HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sólyom találkozót kezdeményezett a "cigánybűnözés" kifejezést használó Szabó Mátéval

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  sólyom, szabó, máté
2009 április 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Sólyom László köztársasági elnök erre a hétre találkozót kezdeményezett Szabó Máté ombudsmannal. Az államfő az állampolgári jogok országgyűlési biztosától magyarázatot vár a "igánybűnözéssel" kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Hirdetmény

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Figyelőnetnek adott múlt csütörtöki interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a cigánybűnözés profilja". Szabó Máté kijelentését a Rádió C-nek is megerősítette. Az ombudsman először kitérő válaszokat, adott, de a többször feltett kérdésre, hogy szerinte létezik-e "igánybűnözés" úgy válaszolt: "gen, létezik".

Az alkotmányos jogok védelmezője később az ATV-nek adott nyilatkozatában visszavonta a Figyelőnetnek tett kijelentését, de a roma rádiónak adott nyilatkozatáról nem tesz, tett említést. Az ombudsmant tucatnyi, többségében jogvédő civil szervezet lemondásra szólította fel, de Szabó Máté kijelentette: nem mond le, csak akkor, ha arra az Alkotmányban feljogosított szervezetek szólítják fel. Az általános ombudsman szombaton rendkívüli sajtótájékoztatóján ismét visszavonta kijelentései. A tettének komolyságát jelzi, hogy az újságíróknak kiosztott egy közleményt teljes egészében felolvasta, majd távozott a teremből, kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Szabó Mátét Sólyom László köztársasági elnök javasolta ombudsmannak, miután korábbi jelöltjét, Majtényi Lászlót nem választotta meg az Országgyűlés. A felterjesztő köztársasági elnök szerdára magához rendeltette az állampolgári jogok biztosát, és feltehetően kérdőre vonja eddigi megnyilvánulásai miatt.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek hétfőn azt mondta, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a törvény szerint kizárólag az őt megválasztó Országgyűlésnek felelős.


Szabó Máté a sajtót tette felelőssé, hogy félreértelmezte, kiforgatta szavait, és szerinte egy rossz címadás miatt került negatív megítélés alá az interjúja, de az abban elmondottakat nem vitatta.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman azt mondta: "aggodalomra ad okot, ha az emberi jogok védelmezője ilyen területre téved". Hozzátette: mindhárom szakombudsman aggodalommal figyeli az állampolgári jogok biztosának elmúlt időszakban történt megnyilvánulásait.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, az ombudsman megsértette az alkotmányt, és azt követelte Szabó Mátétól, vonja vissza a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit. Az Eötvös Károly Intézet közleményében úgy fogalmazott: amíg Szabó Máté tölti be a tisztséget, nincs általános ombudsman. A szervezet szerint "olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója".

A Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közös közleményben tiltakozott az ombudsman kijelentés ellen, és úgy fogalmaztak: Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget.

Az ombudsmannal készült interjú megjelenésének napján, múlt csütörtökön a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő is kiadott tiltakozó nyilatkozatot, míg a Társulás a Cigány Méltóság Védelméért tömörülés ügyvivői azt közölték: az alkotmányos és a civilizált világ emberi jogi alapelveit megsértő Szabó Máté nem viselheti tovább a magyar országgyűlés felhatalmazásával eddig betöltött tisztségét.

Megjegyezték, a helyzeten nem változtat az sem, hogy a közben támadt felzúdulás nyomán visszavonta "mindazokat a kijelentéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy ő etnicizálná a bűnözést". Amint az ATV csatornáján adott interjújából kiderül, szavai tartalmát Szabó Máté továbbra is érvényesnek tartja, és azokat kizárólag azért nyilvánította érvénytelennek, mert menetközben "félreérthetőnek" bizonyultak. De ha nem így lenne is, az állampolgári jogegyenlőség magas etikai minőségét éberen őrizni hivatott közszolgának nem csak "rosszul" nem szabad "fogalmaznia", de ilyen gondolatok meg sem fordulhatnak a fejében.

Végül, magyar állampolgárokként mélyen szégyelljük is magunkat Szabó Máté kijelentései miatt cigány testvéreink, valamint az ország és a művelt emberiség színe előtt - fogalmazott Bánlaky Pál, Barna István, Gábor György, Iványi Gábor, Kalla Év, Lakatos Anka, Lukács Péter és Majsai Tamás, valamint Nagy Péter Tibor által aláírt közlemény.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt