2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mégse lesz megaszövetség a cigányságon belül?!
2009. 03. 25. 00:00

Kolompár Orbán invitálását visszautasítva Farkas Flórián.

Hibába mondta az OCÖ és a roma párt elnöke, hogyha a roma politikusok valóban a cigányság érdekeit akarják képviselni, és pártpolitika fölé akarják helyezni a roma ügyet, akkor félreteszik korábbi sérelmeiket, és egy emberként állnak ki a romák érdekei mellett, felsorakozva a roma zászló alatt, nem lesz megaszövetségnek számító közös indulás, lista a júniusi EP-választáson.

A Lungo Drom elnöke még mielőtt létre jött volna a csütörtöki négyszemközti találkozó az OCÖ elnökével, közölte: nekik, hála a Fidesznek, már van EP-képviselőjelöltjük, és ráadásul a 7., biztosan befutó helyen. Járóka Lívia jelenleg is tagja a brüsszeli képviseletben, és akkor is a Fidesz színeiben kapott mandátumot. Járóka Lívia így a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Dromot biztosan tovább képviselheti az EP-ben.

Kolompár Orbán invitálását visszautasítva Farkas Flórián azt is tudtára adta az MCF Roma Összefogás Párt elnökének, hogy ők "teszik a dolgukat" a romákat ért jogsérelmek kapcsán, így a fizikai és szóbeli támadások miatt már konzultált az országos rendőrfőkapitánnyal meg a polgárőrség vezetőjével, de Kolompár nélkül.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint Kolompár a kormány segítségével, vagy akaratából tönkre tette és lezüllesztette a cigányügyet, így az egyetlen lehetséges megoldás az lenne, ha lemondana az OCÖ elnöki posztjáról, és átadná egy szakmailag és politikailag felkészült, erkölcsileg is elfogadható személynek, vagy egyszerűen feloszlatná az 53 fős grémiumot, és új választásokat lehetne tartani.

A cigánypolitika jelenlegi helyzetén való változtatásnak kettő módját látja a Lungo Drom.

Kolompár lemond az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztségéről és átadja azt egy szakmailag, politikailag és erkölcsileg elfogadható személynek. Vagy Kolompár kezdeményezi az Országos Cigány Önkormányzat feloszlatását és a cigányok felhatalmazása, akarata alapján egy új törvényes, szakmai és morális alapon nyugvó Országos Cigány Önkormányzat alakulhat.

Balog József elnökhelyettes a RomNetnek a megaszövetséggel kapcsolatban korábban azt mondta, minden erejét össze kell szednie a cigányságnak, hogy megakadályozza a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik politikai menetelését. Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a rendszerváltozás után, az utóbbi húsz évben a parlamenti pártok nem képviselték hatékonyan a közel egymilliós cigányság érdekeit, az Országgyűlésbe bekerült rom pártkatonák pedig csak saját pecsenyéjüket sütögették, és aprópénzért eladták a cigányságot.

Kolompár Orbán a hónap elején tartott cigány önkormányzatok kongresszusán azt mondta, elég volt a "lízingelt cigányokból", és nem lehet eladni a romákat libacsontért és lecsókolbászért, és az összefogás jegyében zászlaja alá hívta Farkas Flórián, valamint a többi cigány vezetőt, politikust.