2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az OCÖ saját halottjának tekinti a kivégzett tiszalöki férfit
2009. 04. 23. 00:00

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint egyértelmű a rasszista indíttatás.

A roma vezető azt mondta: újabb döbbenetes eset után mindenkinek, így a politikának is el kell gondolkodnia hogyan tovább, mert össze kell fogni a beteges ámokfutás megállítására. Megjegyezte, Nagycsécsen két embert, egy testvérpárt végeztek ki, Tatárszentgyörgyön pedig egy fiatalembert és 4 éves kisfiát lőtték agyon ismeretlenek. Hozzátette: az akkori támadások a családtagok elvesztése mellett még azzal is sújtották a hátramaradottakat, hogy a gyilkosok lángokba borították egyetlen szerény vagyonukat, otthonukat.

Kolompár Orbán a RomNetnek azt mondta: félő, hogy az a tendencia, hogy eddig a romákat csak kéthavonta lőtték le, átválthat kétheti, majd kétnapi, esetleg kétórás periódusokra, ha a romák nem állnak ki önmagukért. "Ma Magyarországos soha nem látott méretet öltött a náci eszme, amelynek van politikai és gazdasági támogatottsága, és ez a jelenség mutatkozott a '30-as években is. Ezt a jelenséget csak önálló roma politikai erővel lehet megállítani, és ehhez várok tenni akaró roma embert az MCF Roma Összefogás Pártba" - fogalmazott a roma vezető.

A gyilkosság helyszínén tájékozódott Juhász Ferenc, az MSZP térségi egyéni országgyűlési képviselője is, aki megdöbbenésének adott hangot. A vezető szocialista politikus szerinte most már tudni kell annak, aki hallgat, hogy nem egyszerűen cinkossá válik így, hanem bűnpártolóvá, bűnsegéddé is az ilyen ügyekben. Hozzátette: ha volt mersze a politika egyes elemeinek kiereszteni a palackból a szellemet, akkor most legyen ereje bocsánatot kérni a gyászoló családtól és a társadalomtól!

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azonnali tájékoztatást kért az országos rendőrfőkapitánytól és a rendészeti államtitkártól. AZ MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: mindegy, hogy milyen származású volt az áldozat, ugyanis mélységesen megdöbbentőnek és elítélendőnek tartja atiszalöki orvtámadást, embertelen gyilkosságot, és a lehető legrövidebb időn belül el kell fogni az elkövetőt vagy elkövetőket.

Balogh Mihály, a Tiszalöki Cigány Önkormányzat elnöke, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei vezetője és az Országos Cigány Önkormányzat képviselője a RomNetnek csütörtök reggel azt mondta: a támadás éjjel 21 óra 20 és 21 óra 30 perc között történt, a férfi éppen munkába indult, és a garázshoz tartott, hogy beszálljon gépkocsijába.

A családtagok szerint lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra. A szomszédok egy fekete terepjárót láttak, amelyből egy magas férfi szállt ki, majd kis idő múlva dörrenést lehetett hallani.

Kóka Jenő 30 éve dolgozott, feleségének 20 éves munkaviszonya van. A cigánysor utolsó házában élő roma férfit szívtájékon érte a lövés, a lövedék a hátán távozott, kiszakítva egy öklömnyi darabot, majd a garázsajtóba csapódott. A kiérkezett mentők mintegy húsz percen keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit sikertelenül.


Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint egyértelmű a rasszista indíttatás, és azt követelte a rendőrségtől, hogy a lehető legrövidebb időn belül találja meg az elkövetőket.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. Bartha László szóvivő aq RomNetnek elmondta, hogy az NNI hét hasonló ügyben nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében.