2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Zűrzavarok az esélyegyenlőségi pénzek körül
2009. 03. 13. 00:00

Borovszkyt Nagy Attila mellett egykori beosztottja keverte gyanúba.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt ismeretlen tettesek ellen, a vizsgálatok lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főigazgatót. A miniszter sajtótájékoztatóján közölte: a tárcánál szerdán lezárult fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A főigazgatóság több munkatársa emellett fegyelmi büntetésben részesült.

Az oktatási minisztériumnál azt követően indult vizsgálat, hogy Nagy Attila, a tárca által nemrégiben leállított, majd újraindított, hátrányos helyzetű egyetemistákat segítő Katapult Mentorprogram vezetője levélben támadta meg a minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságát. A Hillernek írt levél szerint a főigazgatóság, azaz a korábbi Roma Integrációs Titkárság minden általa adott megbízás után a megbízási díj 11-12 százalékát saját munkatársainak érdekeltségébe tartozó cégek és alapítványok közbeiktatásával, "teljesítés nélküli kifizetésekkel igyekszik jogosulatlanul felhasználni".

Nagy azt állította például, hogy Borovszky Tímea főigazgató utasítására a mentorprogram működtetésével megbízott HÖOK a Hallgatókért Alapítvány ötmillió forintos - amúgy soha el nem készülő - kutatással bízta meg a Romaversitas Alapítványt, s az összeg egy részének visszacsorgatása után további anyag megírására kaptak felkérést. Ráadásul - állította - a Borovszky tulajdonában lévő betéti társaság a program hirdetésére már egy hónappal a programot működtető alapítvány előtt 4,2 milliós szerződést kötött. Figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a botrányt kirobbantó Nagy Attilának csak azt követően szúrtak szemet az állítólagos visszaélések, hogy az általa vezetett mentorprogramot megszüntette az OKM.

Havas Gábor, aki tavaly év végéig irányította a felsőoktatásban tanuló cigány hallgatókat patronáló, szakkollégium-jellegű Romaversitast, alapvetően másképpen látja a történteket. Szerinte szó sincs két támogatásról, a minisztériumtól szabályosan kapott pénzeknek semmi közük nem volt a Katapult által megrendelt kutatáshoz.

Nagy Attila tavaly tavasszal kereste fel a Romaveristast, hogy kutatást készítsen különféle hazai és külföldi felsőoktatási esélyegyenlőségi programokról, de a szervezet a felkérést a szoros határidő miatt elhárította. Ám Nagy biztosította őket arról, hogy nem kell sietniük. A munka így elkezdődött, s átutalták az ötmilliót, miközben érvényes szerződés nem volt, és a mentorszervezet tényleges teljesítési határidőt sem tűzött ki. Szeptemberig a Romaversitas 400 ezer forintot fizetett ki a kutatásban részt vevőknek, mire Nagy azzal lepte meg őket, hogy utalják vissza a teljes összeget. November aztán, miután a Romaversitas átadta az addig elkészült anyagot, Nagy Attila egyik munkatársa e-mailben arról tájékoztatta Havast, hogy a tárca közel 3,2 milliós összegben elfogadja a teljesítést, a fennmaradó összeget pedig utalják vissza. "A minisztériumban történt egyeztetés alapján az 5 milliós tételből B. E. tájékoztatása alapján elfogadható 3 166 000 forint, ez alapján a HÖOK A HALLGATÓKÉRT ALAPÍTVÁNY bankszámlájára kell visszautalnotok a fennmaradó 1 834 000 forintot" - írta Havasnak a Katapult Mentorprogram munkatársa 2008. november 13-án. Ez meg is történt.

Ehhez képest idén januárban egy újabb, immáron összefoglaló tanulmányt követeltek Havason, amihez hozzá is látott, de közben Nagy Attila frontális támadást intézett a főigazgatóság ellen. Havas mindezek után arra kérte a Katapultot, hogy emlékeztetőben tisztázzák az előzményeket és határozzák meg a teendőket, hogy a munkát végérvényesen le tudják zárni.

Vizsgálat utáni vizsgálat

A korábbi vizsgálatot követően Hiller újabbat indított, miután a Magyar Nemzet már nem csak Borovszkyt, hanem több munkatársát is az ügyben érintettnek nevezte, s azt állították, hogy legalább 100 millió forinttal csapolták meg a hátrányos helyzetű, nagyrészt roma gyerekek felzárkóztatására fordítandó európai uniós pénzeket. A Magyar Nemzet cikkére reagálva az OKM azt közölte, hogy az súlyosan félrevezeti a nyilvánosságot, ezért a tárca megtette a szükséges jogi lépéseket a napilappal szemben.

