2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megaszövetségre készülne Kolompár Orbán
2009. 03. 22. 00:00

Az MCF több elnökségi tagja "hivatalosan" nem kívánt reagálni a kiszivárogtatott információkra, Kolompár Orbán pedig elzárkózott a nyilatkozattól.

A RomNet úgy tudja, Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke arra készül, felkéri Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a Lungo Drom elnökét, hogy vállalja el pártja EP-választási listájának vezetését. Úgy tudjuk, Kolompár egy hétvégi, kiskunmajsai találkozón a szervezet elnökségi tagjainak már felvázolta elképzeléseit, és a jövő hét végén az országos választmány elé terjeszti, amikor is hivatalos döntés születik a választási indulásról.

Az MCF elnöke az utóbbi két hónapokban konferenciákon, sajtótájékoztatókon, vagy az OCÖ közgyűlésén már többször utalt arra, ha a romák ügyét valóban pártpolitikai érdekek fölé akarják helyezni, és a roma vezetők valóban a cigányság érdekeit akarják képviselni, akkor be kell bizonyítaniuk, hogy képesek az összefogásra, ezért zászlója alá hívott minden roma vezetőt. Legutóbb a kisebbségi önkormányzatok első országos konferenciáján, 1500 kisebbségi képviselő előtt beszélt erről.

 

A RomNet úgy értesült, Kolompár Orbán azért kérné fel Farkas Flóriánt, a legnagyobb roma civil szervezet elnökét, hogy vezesse az MCF EP-választási listáját, mert így bizonyíthatnák: valós összefogás esetén a cigányság meghatározó része lehet a magyar politikának. Erre utalt az is, hogy az MCF elnöke erre a hétre négyszemközti megbeszélésre hívta a Lungo Drom elnökét. Szintén hasonló okok miatt kerülne a választási lista második helyére Teleki László, az MSZP meghatározó roma politikusa, és őt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő követné.

A tervek szerint a legnagyobb roma vezetőket egy olyan többdiplomás, nyelveket beszélő roma fiatal követné a sorban, aki méltón képviselhetné a magyarországi cigányságot az Európai Parlamentben. Így úgy tűnik, sikeres választás esetén lemondásokkal juttatnák ki ezt a fiatalt - akinek neve egyelőre ismeretlen - a brüsszeli képviseletbe. Egyébként hasonló módon lett képviselő Mohácsi Viktória is az SZDSZ színeiben. Úgy tudjuk, Kolompár neve csak húzónévként, és ráadásul az ötödik és a tizedik hely között kerülne fel a listára.

Az MCF több elnökségi tagja "hivatalosan" nem kívánt reagálni a kiszivárogtatott információkra, Kolompár Orbán pedig elzárkózott a nyilatkozattól. A pártelnök a RomNetnek mindössze annyit mondott: hivatalos döntés még nincs arról, hogy az MCF indul-e az EP-választáson, de ha elindulnak, a júniusi megmérettetés lesz az erőfelmérésük első lépcsőfoka. Balog József elnökhelyettes a RomNetnek a megaszövetséggel kapcsolatban azt mondta, minden erejét össze kell szednie a cigányságnak, hogy megakadályozza a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik politikai menetelését. Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a rendszerváltozás után, az utóbbi húsz évben a parlamenti pártok nem képviselték hatékonyan a közel egymilliós cigányság érdekeit, az Országgyűlésbe bekerült rom pártkatonák pedig csak saját pecsenyéjüket sütögették, és aprópénzért eladták a cigányságot.

Kolompár Orbán a hónap elején tartott cigány önkormányzatok kongresszusán azt mondta, elég volt a "lízingelt cigányokból", és nem lehet eladni a romákat libacsontért és lecsókolbászért. Bár az MCF - etnikai alapú pártként először - 2006-ban önálló országos listát tudott állítani az országgyűlési választásokon, mindössze alig ötezer szavazatot szereztek az országban. A szervezet most azért bizakodó, mert a Magyar Gárda elleni fellépésük során kampány nélkül, alig három hét alatt több mint 70 ezer aláírást tudtak összegyűjteni egy törvénymódosítás céljából, amit átadtak az Országgyűlés elnökének és a miniszterelnöknek. Az akkori aláírásgyűjtést egyébként nem minden roma vezető támogatta. Politológusok, választási szakértők szerint, ha létrejönne a nagykoalíció a cigányágon belül, akkor akár jó eséllyel is indulhatnának az EP választásokon, és egy 50-60 százalékos választási részvétel esetén 160 ezer szavazattal már delegálhatnának egy képviselőt az európai döntéshozó testületbe.

Lakner Zoltán, a Vision Consulting vezető elemzője lehetséges stratégiának tartja ezt az elképzelést, de más kollégáival ellentétben ő már nem látja ilyen fényesnek a helyzetet. A politológus a RomNetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: nehezen tudná elképzelni a nagykoalíciót, ugyanis az említett roma politikusok beágyazódtak, be vannak kötve a pártpolitikába, és nem biztos, hogy feladnák egy újonnan alakuló szervezet kedvéért a kiharcolt és megszerezett szerepüket. Tudatos is lehet részükről, hogy pártokba beépülve próbálják a romák érdekeit képviselni- tette hozzá. Lakner Zoltán szerint a fő kérdés az, hogy mennyire lehetne mozgósítani a romákat egy-egy szavazás alkalmával, ugyanis a romák főleg kistelepüléseken, szegény körülmények között élnek, és a tapasztalatok szerint ezeket az állampolgárokat, beleértve a szegénységben élő nem cigányokat is, nehezen lehet mozgósítani. Meg kell szólítani, mobilizálni és el kell érni őket - mondta a vezető politológus, megjegyezve, ez eddig a nagy politikai pártoknak sem nagyon sikerült. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben a roma politikusok saját pártjukon belül maradva politizálnak tovább, saját közösségükből támogatókat veszíthetnek. Lakner Zoltán szerint egy jó stratégiával, etnikai alapú politizálással a 2014-es választásokon szerepelhetne sikerrel az MCF, vagy egy hozzá hasonló szerveződés.

Mindenesetre sokat sejtet az a tény, hogy Kolompár Orbán okozott már meglepetést a magyar és a roma politikában többször is. A 2006-os parlamenti választásokon országos lista állításának sikerében sem bíztak, de megvalósult, mint ahogy az is, hogy az OCÖ választásokon vesztes helyzetből felállat, és egy váratlan lépéssel megszerezte az OCÖ elnökségét a Lungo Dromtól, és időközben maga mellé állított több ellenzéki, lungo dromos képviselőt, így már kétharmados támogatással vezeti az 53 fős testületet.