2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Majtényi László visszaküldte Szabó Máténak az ombudsmani kitüntetését
2009. 04. 10. 00:00

A RomNet információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést.

A RomNet információja szerint Majtényi László egyszerűen postára adta a Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" nevű elismerést, és így juttatta el az állampolgári jogok biztosának.

Majtényi László tavaly június 27-én, első országgyűlési biztosok megválasztásának napján tartott ünnepségen vette át az adatvédelmi kitüntetést Szabó Mátétól. Az ünnepség napján már nem volt hivatalában Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman, utódját pedig nem választotta meg az országgyűlés, így az állampolgári jogok biztos döntött az elismerésről és ő is adta át. Majtényi László volt ombudsman munkásságáról szólva az akkori ünnepségen Szabó Máté úgy fogalmazott, ő volt az, "aki kialakította a magyar adatvédelem alapvető kereteit".

Majtényi László jogász, a Soros Alapítvány áltál 2003-ban létrehozott Eötvös Károly Intézet alapító elnöke korábban közleményben tiltakozott Szabó Máté cigányozása miatt. Az állampolgári jogok biztosa ugyanis a Figyelőnetnek és a Rádi C-nek is azt mondta: létezik a cigánybűnözés. A kijelentés miatt tucatnyi jogvédő szervezet tiltakozott, és lemondását követelték. Ennek hatására Szabó Máté visszavonta kijelentését. Szerdán az ombudsmant hivatalába rendelte a köztársasági elnök is, ahol az államfő úgy fogalmazott: Szabó Máté "megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat".

Az ORTT elnöke tehát továbbra is tiltakozik a kijelentés ellen, ezért a héten visszaküldte az ombudsmani kitüntetését.

Az Eötvös Károly Intézet szerint Szabó Máté cigányozó nyilatkozata nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy "olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója". Szabó Máté csak az interjú címét vitatta, a szájából elhangzott mondatokat nem, és bár a rasszizmust elítélte, saját, ilyen tartalmú nyilatkozatait nem vonta vissza - volt olvasható az Eötvös Károly Intézet közleményében.

Az ombudsmanok által 2007-ben alapított díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként ítélik oda az intézmény megalakulásának - ami az első biztosok megválasztásának napja - évfordulóján. Minden országgyűlési biztos évente egy-egy díjat adományozhat. A Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" I. Ferenc magyar király és osztrák császár jelmondata volt.

A díjat tavaly Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság nyugalmazott elnöke, Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke és Balogh Attila, az MTI újságírója vehette át.