2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Két miniszteri biztos a romákért
2009. 04. 17. 00:00

Magyar szerint nem volt elég hatékony a romák ügyét a Miniszterelnöki Hivatalhoz rendelni.

A romák társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosi poszt létrehozását kezdeményezik a szabad demokraták az oktatási és a szociális minisztériumban is.

Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő azt mondja, jelenleg ezekhez a tárcákhoz köthetők azok a feladatok, amelyek a romák társadalmi integrációját előmozdíthatják. Jelenleg mindkét tárcánál főosztályvezetői (tehát alacsonyabb) szinten koordinálják a romákkal kapcsolatos programokat.

Magyar szerint nem volt elég hatékony a romák ügyét a Miniszterelnöki Hivatalhoz rendelni, ezért javasolta a miniszteri biztosi poszt létrehozását szerdán, a Bajnai-kormány oktatási és a szociális miniszter jelöltjeinek meghallgatásán. Herczog László, a szociális tárca új és Hiller István, az oktatási minisztérium régi-új vezetője is nyitottan fogadta a javaslatot. Magyar személyeket nem ajánlott, mindössze annyit javasolt, hogy a biztosokat a témában érintett főosztályokon dolgozók közül válasszák ki.

Először 2002-ben, a Magyar Bálint által vezetett oktatási minisztériumban neveztek ki a hátrányos helyzetű és roma gyerekek oktatási integrációjáért felelős biztosokat. A 2006-ig tartó kormányzati ciklus alatt ketten töltötték be ezt a posztot: Mohácsi Viktória, majd Daróczi Gábor. 2002-ben nevezték ki Teleki Lászlót is, aki két évig volt a MeH roma ügyekért felelős politikai államtitkára (jelenleg az MSZP országgyűlési képviselője). A Medgyessy-kormány idején kérték fel Horváth Aladárt is, aki esélyegyenlőségi miniszteri biztosként koordinálta a Roma Évtized Program cselekvési tervét és a II. nemzeti fejlesztési terv roma programjait.