A miniszter mai tájékoztatóján részt vevő Borovszky az elhangzottakra reagálva újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított. Értékelése szerint vizsgálat célja az volt, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg", kétszázezer forint átadására kért-e valakit. Azt mondta, ketten egybehangzóan azt állították, hogy ő a pénz átadására utasítást adott, de Borovszky ezt határozottan tagadja és hamis vád miatt feljelentette rágalmazóját.

A hvg.hu úgy tudja, Borovszkyt Nagy Attila mellett egykori beosztottja keverte gyanúba, aki azt állította, hogy a Katapult vezetője adott volna neki zsebbe 200 vagy 600 ezer forintot. Nagy és az egykori munkatárs állításával szemben Borovszky azt állítja, nem tudott a pénzről. A kétségeket tisztázhatja majd a rendőrségi vizsgálat.

Valójában az elszámolási problémák már nyáron jelentkeztek, csakhogy éppen a mostani ügyet kirobbantó Nagy Attila szabálytalan pénzkezelése volt a vizsgálat tárgya. A Katapult vezetője ugyanis nem tudott elszámolni a 2007-ben a programra átvett milliókkal. Eredetileg 30 milliót kaptak hátrányos helyzetű felvételizők egyetemista mentorainak ösztöndíjaira, amit további 51 millióval toldott meg a tárca a "program fejlesztésére". Ehhez képest Nagy Attila nem tudta kifizetni a mentorokat, akiknek arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a pénzt a tárcától. 2008. július 2-án a program vezetője jegyzőkönyvben ismerte el Borovszkyéknak, hogy pénzügyi szabálytalanságokat követett el. Igaz, Nagy utóbb nem írta alá a dokumentumot.

Még cifrábbá teszi az ügyet, hogy a Katapult állítólag nem számolt el a 2006-ban kapott minisztériumi támogatással, így már 2007-ben sem kaphatott volna pénzt. Úgy tudni, a most fegyelmit kapó főigazgatósági munkatárs éppen abban volt vétkes, hogy nem győződött meg kellőképpen az elszámolás meglétéről, jelen esetben hiányáról. Õ egyébként amikor a szabálytalanságot vétette, nem is a főigazgatósághoz tartozott.

A főigazgatóságon nem igazán szerették a megörökölt Katapultot, mondván, nem lehet esélyegyenlőségi programnak nevezni azt a technikai szolgáltatást, hogy "vagány" egyetemisták tízezer forintos ösztöndíjért segítséget nyújtanak felvételi adatlapok kitöltéséhez. Úgy tudni, ki is dolgozták a mentorprogram teljes átalakítását, amelyben nem kapott volna szerepet a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány és Nagy Attila.

Borovszky a mai tájékoztatón hangsúlyozta: mostantól a rendőrség dolga, hogy kivizsgálja a történteket. Úgy fogalmazott: "Teljesen nyugodt vagyok még mindig." A főigazgató nyugalmát némileg magyarázhatja, hogy az eredeti vádpontok közül csupán egyetlenben nem tisztázta magát. De nem bizonyult igaznak például az sem, hogy a családtagjait juttatta törvénytelen megbízatásokhoz.

A romákat érintő integrációs programok hosszú ideje szúrják egyes vidéki - köztük szocialista - önkormányzati vezetők szemét, nehezen viselik ugyanis, hogy nem juthatnak uniós oktatási forrásokhoz anélkül, hogy áttérnének az integrált, vagyis a hátrányos helyzetűeket el nem különítő oktatási modellre.

A visszaélések hírére ezúttal nemcsak a jobboldali sajtó ugrott, hanem a 168 Óra is, amely elsősorban az Állami Számvevőszék roma integrációs pénzekkel kapcsolatos, azok nem hatékony felhasználásáról szóló jelentését emlegette fel. Eszerint a roma integrációra szánt pénzek követhetetlenek, miközben az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot fordított az állam a romák helyzetének javítására.

Az Oktatás és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságánál történtek egyelőre a legrosszabb indulattal sem nevezhetők milliárdos sikkasztási ügynek, arra viszont alkalmasak, hogy a több oldalról egyébként is megtámadott és a hírek szerint Hiller miniszter által is csak félszívvel vállalt oktatási integráció ügyét kriminalizálják, illetve jó időre ad acta tegyék.