HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsi Viktória a lett Magyarország Bátor Nője

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Mohácsi, Viktória
2009 április 01    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő kapta a Bátor Nők Nemzetközi Díját. Az elismerést a hivatalából távozó amerikai nagykövet adta át a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) rendezett ünnepségen.

Hirdetmény

April H. Foley a iberális politikus munkásságát méltatva úgy fogalmazott: Mohácsi Viktória Európa szerte kiállt a romákért, küzdött a szegregáció, a sztereotípiák, a fizikai agresszió ellen, EP-képviselőként arra ösztönözte a tagállamokat, hogy indítsanak deszegregációs programokat, és határozott fellépései miatt célpontja lett a támadásoknak, de az életveszélyes fenyegetések ellenére nem veszítette el elszántságát.

A nagykövet utalt arra, hogy a faji felsőbbrendűséget hirdető Ku Klux Klan felvonulásai, támadásai ma is elevenen élnek az amerikai emberek emlékeiben, és átérzik azt a fájdalmat, amit ma Magyarországon a romáknak kell átérezniük.

Mohácsi Viktória a díjátadáskor mondott beszédében úgy fogalmazott: elgondolkodtató, hogy nekem, a mai demokratikus Magyarország területén élő és tevékenykedő nőnek ítélték oda a bátorság díját.

Kijelentette: "én hiszek a békés egymás mellett élés lehetségességében. Annak ellenére, hogy nem ez a mai magyar valóság. Ma szembe kell néznünk az újraéledő náci eszmével, a fajgyűlölettel, ami Molotov-koktélokat dobál cigány családok házára, aztán fegyvert fog az égő házból menekülő emberekre, tekintet nélkül arra, hogy ártatlan gyermeket vesz célba. Ma Magyarországon van félnivalója annak, akinek más a bőrszíne".

Hozzátette: sajnálatos módon ma ebben az országban bátorság kell ahhoz, hogy az legyek, akinek születtem. Megjegyezte, egy népcsoportba beleszületni, ahhoz tartozni nem választás vagy preferencia kérdése. A díjazott azt mondta: romaként továbbra is mindent megtesz, hogy felhívja a figyelmet a sztereotipiák hazugságaira, amik nem engedik az egyént érvényesülni, amik haragot és gyűlölködést szítanak és hozzá segítik az embereket ahhoz, hogy személyes tapasztalatok nélkül mondjanak ítéletet embertársuk felett.

Példaként felolvasta azt a nagy vihart kavart, nyíltan cigányellenes írást, amelyet az Összefogás című győri lap közölt a napokban, majd a cigányoknak címzett levélre íródott választ, melyet a RomNet közölt internetes oldalán, szintén felolvasta. "Ahhoz pedig, hogy bátran viseljem a bátorságdíjat, kérem hogy mindenki, aki úgy érzi, nem szabad újra átélnünk a 60 évvel ezelőtt Európában megélt Holokauszt tragédiáját, hogy ne erősödjenek és továbbterjedjenek a faji üldöztetések, amiket Amerikában már sikerült eltemetni - gondolok a Ku Klux Klan tevékenységére, amihez kísértetiesen hasonlít a Magyar Gárda eszmeisége - csatlakozzon ehhez a harchoz" - mondta Mohácsi Viktória.

A béke megteremtéséhez és a felszított ellentétek feloldáshoz romák és nem romák összefogására szólított fel. "Ha együttesen felemeljük a szavukat és megmutatjuk, hogy képesek vagyunk egységet alkotni, és mindenki azzal, amire módja, képessége vagy lehetősége van - ki a helyes kommunikációval, ki a demokrácia eszközeivel, ki a jogalkalmazással, ki pozitív példákkal, ki pedig hite szerint akár imádsággal - bátorsággal áll ki az egységes magyar nemzet megteremtéséért, hogy együtt építsük ezt az országot romák és magyarok. Hogy egyformán érezzük otthonunknak ezt a viharvert országot, és mindenki elmondhassa, hogy nem kell bátorság ahhoz, hogy az legyen, aminek született" - zárta beszédét.

Az elismerést 2007-ben Condoleezza Rice, az akkori amerikai külügyminiszter alapította, és minden év márciusában, a nemzetközi nőnap közelében, az amerikai női történelem hónapja alkalmából ítéli oda az adott ország nagykövete annak a nőnek, aki a szabadság, az igazságosság és a társadalmi béke megteremtésén maradandót alkotott, jelentős eredményt ért el. A díjat tavaly Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa kapta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt