HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Czoma ügy miatt fújták le a cigány kisebbségi programot?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, czoma, veszprém
2009 Március 19    Forrás: naplo-online.hu


Ez a cikk archív

Elmarad a cigányság kultúráját bemutató nagyszabású rendezvény, amit az antirasszizmus világnapja alkalmából tervezett a városi kisebbségi önkormányzat más szervezetek közreműködésével.

Hirdetmény

Kalló Zoltán, a veszprémi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a döntést a rasszista hangok korábbi felerősödésével indokolta.

A Párbeszéd címmel tervezett kétnapos programban a képzőművészet különböző ágaitól a zenéig, irodalomig bemutatkoztak volna a cigány kisebbséghez tartozó alkotók a többségnek, a nem a cigánysághoz tartozó magyaroknak.

A kiállítást és más produkciókat fórumok egészítették volna ki, melyeken romák és nem romák vitathatták volna meg, hogy az elmúlt évszázadok során milyen értékekkel járult hozzá a kisebbség a magyar kultúrához. A kisebbségi elnök elmondta, hogy a Cozma-gyilkosság utáni napokban a szervezők és a kisebbséghez tartozók közül többen azzal keresték meg, hogy a cigányellenes hangok felerősödése idején talán nem lenne igazán szerencsés ilyen nagyszabású programot tartani, mert tovább erősíthetné egyesekben az ellenérzéseket, előítéleteket.

A tragikus események miatt kialakult közhangulat miatt ő is nagyon elbizonytalanodott, elfogadta, hogy akár atrocitásoktól is tarthatnának, ezért abban a hangulatban lefújják a programot.

Ma már úgy látja, hogy nem volt szerencsés a döntés, talán éppen az ilyen helyzetekben kellene jelezni az embereknek, hogy külön kell választani a bűncselekményeket, a bűnözőket egy kisebbség általános megítélésétől.

- Azt kellene megértetni, hogy mi mindannyian magyarok vagyunk, származásunk szerint magyar cigányok. Aszerint kell megítélni minket is, hogy személy szerint mit csinálunk. Ha valaki rosszat tesz, azt el kell számoltatni - hangsúlyozta.

Kalló Zoltán elmondta azt is, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a város vezetőivel, támogatják munkájukat, terveiket. Ez is a biztosíték arra, hogy várhatóan még az idén mégis sor kerülhet a tervezett rendezvényre.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt