2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyarországon a rendőrség először emlékezett meg a Nemzetközi Roma Napról
2009. 04. 09. 00:00

Dr. Bencze József országos főkapitány nyitotta meg a felszólalók sorát.

Dr. Bencze József országos főkapitány nyitotta meg a felszólalók sorát, és arról beszélt, hogy a társadalomban borzasztó méreteket öltött az előítéletesség, s ennek a folyamatnak a végén áll a rendőrség is, de mint mondta, a rendőröknek az átlagnál jobbaknak kell lenniük. A társadalmat sújtó gazdasági válságjelenségek növelik a szegénységet, a lakhatási és megélhetési nehézségeket, s a részben ebből is fakadó negatív jelenségekkel a rendőrök az utcán találkoznak.

Megengedhetetlen azonban, hogy előítéletesen végezzék feladatukat. A válság tünetein a gumibot nem segít, a bűnnek pedig nincs színe - jelentette ki. A főkapitány megemlítette, hogy a rendőrség speciális programokkal, ösztöndíjakkal, képzésekkel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy romák és nem romák egymást megértve békésen élhessenek együtt. Ehhez jó lenne, ha minél több roma fiatal kerülne a rendőrséghez, és minél több roma polgárőr lenne a településeken.

Kijelentette, az elmúlt hetekben eszkalálódó feszültségnek nem lehet megoldása egyik oldalról sem az erőszak, az önbíráskodás. A rendőrségnek - a főkapitány szavai szerint - presztízs kérdés, hogy minél hamarabb megtalálják a romákat ért támadások tetteseit, ám ebben a politikai vagy a médianyomás nem sokat segít. Pozitív példaként hozta fel az Egyesült Államokat, ahol a hatvanas években az afroázsiaiakat (sic!) ért faji megkülönböztetéstől el tudtak jutni odáig, hogy ma színes bőrű elnökük van. Végül kifejezte reményét, hogy egyre több olyan cigány fiatal emelkedik ki tudásával, képességeivel, akikre a többiek felnézhetnek.

Greg Dorey, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete magyarul elmondott köszöntőjében kiállt amellett, hogy a bűnt nem szabad etnicizálni, és bűnbakok helyett a megoldást kell keresni. Megemlítette, hogy szerte Európában válságjelenségek közepette készülnek az EU parlamenti választásokra, és az Egyesült Királyság elítéli, ha bárki politikai előnyszerzésre használja fel a kisebbségek problémáit.

Javítani kell a közbiztonságot és az életkörülményeket, meg kell szüntetni az oktatási szegregációt, növelni kell a foglalkoztatást. Emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Királyság már évek óta együttműködik mind a magyar rendőrséggel, mind a rendezvény társszervezőjeként megjelenő Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesülettel annak érdekében, hogy erősödjön a bizalom és a kölcsönösség a rendőrség és a kisebbségek között. El kell érni, hogy a magyarországi és más, térségbeli cigány fiatalok számára a rendőri pálya tisztes megélhetést és karriert jelenthessen - mondta Dorey.

Kállai Ernő ombudsman beszédét azzal kezdte, hogy ma nem ünnepelni jött a rendőrség országos központjába. Bár örül annak, hogy az ORFK nyitni kezdett a romák felé, manapság egyre inkább olyanná válik a helyzet, amikor a romák beszorulnak a bűnbak szerepébe. Igaz, van már cigány szóvivő, vannak programok, kiállítás, ösztöndíjak, de van még cigányozó rendőri vezető is, akinek semmi bántódása ettől nem lesz - igaz, tette hozzá, ombudsman is van ilyen.

Örvendetesnek nevezte, hogy van Roma Rendvédelmi Bajtársi szervezet, hogy a rendőrség törekszik arra, hogy minél több roma rendőr legyen, s ez egyáltalán nem "janicsár képzés", hanem egy lehetséges lépés az integráció felé. Reményét fejezte ki, hogy a mai maroknyi roma rendőrrel szemben tíz év múlva a rendezvény lebonyolításához már egy nagyobb teremre lesz szükség. Az ombudsman azzal zárta szavait, hogy az elkövetkező nehéz időkben meg kell őrizni a békés együttélés lehetőségét.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát Nizák Péter beszéde követte a Nyílt Társadalom Intézettől, aki megnyitotta az ORFK székházának Téli kertjében elhelyezett Chachipe című kiállítást. Bevezetőjében ismertette az OSI létrejöttét és céljait, majd kitért arra is, hogy az általuk indított pályázatra érkezett alkotásokból készült fotókiállítás - a RomNet oldalain is nemrég hírt adtunk róla - célja a sztereotípiák leküzdése, egy korszerűbb roma-kép kialakítása volt. Értékelése szerint pozitív gesztus volt a rendőrségtől ennek a kiállításnak a befogadása.

A következő felkért előadó - az USA budapesti követségének "jogi attaséja" - felszólalása előtt Lakatos Krisztián, a Megasztárban feltűnt énekes kápráztatta el hangjával a megjelenteket. Talán az amerikai és brit vendégek miatt az ötvenes-hatvanas évek amerikai slágereiből kötött egy csokrot.

W. McCausland arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az FBI hogyan tudott alkalmazkodni a világszerte bekövetkezett változásokhoz. Ebben - megítélése szerint - kiemelkedő szerepe volt annak, hogy a személyi állomány felvételénél és képzésénél nyitottak a nők és az angolszász kultúrától eltérő társadalmi csoportok felé. Ez a nyitás alapfeltétele volt annak, hogy megváltozzon az FBI -ról alkotott társadalmi kép, s tíz év alatt a főiskolát végzett pályakezdők körében presztízs tekintetében a 137. helyről a 10. helyre tudott lépni a szervezet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedben Európában is komoly változások mentek végbe a határok lebomlása, a munkaerő szabad mozgása terén, s ez a térség rendvédelmi szerveitől is megújulást követel. Mint megállapította, a különböző kultúrák iránti nyitottság és fogékonyság alapvető feltétele annak, hogy kommunikációs hibák miatt ne romoljon az állampolgárok rendőrségbe vetett bizalma.

A felszólalók sorát Makula György, az ORFK nemrég kinevezett roma szóvivője zárta. Szólt a több éve működtetett Megyei Referensi Hálózatról, a cigány kisebbségi önkormányzatokkal és az OCÖ -vel kötött együttműködési megállapodásokról, a rendőrségen belül zajló képzésekről és esélyegyenlőségi programokról. Megemlítette, hogy az ORFK több éve nyújt ösztöndíjakat középiskolai és felsőfokú tanulmányokat folytató roma diákoknak. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az ORFK idei felsőoktatási ösztöndíj pályázatának benyújtási határidejét április 15 -ig meghosszabbították, mivel nem volt elegendő jelentkező.

A megemlékezést a résztvevők a Teve utcai épület előtti közös fotózással zárták.