2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sólyom László szerint Szabó Máté megnyilvánulása veszélyezteti az intézményébe vetett bizalmat
2009. 04. 08. 00:00

Sólyom László köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Szabó Mátét.

A találkozón azért kezdeményezte az államfő az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, mert az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Az ombudsman "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott, s többen lemondásra is felszólították.

A RomNetnek küldött tájékoztatás szerint Sólyom László felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három - az általános ombudsmannal egyenrangú - országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye

Sólyom László köztársasági elnök ma hivatalában fogadta Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. Az államfő a megbeszélésen értékelte, hogy az általános ombudsman fontos kérdésekben indított vizsgálatot, és megállapításai sok visszásságot tártak fel. Sólyom László ugyanakkor kifejtette Szabó Máténak, hogy megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a biztos jogvédő tevékenysége megerősíti a munkája iránti bizalmat. Sólyom László a megbeszélésen arra is felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három, az általános ombudsmannal egyenrangú országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem.