, erdészek fegyvereit megvizsgálták a rendőrök, és elszámoltatták őket, hol jártak a támadás idejében.

Az altábornagy közlése szerint elkészült a tettesek profilja, de azt egyelőre nem hozzák teljes egészében nyilvánosságra. A rendőrség az FBI segítségét is igénybe vette korábban, az amerikai nyomozóhatóság emberei segítettek megalkotni az elkövető profilját, de a Szövetségi Nyomozóiroda emberinek további segítségére már nem tart igényt a magyar rendőrség.

Annyit mindenesetre már tudni, hogy a támadók iskolázottak, jártasak a fegyverhasználatban, így nincs kizárva, hogy vadászok, volt és ma is aktív rendőrök, katonák lehetnek, valamint idegenlégiósok között is keresendőek a bűnözők. A romák gyilkosai alapos gondossággal tervezik meg a bűncselekményt, és előzetesen terepszemlét tartanak. A támadások helyszínei autópálya közelében, könnyen és gyorsan menekülhető helyszínen vannak. Célpontnak a cigánytelepek rosszul megvilágított, az utca utolsó házát tekintik, és hidegvérrel támadnak. Sötét színű terepjáróval, vagy nehéz útviszonyok között könnyen és gyorsan mozgó járművekkel közlekednek.

Az országos rendőrfőkapitány maga is tagja a vadászközösségnek, így tudja, hogy az élet kioltásához, még ha állatról is van szó, milyen lelki erő szükséges, így aki emberi élet kioltására készül, minden bizonnyal egy megfontolt, mindenre elszánt, gátlások nélküli férfi lehet. Nem kizárt, hogy korábban is ölt embert, ezért ellenőrzik azokat is, akikről tudható, hogy részt vettek a délszláv háborúkban.

Az is elképzelhető, hogy egyfajta" igazságosztónak" tekinti magát a támadó csoport, akiknek az lehet a meggyőződésük, hogy "jót cselekszenek". Egy rendezett életet élő, sikeres és igen fegyelmezett "igazságosztónak" véli a támadókat az egyik legismertebb kriminológus, Németh Zsolt is.

A rendőrtiszti főiskola tanszékvezető tanára szerint olyan öntörvényű emberről van szó, aki nem bízik a jogállami normákban, s akiben a cigányságra "kihegyezett" előítéletek élnek. Valószínűleg nem egyedül érkezett a házhoz, hiszen egy gyilkosság utáni felfokozott lelkiállapot következtében könnyen közlekedési hibát ejthetne, ezért sofőrre volt szüksége.

Németh Zsolt úgy gondolja, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkos, jelleméből fakadóan előbb-utóbb dicsekedni fog a hozzá közel állóknak vélt hőstettéről, hiszen számára fontos, hogy mások is tudják, mekkora hatalommal rendelkezik. Csakhogy a mostani bizalmasból később haragos válhat, aki "súghat" a rendőrségnek - ez szinte törvényszerű - hangsúlyozta.

Mindenesetre a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi gyilkosság ügyében 10-10 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki, de a rendkívül magas jutalom ellenére eddig egyetlen érdemi bejelentés, információ sem érkezett a rendőrséghez. A pécsi kézigránátos támadás ügyében is 10 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki, és a rendőrség a tatárszentygörgyi gyilkosságot követő napokban a hatalmas sajtó és politikai nyomásra tettest "produkált."

Jól jellemzi a rendkívül felkészült és alapos munkát végző nyomozók munkáját, hogy a kettős emberöléssel (egy négygyermekes, ágyban fekvő házaspárt öltek meg álmukban az ablakon bedobott kézigránáttal) egy olyan testvérpárt gyanúsítottak meg, akiket korábban tanúként meghallgattak. Több hónapig tartó nyomozás kellett ahhoz, kiderítsék, a kézigránátos támadó ugyanabban az utcában lakik, majdnem hogy szomszédok, korábban többször volt nézeteltérésük az áldozattal, ráadásul egy olyan ember, aki maga is roma, és több mint másfél évtizedig rendőrként dolgozott.

Korábban az a hír is felröppent, hogy szlovák, vagy más országok titkosszolgálatának emberi állnak a háttérben, ők akarnak társadalmi feszültséget kelteni, polgárháborút kirobbantani, de ezt a Nemzetbiztonsági Hivatal szakemberei cáfolták.

A RomNet megtudta, az ügyben saját szakállukra magánnyomozók is vizsgálódnak, többen arra jutottak, hogy egy olyan vadásztársaságnak a tagjai állhatnak a háttérben, akiknek személyes konfliktusuk volt a meggyilkoltakkal. A látótérbe került család tagjai erdészek, fegyverbolt tulajdonosok, és két sötét színű terepjáróval és több sörétes, illetve maroklőfegyverrel is rendelkeznek. Ráadásul a támadások helyszínei közelében valamilyen érdekeltségük is van. A családtagok jártasak a fegyverhasználatban is, és ezt bizonyítja az is, hogy céllövészetben több versenyt is megnyertek.

A rendőrség pedig nyomoz, de érdemi információkkal nem rendelkeznek, nem tudják, hogy kik követhetik el az embertelen támadást. A főrendőr hiába mondja, hogy számukra presztízskérdés, hogy minél előbb elfogják a támadókat. Az eredménytelenség a szakminiszter és a főkapitány székébe, pályafutásába kerülhet, és joggal követelik majd lemondásukat.

A romák pedig félnek, és tartani lehet attól, hogy egy nap a cigánytelepen megjelenő fekete autóra rátámadnak, és felrobban az olyan sokszor emlegetett puskaporos hordó, amin az egész társadalom ül, és ezzel elindul a 21. századi magyar polgárháború.