2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Caplovic a magyar szélsőségeseket okolja a romaellenes plakátokért
2009. 04. 16. 00:00

Jana Mésarová kassai rendőrszóvivő szerint ismeretlen tettes ellen eljárást indít a rendőrség.

"A déli szomszédunknál az utóbbi időben, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Õrsereg és a Magyar Gárda számlájára írható romaellenes, zsidóellenes, szlovákellenes megnyilvánulásokban kell keresnünk a rimaszombati és a rozsnyói plakátok kiváltó okát" - áll a miniszterelnök-helyettes mai közleményében.

"A legkézzelfoghatóbb bizonyíték erre, hogy Magyarországon nyilvánosan, akadályok nélkül terjednek az ilyen eszmék a neofasiszta és neonáci szervezetek és csoportok által. Az ilyen eszmék tartalma gyorsan fog terjedni, ha az ilyen szervezeteket nem oszlatják fel, és a propagátorokat nem büntetik meg kellő szigorral" - állítja Caplovic.

A kormány alelnöke támogatja a rendőrség kemény fellépését az olyanokkal szemben, akik összekeverik a szólásszabadságot a gyűlölet bármilyen formájának terjesztésével, ami ellentétes az alapvető emberi jogokkal a valódi, demokratikus világban.

Ismeretlenek Rozsnyó és Rimaszombat több épületére is kiragasztották a http://nebudovca.wordpress.com internetes oldalra utaló plakátokat, melyen a "Beszéljünk nyíltan a cigányokról" cím alatt több szélsőséges, romaellenes bejegyzés is található.

Jana Mésarová kassai rendőrszóvivő szerint ismeretlen tettes ellen eljárást indít a rendőrség.

A honlap szerint a kampány indítói olyan fiatalok, akik a roma problémára akarják felhívni a figyelmet, és akik "teljes megdöbbenéssel figyelik a körülöttük zajló eseményeket, a gyáva ´felnőtt és értelmes´ embereket, a szégyentelenül hazudozó televíziókat és a furcsa értékeket közvetítő újságokat és rádiókat". A szerzők felszólítják az olvasókat, menjenek végig Rimaszécs, Dobsina vagy Jolsva utcáin a szociális segély kiosztása utáni estéken, de csak saját felelősségükre. Azt kérdezik, hogy miért nem létezik a romák bűnözéséről szóló statisztika Szlovákiában.