2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már az év első két hónapjában 570 csehországi roma kért menekült státuszt Kanadától
2009. 04. 18. 00:00

A kanadai szervek pár évvel ezelőtt éppen a Csehországból érkező nagyszámú roma menekült miatt vezette be újólag a vízumkényszert.

A kanadai tisztviselőket leginkább az érdekelte, hogyan kezeli Csehország a roma kérdést, és azt a helyzetet, melyben a főként romákat ért chomutovi és litvínovi atrocitások után jelentős számú roma család a Kanadába, vagy Nagy Britániába való kivándorlás lehetőségét keresi. (Chomutovban a város polgármesterének megbízásából bírósági végrehajtó vette el a szociális segélyt a kifizetéskor a díjhátralékos családoktól, mindössze ezer koronát meghagyva.)

Motejl szerint a kanadai tisztviselőket nyugtalanító kirívóan magas menekült státusz iránt kérelem annak az eredménye, hogy "bizonyos szervezetek, struktúrák számára mindez lényegében üzleti vállalkozás", mely az utazási körülmények és iratok biztosítását is szervezi.

Ezzel ellentétben a leköszönő - ma még ügyvezető - cseh kormány emberi jogi és kisebbségi minisztere úgy véli, hogy a romák az őket ért diszkrimináció miatt hagyják el Csehországot. Szóvivője, Lejla Abbas kijelentette, hogy a megnövekedett kérelemszám mögött több ok együttes hatása áll. Egyrészt a neonáci csoportok növekvő száma és aktivitása, másrészt a chomutovi polgármester hajszája is hozzájárult a közüzemi számlákat nem fizető romákkal szemben, akik közül több család is a kivándorlást tervezi.

A kanadai szervek pár évvel ezelőtt éppen a Csehországból érkező nagyszámú roma menekült miatt vezette be újólag a vízumkényszert a csehekkel szemben. Ezt a rendelkezést a közelmúltban oldották fel, de emiatt Kanada újból a kivándorolni szándékozó roma családok célországává vált.