2024 May 09., Thursday/Gergely napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elutasították a romák panaszát a rendőrökkel szemben
2009. 04. 10. 00:00

A hatóságiak hivatalos személy elleni erőszak, a romák hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás okán kérték büntetőeljárás elindítását.

A Heves városában 2007. június 24-én megtartott búcsúban igazoltatás nyomán összetűzésbe kerültek romák és rendőrök. Az előbbiek közül hatot intézkedésnek való ellenszegülés miatt az egyenruhások - akik szerint székekkel, sörösüvegekkel dobálta őket a tömeg - előállítottak a helyi kapitányságra. A romák azt sérelmezték, hogy ott cigány származásuk miatt szidalmazták, s meg is verték őket.

Kölcsönösen feljelentették egymást a felek: a hatóságiak hivatalos személy elleni erőszak, a romák és jogi képviselőjük hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és más bűntények okán kérték büntetőeljárás elindítását.

A történtek kapcsán az Egri Nyomozó Ügyészség (ENYÜ) folytatott, folytat vizsgálatot. Idén január 21-én a hevesi romák kezdeményezte ügyben megszüntette a nyomozást részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában. E határozat ellen az előállítottak védője panaszt jelentett be, amit a Heves Megyei Főügyészség elutasított.

A főügyészség álláspontja szerint a nyomozati iratok tüzetes áttanulmányozása alapján az volt megállapítható, hogy a nyomozó ügyészség megszüntető határozata törvényes és megalapozott, az eljárása tisztességes volt. Annak folytatása ezért nem indokolt és nem is lehetséges, mivel minden olyan bizonyítékot beszereztek, ami a romák feljelentésében foglaltak alapos kivizsgálásához szükséges volt. Ezek mérlegelése során mindkét oldal bizonyítékait figyelembe vették, kellően értékelték, s minderről számot is adtak.

A romák jogi képviselője, dr. Magyar Elemér mérhetetlenül felháborítónak tartja panasza elutasítását, főleg annak módját, hangvételét. Éppen ezért pótmagánvádat nyújt be a bírósághoz - tudatta. A rendőrség feljelentésében szereplő ügyben az ENYÜ folytatja a nyomozást.