HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Caplovic a magyar szélsőségeseket okolja a romaellenes plakátokért

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2009 április 16    Forrás: bumm,SITA,Új Szó


Ez a cikk archív

Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős kormányalelnök elítéli az intolerancia egyre gyakoribb felbukkanását Dél-Szlovákiában, főleg Rozsnyón és Rimaszombat városában. A gyűlöletkeltés egy többetnikumú, többkultúrájú régióban nagyon veszélyes, áll Caplovic nyilatkozatában. A romákat sértő plakátok és feliratok arról tanúskodnak, hogy a xenofób, rasszista eszmék teret kaptak a gazdasági válság idején.

Hirdetmény

"A déli szomszédunknál az utóbbi időben, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Őrsereg és a Magyar Gárda számlájára írható romaellenes, zsidóellenes, szlovákellenes megnyilvánulásokban kell keresnünk a rimaszombati és a rozsnyói plakátok kiváltó okát" - áll a miniszterelnök-helyettes mai közleményében.

"A legkézzelfoghatóbb bizonyíték erre, hogy Magyarországon nyilvánosan, akadályok nélkül terjednek az ilyen eszmék a neofasiszta és neonáci szervezetek és csoportok által. Az ilyen eszmék tartalma gyorsan fog terjedni, ha az ilyen szervezeteket nem oszlatják fel, és a propagátorokat nem büntetik meg kellő szigorral" - állítja Caplovic.

A kormány alelnöke támogatja a rendőrség kemény fellépését az olyanokkal szemben, akik összekeverik a szólásszabadságot a gyűlölet bármilyen formájának terjesztésével, ami ellentétes az alapvető emberi jogokkal a valódi, demokratikus világban.

Ismeretlenek Rozsnyó és Rimaszombat több épületére is kiragasztották a http://nebudovca.wordpress.com internetes oldalra utaló plakátokat, melyen a "Beszéljünk nyíltan a cigányokról" cím alatt több szélsőséges, romaellenes bejegyzés is található.

Jana Mésarová kassai rendőrszóvivő szerint ismeretlen tettes ellen eljárást indít a rendőrség.

A honlap szerint a kampány indítói olyan fiatalok, akik a roma problémára akarják felhívni a figyelmet, és akik "teljes megdöbbenéssel figyelik a körülöttük zajló eseményeket, a gyáva ´felnőtt és értelmes´ embereket, a szégyentelenül hazudozó televíziókat és a furcsa értékeket közvetítő újságokat és rádiókat". A szerzők felszólítják az olvasókat, menjenek végig Rimaszécs, Dobsina vagy Jolsva utcáin a szociális segély kiosztása utáni estéken, de csak saját felelősségükre. Azt kérdezik, hogy miért nem létezik a romák bűnözéséről szóló statisztika Szlovákiában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt