HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Már az év első két hónapjában 570 csehországi roma kért menekült státuszt Kanadától

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  roma, kanada, csehország
2009 április 18    Forrás: Romea, ČTK, RomNet


Ez a cikk archív

Míg az egész tavalyi évben 853 -an kértek Csehországból menekült státuszt Kanadától, addig az idei év első két hónapja alatt már 570 -et ért el a számuk. Mexikó kivételével ez jelentősen nagyobb, mint a többi országból jelentkezők létszáma, ami nem több két tucatnál. Erről Otakar Motejl, a cseh ombudsman tájékoztatta az újságírókat, miután találkozott a kanadai Bevándorlási és menekültügyi hivatal munkatársaival.

Hirdetmény

A kanadai tisztviselőket leginkább az érdekelte, hogyan kezeli Csehország a roma kérdést, és azt a helyzetet, melyben a főként romákat ért chomutovi és litvínovi atrocitások után jelentős számú roma család a Kanadába, vagy Nagy Britániába való kivándorlás lehetőségét keresi. (Chomutovban a város polgármesterének megbízásából bírósági végrehajtó vette el a szociális segélyt a kifizetéskor a díjhátralékos családoktól, mindössze ezer koronát meghagyva.)

Motejl szerint a kanadai tisztviselőket nyugtalanító kirívóan magas menekült státusz iránt kérelem annak az eredménye, hogy "bizonyos szervezetek, struktúrák számára mindez lényegében üzleti vállalkozás", mely az utazási körülmények és iratok biztosítását is szervezi.

Ezzel ellentétben a leköszönő - ma még ügyvezető - cseh kormány emberi jogi és kisebbségi minisztere úgy véli, hogy a romák az őket ért diszkrimináció miatt hagyják el Csehországot. Szóvivője, Lejla Abbas kijelentette, hogy a megnövekedett kérelemszám mögött több ok együttes hatása áll. Egyrészt a neonáci csoportok növekvő száma és aktivitása, másrészt a chomutovi polgármester hajszája is hozzájárult a közüzemi számlákat nem fizető romákkal szemben, akik közül több család is a kivándorlást tervezi.

A kanadai szervek pár évvel ezelőtt éppen a Csehországból érkező nagyszámú roma menekült miatt vezette be újólag a vízumkényszert a csehekkel szemben. Ezt a rendelkezést a közelmúltban oldották fel, de emiatt Kanada újból a kivándorolni szándékozó roma családok célországává vált.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • A KÁVÉHÁZI CIGÁNYZENE NEM A MÚLT SZÁZADÉ!

  • Különleges koncertre készül a Gandhi Pécsett

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknak

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBANCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt