HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Miről beszél ez a Szabó Máté

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 24    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) megrökönyödéssel fogadta a Népszabadság keddi számában Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosának véleményét, miszerint gazdasági megszorítások miatt csökkenteni kell az ombudsmanok számát és úgy látja a hatályban lévő Alkotmánnyal ellentétben egyetlen ember is elláthatná az alkotmányos jogok védelmét - áll a Balogh József elnökhelyettes által fémjelzett - a RomNetnek megküldött - közleményben.

Hirdetmény

Az OCÖ úgy gondolja, hogy a rendszerváltozás egyik vívmányaként létrehozott intézmény, és annak vezetése, amely az Országgyűlés mindenkori 2/3-os többségét bírja, megfelelő módon látja el az adatvédelmi-, a kisebbségi-, a környezetvédelmi- és az állampolgári jogok védelmét. Abban egyet értenek az országgyűlési biztossal, hogy változtatásra van szükség az Ombudsmani Hivatal hatáskörét illetően, de meggyőződésük, hogy nem összevonásra, hanem a már meglévő ombudsmanok szerepének és lehetőségeinek bővítésére van szüksége Magyarországnak és a kisebbségeknek.

Az OCÖ nem tartja elfogadhatónak, hogy egy ember magát közjogi méltósági szintre emelve, egy személyben őrködjön az Alkotmányban rögzített jogok felett, így alárendelt szerepkörbe helyezné a másik három ombudsmant, esetleg megszüntetné ezeket a hivatalokat, csak azért, hogy önmaga szerepét még fontosabbnak értékeltesse. Az OCÖ úgy látja, Szabó Máté, akinek feladata az lenne, hogy óvja és védje az alkotmányos jogokat, írásával éppen a Magyar Köztársaság Alkotmányával helyezkedik szembe és nem tartja egyenértékűnek az alaptörvényben foglaltakat.

Sem a kisebbségi, sem pedig az emberi méltósághoz fűződő jogokat nem lehet gazdasági válságra való hivatkozással korlátozni, megszüntetni, alacsonyabb szintre helyezni, ugyanis ez egy demokratikus államban megengedhetetlen. Ezt egy jogtudós embernek tudnia kell, hiszen alapfeltétel volt az ombudsmani jelölésnek a jogászi végzettség - tudatja a közlemény.

A RomNetnek megküldött közleményben az OCÖ felhívja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a figyelmét arra, hogy az utóbbi időben tapasztalt megnyilvánulásai során szenteljen figyelmet arra is, hogy az általa oly sokszor védelmezett radikális és szélsőjobboldali csoportokhoz tartozó egyének mellett ugyanolyan jogai vannak azoknak az állampolgároknak is, akiket ezek az egyének megbántanak, hisz cselekedeteikkel mások jogait korlátozzák. Az OCÖ elvárja, hogy az Országgyűlés által megválasztott ombudsman ne csak a radikális tüntetőket ért sérelmek kapcsán emelje fel hangját, és politikai nyilatkozatoknak is minősíthető állásfoglalásával ne kacsintson össze a szélsőjobbal.

Az ÖCÖ örömmel venné, ha Szabó Máté úr az Alkotmány őreként azt is meglátná, hogy az utóbbi időszakban a kisebbségek jogai sorozatosan sérülnek, így örömmel fogadnánk, hogy összefogva a kisebbségi jogok biztosával, közös vizsgálatokat indítana, vagy állást foglalna, és ugyanolyan erélyes lépne fel ezekkel a jogsértőkkel szemben, mint amikor a rendőri intézkedés alá vont tüntetők "sérült jogait" védi.

Az Országos Cigány Önkormányzat, mint a legnagyobb magyarországi kisebbség legmagasabb szintű fóruma joggal érezheti veszélyben egy ilyen kijelentés után a kisebbségi jogokat, éppen akkor, amikor a cigányság sorozatos céltáblája a gyűlölködésnek, a verbális és fizikai erőszaknak.

Az Országos Cigány Önkormányzat Elnökhelyettese közleményében arra kéri Kállai Ernőt, mint az Országgyűlés Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Országgyűlési Biztosát, hogy a 13 országos önkormányzatot tömörítő II. Kisebbségi Kerekasztalt jövő hétfőre egy rendkívüli ülésre hívja össze, hogy ott közös álláspontot alakítson ki a kisebbségi jogok megvédése érdekében.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt