2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányok angyalbőrben?
2009. 04. 07. 00:00

Nyolc hónapig Szolnokon, a felderítőknél, másik nyolcat Kecskeméten voltam.

Nyolc hónapig Szolnokon, a felderítőknél, másik nyolcat Kecskeméten voltam. Maradtam volna a seregben, de nem lehetett, mert akkor még nem volt érettségim - mondta Jónás Zoltán. A roma fiatalember így most mundér helyett öltönyben igyekszik rábeszélni a cigányokat: bújjanak angyalbőrbe. Mindezt hivatalból. A Tisza-tavi térség munkaerő-piaci menedzsereként feladata, hogy segítsen a romáknak tartós munkát találni. Márpedig a katonáskodás is munka. A tegnapi kenderesi toborzóra 14 település álláskeresőit és szociális juttatásból élőit invitálták. A meghívásnak azonban jobbára csak a kenderesiek tettek eleget. A művelődési ház nagytermében így is ötvenen-hatvanan gyűltek össze. Huszonévesek, de negyvenhez közelebbiek is. Az utóbbiak egyike Baktai László. Sokáig lakatosként dolgozott, de egy ideje munkanélküli. A négygyerekes családfő a toborzóra már úgy érkezett: jelentkezik katonának.

A környéken kevés a munka. Én pedig voltam sorkatona. Rendre, fegyelemre szoktatott. Ez ahogy akkor, úgy ma sem árt meg senkinek - magyarázta Baktai László.

A fiatalabbakat inkább a kíváncsiság hozta, a honvédséget nem tartják csábítónak. Bár nem is gondolkoztak azon, mi dolga lehet a katonának. Obrácz-Nagy János, a szolnoki toborzóiroda századosa szerint ez legtöbbször így van. Régebben sorkatonaként szinte mindenki magára öltötte a mundért, így természetesen voltak cigányok is a katonák között. Sőt, többen továbbszolgáltak, maradtak a honvédségnél. Õk lassacskán nyugdíjba mennek. Az utánpótlás kevés, a fiatalok ugyanis nem ismerik a katonaságot.

Hogy mennyi cigány szolgálhat a honvédségben? A becslések 4-5 százalékra teszik az arányukat. Pontos adat nincs. A származást ugyanis nem tartják nyilván.

Katonaságnál nincs megkülönböztetés. Mindenkinek ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük: kizárólagos magyar állampolgárság, 18-47 év közötti életkor, fedhetetlenségi bizonyítvány és alkalmassági vizsgálat - magyarázza Obrácz-Nagy János. A százados szerint a legtöbb problémát az alkalmasságvizsgálat okozza. Hiszen egyetlen lyukas fog miatt is kieshet a rostán a jelentkező. Márpedig azt a statisztikai adatok is igazolják, hogy a cigány lakosság egészségi állapota rosszabb az átlagnál. Mégis a tájékoztató végén a legtöbben nem a lyukas fogaik miatt aggódnak. A feddhetetlenségi igazolvány szegi leginkább a kedvet. Ez az erkölcsi bizonyítványnál is szigorúbb, még a szabálysértések is szerepelnek benne. Emiatt Baktai László is némileg kedvét szegi. Mint elárulja, fiatal korában volt egy "kis hülyesége", de azért megpróbál katonának állni, és jelentkezik.

Ez nem csak a kenderesiek baja - véli Jónás Zoltán. A térségi munkaerő-piaci menedzser hasonló rendezvények tapasztalata alapján állítja, 50-60 főből, ha 15-20 jelentkezik, az már jó arány. Ezek között lehet Makai Károly is. A fiatalember három éven át a vízműveknél dolgozott. Egy hónapja azonban már munkanélküli. Most kezében a jelentkezési lappal magyarázza: leginkább a várható kereset győzte meg, hiszen külszolgálatot vállalva akár félmilliót is hazavihet havonta.

Segítség az első lépéshez

A munkaügyi központok is megpróbálják segíteni a katonának állni szándékozókat - tudtuk meg Jónás Zoltántól. A munkaerő-piaci menedzser elmondta: első lépésben ugyanis egy féléves különleges vagyonőri tanfolyamon vehetnek részt a jelentkezők. Ennek költségét a munkaügyi központok állják. A képzés idejére pedig a minimálbérrel megegyező juttatást és 90 százalékos útiköltség-térítést kapnak.