HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megaszövetségre készülne Kolompár Orbán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kolompár, mcf, szövetség
2009 Március 22    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Egybegyűjtené az összes roma politikust és civil szervezeti vezetőt Kolompár Orbán, hogy a magyarországi cigányság közös erővel induljon a júniusi európai parlamenti választásokon, így a tervek szerint az MCF Roma Összefogás Párt listáját akár Farkas Flórián is vezethetné, akit Teleki László és Horváth Aladár követné a sorban - értesült a RomNet. Információink szerint Kolompár Orbán ez irányú javaslatát a párt hétvégi országos választmánya elé terjeszti.

Hirdetmény

A RomNet úgy tudja, Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke arra készül, felkéri Farkas Flóriánt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, a Lungo Drom elnökét, hogy vállalja el pártja EP-választási listájának vezetését. Úgy tudjuk, Kolompár egy hétvégi, kiskunmajsai találkozón a szervezet elnökségi tagjainak már felvázolta elképzeléseit, és a jövő hét végén az országos választmány elé terjeszti, amikor is hivatalos döntés születik a választási indulásról.

Az MCF elnöke az utóbbi két hónapokban konferenciákon, sajtótájékoztatókon, vagy az OCÖ közgyűlésén már többször utalt arra, ha a romák ügyét valóban pártpolitikai érdekek fölé akarják helyezni, és a roma vezetők valóban a cigányság érdekeit akarják képviselni, akkor be kell bizonyítaniuk, hogy képesek az összefogásra, ezért zászlója alá hívott minden roma vezetőt. Legutóbb a kisebbségi önkormányzatok első országos konferenciáján, 1500 kisebbségi képviselő előtt beszélt erről.

 

A RomNet úgy értesült, Kolompár Orbán azért kérné fel Farkas Flóriánt, a legnagyobb roma civil szervezet elnökét, hogy vezesse az MCF EP-választási listáját, mert így bizonyíthatnák: valós összefogás esetén a cigányság meghatározó része lehet a magyar politikának. Erre utalt az is, hogy az MCF elnöke erre a hétre négyszemközti megbeszélésre hívta a Lungo Drom elnökét. Szintén hasonló okok miatt kerülne a választási lista második helyére Teleki László, az MSZP meghatározó roma politikusa, és őt Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő követné.

A tervek szerint a legnagyobb roma vezetőket egy olyan többdiplomás, nyelveket beszélő roma fiatal követné a sorban, aki méltón képviselhetné a magyarországi cigányságot az Európai Parlamentben. Így úgy tűnik, sikeres választás esetén lemondásokkal juttatnák ki ezt a fiatalt - akinek neve egyelőre ismeretlen - a brüsszeli képviseletbe. Egyébként hasonló módon lett képviselő Mohácsi Viktória is az SZDSZ színeiben. Úgy tudjuk, Kolompár neve csak húzónévként, és ráadásul az ötödik és a tizedik hely között kerülne fel a listára.

Az MCF több elnökségi tagja "hivatalosan" nem kívánt reagálni a kiszivárogtatott információkra, Kolompár Orbán pedig elzárkózott a nyilatkozattól. A pártelnök a RomNetnek mindössze annyit mondott: hivatalos döntés még nincs arról, hogy az MCF indul-e az EP-választáson, de ha elindulnak, a júniusi megmérettetés lesz az erőfelmérésük első lépcsőfoka. Balog József elnökhelyettes a RomNetnek a megaszövetséggel kapcsolatban azt mondta, minden erejét össze kell szednie a cigányságnak, hogy megakadályozza a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik politikai menetelését. Hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a rendszerváltozás után, az utóbbi húsz évben a parlamenti pártok nem képviselték hatékonyan a közel egymilliós cigányság érdekeit, az Országgyűlésbe bekerült rom pártkatonák pedig csak saját pecsenyéjüket sütögették, és aprópénzért eladták a cigányságot.

Kolompár Orbán a hónap elején tartott cigány önkormányzatok kongresszusán azt mondta, elég volt a "lízingelt cigányokból", és nem lehet eladni a romákat libacsontért és lecsókolbászért. Bár az MCF - etnikai alapú pártként először - 2006-ban önálló országos listát tudott állítani az országgyűlési választásokon, mindössze alig ötezer szavazatot szereztek az országban. A szervezet most azért bizakodó, mert a Magyar Gárda elleni fellépésük során kampány nélkül, alig három hét alatt több mint 70 ezer aláírást tudtak összegyűjteni egy törvénymódosítás céljából, amit átadtak az Országgyűlés elnökének és a miniszterelnöknek. Az akkori aláírásgyűjtést egyébként nem minden roma vezető támogatta. Politológusok, választási szakértők szerint, ha létrejönne a nagykoalíció a cigányágon belül, akkor akár jó eséllyel is indulhatnának az EP választásokon, és egy 50-60 százalékos választási részvétel esetén 160 ezer szavazattal már delegálhatnának egy képviselőt az európai döntéshozó testületbe.

Lakner Zoltán, a Vision Consulting vezető elemzője lehetséges stratégiának tartja ezt az elképzelést, de más kollégáival ellentétben ő már nem látja ilyen fényesnek a helyzetet. A politológus a RomNetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: nehezen tudná elképzelni a nagykoalíciót, ugyanis az említett roma politikusok beágyazódtak, be vannak kötve a pártpolitikába, és nem biztos, hogy feladnák egy újonnan alakuló szervezet kedvéért a kiharcolt és megszerezett szerepüket. Tudatos is lehet részükről, hogy pártokba beépülve próbálják a romák érdekeit képviselni- tette hozzá. Lakner Zoltán szerint a fő kérdés az, hogy mennyire lehetne mozgósítani a romákat egy-egy szavazás alkalmával, ugyanis a romák főleg kistelepüléseken, szegény körülmények között élnek, és a tapasztalatok szerint ezeket az állampolgárokat, beleértve a szegénységben élő nem cigányokat is, nehezen lehet mozgósítani. Meg kell szólítani, mobilizálni és el kell érni őket - mondta a vezető politológus, megjegyezve, ez eddig a nagy politikai pártoknak sem nagyon sikerült. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben a roma politikusok saját pártjukon belül maradva politizálnak tovább, saját közösségükből támogatókat veszíthetnek. Lakner Zoltán szerint egy jó stratégiával, etnikai alapú politizálással a 2014-es választásokon szerepelhetne sikerrel az MCF, vagy egy hozzá hasonló szerveződés.

Mindenesetre sokat sejtet az a tény, hogy Kolompár Orbán okozott már meglepetést a magyar és a roma politikában többször is. A 2006-os parlamenti választásokon országos lista állításának sikerében sem bíztak, de megvalósult, mint ahogy az is, hogy az OCÖ választásokon vesztes helyzetből felállat, és egy váratlan lépéssel megszerezte az OCÖ elnökségét a Lungo Dromtól, és időközben maga mellé állított több ellenzéki, lungo dromos képviselőt, így már kétharmados támogatással vezeti az 53 fős testületet.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt