2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rács mögött az OCÖ második embere
2009. 04. 07. 00:00

A Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságon azért döntöttek Dancs előzetes letartóztatásáról, mert fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye.

Fogvatartott lett Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista legközvetlenebb munkatársából, az MSZP közeli Dancs Mihályból, aki Kolompár Orbán elnök szövetségese volt - a legutóbbi hetekig - az Országos Cigány Önkormányzat balliberális koalíciójában. Horváth korábban kérdésünkre azt felelte: meggyőződése, hogy Dancs ártatlan, bár vállalkozóként szocpollakások építésével, menedzselésével foglalkozva büntetőügyekbe keveredett.

Szabó Józseftől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivőjétől tegnap megtudtuk: a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróságon azért döntöttek Dancs előzetes letartóztatásáról, mert fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye.

Az előzmények: az OCÖ általános elnökhelyettese, az RPM Borsod megyei elnöke a közelmúltban olaszliszkai szocpollakás-építések kapcsán - folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt - 3,5 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Másodfokú tárgyalásain azonban két ízben sem jelent meg, majd a másodfokú bíróság - formai mulasztásokra hivatkozva, sokak meglepetésére - hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, s az ügyet új eljárás lefolytatásra visszautalta első fokra.

Amint azt a bírósági szóvivő tegnap tudomásunkra hozta, Dancs büntetőügyét a sátoraljaújhely bíróságnak sürgősséggel kellett volna tárgyalnia ez év március 16-án és 18-án, ám a vádlott 13-án levelében közölte: a kisvárdai kórházba szállították kezelésre, ezért a tárgyaláson nem tud részt venni. Kórházi kezeléséről azonban azóta is "elfelejtett" igazolást küldeni, miközben a tanácsvezető bíró a március 18-i híradásokból arról értesült: Dancs a tárgyalás napján részt vett az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlésén. A szóvivő hozzátette: Danccsal szemben, hasonló tárgyban folyik egy másik büntető eljárás is, amelynek során kiderült, a vádlott tanúkat próbált meg befolyásolni; ez is előzetes letartóztatása mellett szólt.