2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Bűnbakká válhatnak a romák"
2009. 04. 08. 00:00

"Mélységesen aggódunk amiatt, hogy folytatódik a romák diszkriminációja és kirekesztése"

Bűnbakká válhatnak a romák a gazdasági válság hatásaként. Egyebek mellett ezt tartalmazza több szervezet Bécsben kiadott keddi közleménye a Nemzetközi Roma Nap alkalmából.

"Mélységesen aggódunk amiatt, hogy folytatódik a romák diszkriminációja és kirekesztése" - ez áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős részlege, az Emberi Jogok Európai Bizottsága, valamint az Európai Unió Ügynöksége az Alapvető Jogokért nevű szervezet közös közleményében.

"A válság idején a romák, a bevándorlók, a menekültek és más sérülékeny csoportok könnyen válhatnak szélsőséges szervezetek és populista politikusok célpontjaivá" - állítja a közlemény, amely szerint terjednek a gyűlölet által gerjesztett támadások és a rasszista megnyilvánulások számos országban, ezért a felelős politikusoknak egyértelműen és nyilvánosan kell elítélniük ezeket.

Az Európai Unió felmérése szerint a romák több mint fele állítja, hogy tavaly legalább egyszer szenvedett el hátrányos megkülönböztetést. A vizsgálat kapcsán az AFP francia hírügynökség külön kiemeli Magyarországot és Olaszországot, ahol az elmúlt néhány hónapban komoly romaellenes incidensek voltak.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök