2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az európai roma fórum elnöke szerint az állam ellen irányulnak a romatámadások
2009. 03. 16. 00:00

Egy etnikai párt megtudná-e változtatni a politikát a roma érdekek képviseletével.

Az Európa Tanács mellett működő, másfél ezer civil szervezetet tömörítő európai roma szervezet elnöke szerint az etnikai támadások Magyarországon továbbra is folytatódni fognak, de észre kell venni, ez nem a romák, hanem az ország és a magyar kormány ellen irányulnak. Ezek az ismeretlenek a biztonságot, a jogállamiságot támadják, polgárháborús helyzetet akarnak kialakítani. A romákat lövik, de a kormányt és az államot ütik, háborús helyzetet, a káoszt akarják kiprovokálni, és erre a romákat használják fel - fogalmazott Rudko Kawczynski.

Hozzáfűzte, erre utalhat az is, hogy a támadók soha nem hagynak üzenetet, a gyújtogatással, lövöldözéssel nem utalnak arra, hogy miért követték el a támadást. Joggal feltételezhető, hogy ez a romák és a gádzsók közötti hangulatkeltés, a jó kapcsolatok tönkretételét célozza.

Megjegyezte, a korábbi kezdetleges támadások után mára már jól megszervezett és koordinált bűncselekményekről van szó. A strasbourgi székhelyű szervezet vezetőjét sokkolta az agresszió mértéke. Véleménye szerint az erőszak ördögi köréből ki kell törni, meg kell nyugtatni az embereket, és elfogni az elkövetőket, majd példásan megbüntetni őket, függetlenül attól, hogy romáról, rendőrről, vagy bárki másról van szó. Véleménye szerint az állam felelőssége is felmerül, így megállapítása szerint állami támogatást is élvezhetnek a támadók.

Rudko Kawczynski azt mondta, a Magyar Gárda tevékenységét, és a romák elleni támadásokat folyamatosan figyelemmel kíséri. Megjegyezte, Magyar Gárda, vagy hozzá hasonló szervezet mindenhol van, ez nem magyar specialitás, de szerint nem érdemelnek ekkora figyelmet. Ezek az emberek primitív, pszichikailag megtört, piti bűnözők, és így is kell velük bánni, hiába képzelik magukat Hitler gyermekeinek, ők nem azok - jelentette ki.

Emlékeztetett, hogy Koszovóban paramilitáris szervezetek hajtottak végre etnikai tisztogatást, ez tény, és a támadások először romák ellen irányultak, majd egész Jugoszláviában háború alakult ki, amelynek következményeit mindenki ismerheti.

A roma fórum elnöke a RomNetnek azt is elmondta, a média sincs helyzete magaslatán, nem tudja hogyan kezelje ezt az ügyet. Vannak egyes orgánumok, műsorok, amelyek tudatosan a romák elleni lázítanak, erősítik a sztereotípiát, és a pozitív képet elhallgatják, nem érdekli őket, pedig az előítéleteket csak így lehetne csökkenteni.

Rudko Kawczynski beszélt arról is, hogy, nem tartja jó ötletnek egy etnikai alapon létrehozott párt indulását az európai parlamenti, vagy országgyűlési választáson. A roma fórum elnöke azt mondta: ez egy komplex, összetett kérdés, sok pozitív hatása lehet, de ennél sokkal több a negatívum. Hozzátette: a világban létező roma pártokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján kimondható, a szerveződések már a kampányban feloldódnak, a fő politikai irányzatban elveszítik befolyásukat.

Szerinte kétséges, hogy egy etnikai párt megtudná-e változtatni a politikát a roma érdekek képviseletével. Meggyőződése, hogy egy sikeres választás után, frakcióba beolvadva, esetleg más párttal koalícióra lépve öngyilkosságot követnének el, ugyanis minden negatív eredményért a romákat okolnák, míg a pozitívumot saját maguk sikerének tulajdonítanák.

Rudko Kawczynski megjegyezte, egy sikeres választáshoz ismert, jól felkészült és hiteles szakemberek kellenek, de Magyarországon ebben még hiányosságok mutatkoznak.

Az Európa Tanács mellett működő roma szervezet létrehozását 2001-ben Tarja Halonen finn államfő kezdeményezte azzal a céllal, hogy az európai roma közösségek nemzeti és nemzetközi képviselőik révén véleményalkotási fórumhoz jussanak.

Az Európai Romák és Utazók (Vándorlók) Fóruma 2005. decemberében alakult, munkájában 42 ország 72 képviselője vesz részt. Magyarországot Daróczi Ágnes, a Romédia Alapítvány kurátora, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Kalányos Zsolt, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének jelöltje, valamint Kolompár Orbán, az OCÖ és a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának elnöke képviseli az európai szervezetben.

A roma fórum célja, hogy képviseljék azt a 12-14 millió embert, akik a roma közösséghez tartoznak, és elérjék alapvető jogainak érvényesülését a gyakorlatban is, megelőzzék a rasszizmust és diszkriminációt, és elősegítsék beilleszkedésüket szülőhazájuk társadalmába.