2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Zárolta a kormány a romák felzárkóztatására szánt támogatást
2009. 03. 27. 00:00

Több tárcánál zárolást rendelt el egy kormányhatározat az idei évi havi kereset-kiegészítéséhez szükséges források biztosításához.

Több tárcánál zárolást rendelt el egy kormányhatározat az idei évi havi kereset-kiegészítéséhez szükséges források biztosításához, és ez a zárolás érinti a "roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs" program előirányzatot is - közölte a Roma Sajtóközponttal Horváth Melinda, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) tanácsosa.


A héten a parlamentben Geberle Erzsébet, liberális országgyűlési képviselő az azonnali kérdések közt érdeklődött az erre a célra elkülönített egymilliárd forint sorsáról. Kórózs Lajos, az SzMM államtitkára akkor úgy válaszolt: jelenleg is folynak a programok a cigánytelepek felszámolására, és ha a zárolás megszűnik, akkor felszabadul ez az összeg. A szociális tárca szóvivője nem tudta megmondani, hogy mikor oldhatják fel a zárolást. Horváth azt mondta: az idén 250 millió forint fordítható a telep-programra, amelyet a költségvetési törvény egyik mellékletében különítettek el. Ugyanakkor arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy ezt az utóbbi összeget mikor pályáztatják meg - olvasható a közleményben.

A szóvivő elmondása szerint el kell fogadni a szociális és munkaügyi a miniszternek, illetve az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek a 250 millió forint felhasználásáról szóló rendeletet és csak ezután pályázhatnak a települések. A miniszterelnök lemondása és az ebből fakadó pillanatnyi kormányválság azonban teljesen bizonytalanná teszi a pályázat kiírását. A szóvivő becslése szerint egyébként 3-5 település tud majd pályázni az idén.

A közlemény emlékeztet arra, hogy ma Magyarországon a becslések szerint százezer ember él nyomortelepi körülmények közt az ország csaknem félezer cigánytelepén. Az akkor még Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium 2005-ben hirdette meg először a "Roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs modell programja" pályázatot 680 millió forintos keretösszeggel: kilenc település kapott ötvenöt és kilencvenegymillió forint közötti összegeket, az igényelt pénzeknek általában durván a felét. A szociális tárcánál még csak most folyik a szerződéskötés azzal a hét településsel, amelyek még a tavaly júniusi pályázaton indultak, és csak idén januárban hirdették ki őket nyertesként. A hét település egyenként 51 és 69 millió forint közötti összegeket nyert a szociális szaktárca 480 milliós keretösszegéből.

Tavaly februárban meghívásos pályázaton még a Tolna megyei Váralja és a Pest megyei Zsámbok nyert egyenként 30-30 millió forintot telep-felszámolási programjára. Váralján tizenhét család lakik a cigánytelepen, közülük nyolcnak vásároltak használt lakást a faluban vagy a környéken, a többiek a telepen maradtak. Váralján többször helyi népszavazást is kezdeményezett egy helyi lakos telepfelszámolás ellen, a településsel szomszédos Tevelen pedig aláírásokat gyűjtöttek, hogy ne költöztessenek oda két roma családot. Buzás Teréz a váraljai roma önkormányzat elnöke most úgy nyilatkozott, hogy mára megnyugodtak a kedélyek: négy családnak helyben, egynek Mázán egynek Mucsiban és kettőnek Tevelen vettek lakást a támogatásból. Buzás Teréz azt mondta: Váralján végül sikerült megcsinálni a programot és a támogatást is kifizették. A zsámboki cigány önkormányzatnál ugyanezt mondták - teszi hozzá a közlemény.