HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma fiatalokat kínoztak a kassai rendőrök

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 április 08    Forrás: bumm/SME


Ez a cikk archív

SME napilap olyan felvételek birtokába jutott , melyen szlovák rendőrök arra kényszerítenek roma fiatalokat, hogy azok meztelenre vetkőzzenek és megpofozzák egymást.

Hirdetmény

A hat roma fiatal egy kis helyiségben van, a rendőrök pedig arra utasítják őket, hogy vetkőzzenek meztelenre. Valaki fentről azt ordítja nekik, hogy aki az utolsó lesz, azt megbüntetik. Az egyik fiú nem akarja levenni alsóneműjét, a hang azonban ráordít, hogy vegyen le mindent, és tegye a kezét a tarkójára. A megalázó jelenetet filmező kamera a fiúk nemi szerveire közelít, majd elkapja az egyik fiú tekintetét is.

Egy másik jelenetben a rendőrök ugató kutyákat tartanak pórázon. A hat fiú egyike az íróasztal mögé bújik. Sírást hallani. "Hallgass el, ne sírj már" - ordítja valaki, és hozzáteszi: "Kib...tt cigány banda!" A következő jelenetben a fiúknak arcon kell egymást csókolgatniuk, majd pofozkodniuk. "Rendesen adj neki! Te meg add vissza! Most pedig pusziljátok meg egymást" - mondja a kameramann. "Üss, ne dumálj! Én mondom meg, mennyit! Ha elhajol, megrugdosom" - hangzik az utasítás.

Látható, hogy egyenruhás rendőrök filmezik a jelenetet kamerákkal és mobiltelefonokkal. A nézők szintén rendőrök, nevetnek, mikor látják, ahogy a fiúk bizonytalanul várják az utasításokat. "Ez meg milyen pofon volt? Olyan erőset adj neki, mint ő neked" - parancsolja az egyik kínzó.

A forrás, aki a SME napilaphoz eljuttatta a felvételt, azt állítja, az unokaöccse rendőr. Az ő mobiltelefonjában bukkant rá a videókra. Az embertelen videókat állítólag március 21-én forgatták. "Az unokaöcsém azt mondta, hogy ezek a videók még csak nem is a legdurvábbak, olyanokat is forgattak, ahol a rendőrök kutyákat uszítottak a gyerekekre, az állatok néhányat meg is haraptak. Ezeket a jeleneteket szintén lefilmezték, és átküldték másoknak, büszkélkedtek velük. Nem értem, hogyan lehetnek ezek az emberek rendőrök" - mondja a forrás. A felvételekről még nem tudni biztosan, hol készültek, de a SME információi szerint a kassai rendőröknek úgy tűnik, hogy a helyszín a város egyik rendőrörse. A fiúk állítólag a Lunik IX lakótelepről származnak laknak.

"Ha bebizonyosodik, hogy a felvételek valódiak, valaki csúnyán megüti a bokáját" - mondta a napilapnak Zuzana Szatmáry, a Charta 77 emberjogi szervezet igazgatója.

A rendőrség először nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Ján Packa országos rendőrfőkapitány csak a SME megkeresésére hívott össze sajtótájékoztatót.

Packa sajnálja a történteket, a sajtónak azt mondta, hogy a belügyminiszter javaslatára büntetőjogi eljárást indít hatalommal való visszaélés gyanújával. Packa a nyolc kassai rendőr elbocsátását javasolja.

 

Hozzátette, hogy még ma Kassára utazik, hogy mindent megtudjon az esetről. "Sajnálom, hogy így legalább hat rendőr veszti el állását, de ezek a rendéorök komolya csorbát ejtettek a rendőrség hírnevén. Ennek semmi köze a rendőrség etikai kódexéhez, ellenkezik azzal, amire felesküdtek" - jelentette ki Packa.

 

Az eset március 21-én történt, mikor a rendőröket egy betöréshez riasztották. A rendőrök a helyszínen rátaláltak Al�eta S.-re aki sérülten feküdt a földön. Röviddel ezután a rendőrök elfogták a hat gyanusítottat, akik közül hárman még fiatalkorúak voltak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt