2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár a falnak beszélt
2009. 04. 17. 00:00

Az Út a munkához elnevezésű programhoz Kolompár szerint nagy reményeket táplál a cigányság.

A Somogy megyei Sonline arról tudósított, hogy az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) kérésére a Mesztegnyői Romák Érdekképviselete szervezett fórumot. Plakátokon, szórólapokon, a helyi televízióban és személyesen is felhívták rá a figyelmet, az előadók meg is érkeztek: Nemes László polgármester, Balogh Miklósné munkaügyi kirendeltségvezető, Buzás László rendőrkapitány, Kolompár Orbán OCÖ-elnök. Csak éppen senki nem volt, aki meghallgassa őket...

Kolompár Orbán így a Sonline munkatársának mondta el, amit velük osztott volna meg: " A hazai cigányság a rendszerváltás óta várja, hogy visszamehessen a munkaerőpiacra - mondta a cigány önkormányzat elnöke. - Sajnos az elmúlt húsz évben a felelőtlen politika konzerválta a helyzetet, mert könnyebb volt segélyen tartani a tartós munkanélkülieket, mint foglalkoztatni. ... Vidéken élőként látom azt a roma embert, aki húsz éve nem tud visszakerülni a munkaerőpiacra, míg más reggeltől estig dolgozik. Nyilvánvalóan ez ellenszenvet vált ki. S ha ehhez romaellenes ideológia is párosul, gyűlöletté alakul. A szélsőséges eszmék felerősödésével mélyülnek az árkok."

Az Út a munkához elnevezésű programhoz Kolompár szerint nagy reményeket táplál a cigányság, már csak azért is, mert az érintett, durván száztíz-százhúszezer emberből hatvan-hetven százalék a romák aránya. Azt várják a programtól, hogy piacképes képzést kapnak, és valamilyen szinten visszakerülhetnek a tartós munka világába.

Az elnök szerint a szélsőséges ideológiák mögött elsősorban a hazai roma társadalom bűnbakképzése folyik. "Ez arra szolgál mondta -, hogy szembe tudják állítani a helyi roma embert a helyi magyar emberrel, így két-háromfelé is szakadhat egy település. ... A magyarság és a cigányság együtt él a településeken, együtt nőnek fel a gyerekeik. Békében kell élniük, közösen építeni a falut vagy éppen a várost. Normális emberi hang kell, ami elsősorban nem a politikai érdeket helyezi középpontba, hanem az emberi értékeket, ahol a gyerek, az asszony, a szülő, a nagypapa a legfontosabb, nem pedig kollektív bűnözés elméletről beszélni.