HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Járóka Lívia: "Megbélyegzés helyett szakmai építkezést"

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Járóka, EP
2009 április 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A közelgő Nemzetközi Roma Nap alkalmából napirend előtt mondott beszédet Járóka Lívia néppárti képviselőnő az Európai Parlament plenáris ülésén. Felszólalásában Járóka elutasította a kollektív megbélyegzést és közös cselekvési tervet sürgetett a romák társadalmi befogadására.

Hirdetmény

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője beszédében rámutatott, hogy a romákat sújtó nyomor és kirekesztettség megoldatlansága miatt tovább éleződhetnek a feszültségek több olyan új tagországban is, ahol nagyobb számban élnek romák a politikusoknak így hatványozott a felelőssége abban, hogy megoldást találjanak a mélyszegénység csapdájában vergődő csoportok problémáira, amelyek a társadalmi kohézió megbomlásával fenyegetnek.

A képviselőnő beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a romákat sújtó társadalmi-gazdasági kirekesztettséget bárki pártpolitikai támadások eszközeként használja és a valódi cselekvés ösztönzése helyett hisztériát keltsen, mert mint mondta, a bűnbakkeresés és a csoportos megbélyegzés egyaránt ellehetetlenítik a megfontolt szakmai építkezést, amely súlyosan sérti mind a romák, mind pedig a többségi társadalom érdekeit.

"Romaként, a közösségeinket sújtó évszázados kirekesztés után elutasítom a kollektív bűnösség minden megnyilvánulási formáját, legyen szó akár a roma közösségek, akár a többségi társadalom megbélyegzéséről. Egész közösségeket megalapozatlanul bűnöző életmóddal, vagy rasszizmussal vádolni súlyos hiba, az uniós intézmények tekintélyét és szavahihetőségét pedig nagymértékben aláássa, ha ellenőrizetlen értesülésekre, vagy hamis állításokra alapozva tesznek meggondolatlan nyilatkozatokat" - fogalmazott Járóka.

Felszólalásában a képviselőnő hangsúlyozta, hogy a több ezres roma gettók problémáit csak a komplex reintegráció, a leghátrányosabb térségek azonnali fejlesztését lehetővé tevő közös cselekvési terv lehet képes orvosolni.

"Európa jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy az üres vádaskodás helyét végre átvegye egy határokon átnyúló, közös európai felügyeletű stratégia kidolgozása, amely képes lehet a romákat újra bekapcsolni Európa vérkeringésébe" - zárta felszólalását Járóka.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt