2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gázrobbanás döntötte romba a pálfai család házát
2009. 04. 05. 00:00

Az "új" ház körülbelül egy éve lakatlan, közel száz négyzetméteres, fürdőszobás és részben gázfűtéses.

A pálfai Horogh család kálváriája bő egy évvel ezelőtt kezdődött. Tavaly március 8-án gázrobbanás miatt lakhatatlanná vált a házuk. A palackból kiömlő gáz robbant be, leszakadt a tető, az épületet le kellett bontani. Az ötvennégy éves asszony, Ilonka tizenhat éves fiával, felnőtt lányával és annak gyerekeivel előbb rokonokhoz kényszerült, majd albérletbe. Utóbbihoz az önkormányzat nyújtott segítséget. Lánya - családostól - talált megoldást, és most már az asszonynak is saját háza van, mégsem teljes a boldogsága.

Nem tudja, hogy mikor veheti birtokba az épületet, amit sokak segítségével vett, mert egy fillérje sincs a szükséges javításokra. - Mostanában nem hiszem, hogy beköltözünk. Nagyon sok pénz kellene, hogy rendbe lehessen hozni. Segítség kellene - mondja. Tudja, már eddig is sokat kapott, ha nem így lett volna, meg sem vehették volna a házat. Ketten vannak a fiával. Neki 34 ezer forintos nyugdíja van, meg a családi pótlék. A tavaly márciusban történteket még szenvtelenül idézi fel, de amikor a régi háza szóba kerül, könnybe lábad a szeme: az nagyon jó volt, és a környéket is szerette.

Az "új" ház körülbelül egy éve lakatlan, közel száz négyzetméteres, fürdőszobás és részben gázfűtéses, jellemzi a polgármester. Hozzáteszi, hogy némi javítás után két család számára is megfelelő. Bérdi Imre arról is beszélt, hogy az elmúlt egy év során több ingatlan is szóba került, de vagy az érintettek igényeinek nem felelt meg, vagy nem volt elég a pénz. A házat másfél millió forintért vették meg, ebből egymilliót a Tolna Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szervezete nyert pályázaton. Pongó Ignác alelnök, aki első pillanattól igyekszik Horoghék segítségére lenni, azt mondja, hogy nem szívesen fogna bele újra a pályázatba.

- Közel egy év kellett, hogy elkönyvelhessük: sikerrel járunk, de nagy volt a hercehurca - fogalmaz. Vagy az önrészt nem tudták előteremteni, vagy a bürokrácia akadályozta azt, hogy előrébb lépjenek. Pongó Ignác úgy véli, hogy a helyi cigányönkormányzat sem segítette, sőt inkább hátráltatta őket. Egy roma civil szervezet viszont éppen ellenkezőleg: gyűjtött a bajbajutottaknak. Az ő számlájukon összegyűlt 230 ezer forint és a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány krízis helyzetek kezelésére szolgáló keretéből nyert egymillió forint mellé még 270 ezer forint kellett, hogy meglegyen a ház ára. Ezt az önkormányzat adta. Persze nem ajándékba, arra - lévén kisköltségvetésű település - nincs lehetősége.

Bérdi Imre kifejtette, hogy az első elképzelés az volt, hogy megveszik a telket, ahol a család régi háza állt. A területről azonban nem akartak lemondani Ilonkáét, így abban maradtak, hogy az önkormányzat kamatmentes kölcsönt ad, amit tízezres részletekben törleszt az asszony. Ebbe viszont Pongó Ignác nem egyezett bele, mert - mint mondta - nem erről volt szó. Végül mégis megvette az önkormányzat a romba dőlt ház telkét. Bérdi Imre polgármester elmondta, praxisában ez volt az első eset, hogy egy család gázrobbanás miatt jár pórul, az viszont mindennapos, hogy eladósodott családok kérnek segítséget a pálfai önkormányzattól.