HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Műbalhé egy uniós pályázat körül

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 18    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

Korrupció gyanúja miatt "visszavonta" az oktatási tárca azt a 140 millió forint összegű uniós pályázatát, amelynek beadási határideje hétfőn járt le - közölte Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő. Az oktatási tárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közös közleményben cáfolta, hogy visszavonták volna a pályázatot.

Hirdetmény

Újabb, az oktatási intergrációs pénzekhez kapcsolódó visszásságokra kívánta felhívni a figyelmet keddi tájékoztatóján Mohácsi Viktória. Az európai képviselő elmondta, hogy az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány is pályázni akart egy programjával a támogatási lehetőségre, de a kiírási feltételekben "egy titkos, 400 fős lista szerepelt", amelyből kötelezően két-három embert alkalmazniuk kellett volna a program végrehajtásakor.

Elismerte ugyan, hogy a lista összetételét nem ismeri, ám az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál (OKM) kirobbant korrupciógyanús ügyletek miatt úgy véli, a 140 millió forintos támogatást is hasonló körülmények között osztották volna el. Gyanújáról múlt pénteken értesítette Hiller István oktatási és kulturális minisztert, aki hétfői hatállyal visszavonta a pályázatot - közölte a liberális EP-képviselő.

Valójában azonban nem ezért "vonta vissza" a tárca a pályázatot, sőt, mint az oktatási tárca és az NFÜ közös közleményéből kiderül, vissza se vonta. Mohácsi állításával szemben a Támop 3.3.5/B. Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében - Antidiszkriminációs jelzőrendszer kiépítése című pályázata ma is él.

Az oktatásért és kultúráért felelős miniszternek nincs joga, sem lehetősége folyamatban lévő európai uniós pályázat visszavonására - írták. Az uniós források terhére kiírt pályázati felhívások előkészítéséért és megjelentetéséért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felel. Felidézték, hogy a vonatkozó pályázat 2009. február 16-án jelent meg, majd március 12-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közzétette azt a közleményt, miszerint a pályázatok dokumentumai pontosításra szorulnak, emiatt a beadási határidő is változik, április 6-ra tolódott át.

Ennek előzménye az volt a közlés szerint, hogy a pályázatokat koordináló szervezet technikai és nem tartalmi problémák miatt kezdeményezte a pályázati dokumentáció átdolgozását. Ennek elfogadásáról a pályázat-előkészítő munkacsoport döntött írásbeli szavazás formájában. A hvg.hu úgy tudja, a "technikai probléma" abban állt, hogy a tárca uniós projekteket lebonyolító szerve, az OKM Támogatáskezelő Igazgatósága rossz költségvetési táblát készített, a résszösszegek összeadva nem egyeztek a végösszeggel.

A kommüniké kitér arra is, hogy az NFÜ március 12-i közleménye szerint a módosított dokumentumok megjelenésével egyidejűleg, március 16-án közlik a pályázat új beadási határidejét. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség március 16-án megjelentette a 2009. április 6-ai módosított beadási határidőt.

Alaptalan a képviselő azon állítása is, miszerint 400 korábban kiképzett szakemberből 2-3-at alkalmazni kellene. Ez sem a pályázati feltételekben, sem a támogatható, sem a kötelezően megvalósítandó tevékenységek között nem szerepel. A kiírás szövege Mohácsi állításával ellentétben nem változott - olvasható a közös állásfoglalásban.

A hvg.hu úgy tudja, 2004 tavaszán még Mohácsi, aki akkoriban miniszteri biztos volt, vezetésével dolgozták ki az antidiszkriminációs jelzőprogramot. Ennek során képezték ki azokat a roma civil szervezetek által delegált személyeket, akik közül Mohácsi szerint most 2-3 főt kellene alkalmazni. A 400 fős "titkos listára" való utalást a pályázati anyagokban azonban mi nem találtunk.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt