2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Milliomos cigányoktól hallottam, abban gondolkodnak, elkezdenek robbantgatni"
2009. 03. 11. 00:00

A cigányok általában a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, zsáktelepüléseken élnek.

- Milyen jelenleg a megyében élő cigányság helyzete?

- Baranyában közel negyvenezer cigány van, ez a lakosság tizede. A cigányok általában a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, zsáktelepüléseken élnek, ötven százalékunknak nincs munkája, de van ahol ez az arány kilencven százalékos. Egy egyetemi felmérés szerint ráadásul a cigány munkavállalók egy adott munkát a normál fizetés egyharmadáért vállalnak el, tehát vendégmunkások vagyunk saját hazánkban. Az elmúlt két évtizedben nem voltak olyan hathatós intézkedések, melyek a munkanélküliséget megszüntették volna, de most már a nagypolitika is mer arról beszélni, hogy nem hasznosultak azok az összegek, amelyeket átképzésekre, szakképzésre szántak. A középiskolát végzettek aránya a nyolcvanas évek végén, amikor még jobb volt a helyzet, négy százalék körül volt, az egyetemet végzettekké pedig nulla és egy százalék között mozgott - ez rosszabb lett. Néhány hete mértük fel: még azokat a roma alvállalkozókat sem alkalmazzák a beruházásokon, akik nemrég még kaptak munkát. Mindennek az oka az a politika által keltett légkör, amely ezt a roma-magyar ellentétet szülte.

- Kállai Ernő ombudsman szerint a hidegháborúhoz hasonló a helyzet hazánkban. Ön is így gondolja?

- Igen, minket, magyar embereket könnyű beheccelni. Nem véletlen, hogy elvesztettük az ország kétharmadát. Az átlagpolgárt nagyon könnyű beleterelni az előítéletes gondolkodásba: ha azt látják a tévében, hogy egy városi rendőrkapitány cigányozhat, vagy hivatalnokok, polgármesterek cigányozhatnak, akkor ezt a média átveszi és futótűzként terjed. Lehetett hallani, ahogy egy ország fellélegzett, amikor a miskolci rendőrkapitány kimondta azokat szavakat a cigányokról. Látjuk, a gárdát is betiltották (az egyesületet tiltották be elsőfokon - a szerk.), mégis tagokat toborozhatnak, és az is nevetséges, hogy két párt cigányok révén jut majd be a parlamentbe... A Jobbik azért, mert szidja a cigányokat, az SZDSZ pedig azért, mert azt mondja: "majd én megvédem őket". Nem beszélve arról, hogy a magyar embernek nagyon érdekes az elmúlt rendszerből örökölt gondolkodása: arra gondolok, hogy a "közösből lehet lopni", de ha valaki tőlem lopott, akkor azt "akasszák fel". Ma senki nem haragszik Kulcsárra, Tocsikra, Princzre - az átlagember nem tekinti különösebb bűnnek, ha százmilliók tűnnek el, csak azt, ha őt lopják meg. Ám, az összes cigány egy év alatt nem tud annyit lopni, mint egy fehérgalléros bűnöző. Ez senkit nem érdekel, az átlagember pedig azt mondja, "én is azt csinálnám, ha ott lennék".

- Mi a megoldás?


- A pénzt nem jól osztják el, s a politikának is abba kellene hagynia a lopást. Az az alapvető probléma, hogy a cigányokat "külön kezelik", de mi magyar állampolgárok vagyunk. Ma négymillió szegény él hazánkban, s ebből csak egymillió a cigány. De sokak számára csak ez a réteg látszik, mert ez barna. Ha produktív munkát adnának, akkor nagyon sok minden változna, de ezt nem akarják megtenni. Jelenleg egy cigányból két ember megél, vagyis az egy cigány problémáinak kezeléséből... A munkaügyi előadó, a családsegítő, a bíró, az ügyész és sorolhatnám. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ne cigányozzon senki, s hogy a meghasonult emberek ne "gárdázzanak". A hitleri időszakban a csőcseléket fogták össze. Ha végignézel a Magyar Gárdán, ugyanolyan nyomorékok, mint a cigányok - fizikailag, szellemileg, meg anyagilag is. Ezeket az embereket uszítani tudják. A cigányok több száz éven keresztül itt éltek, magukkal hozták az ágyúgolyó-öntés tudományát, az aranymosást Erdélyben például a cigányok vezették be, s töltötték fel a királyi kincstárat. A múlt rendszerben fillérekért építették az országot: dolgoztak a kohászatban, a bányákban, az építkezéseken. Kimaradtunk viszont a földosztásból, a kárpótlásból és a privatizációból is, mert nem voltunk olyan szinten, hogy ezekből részt kaphassunk. Kimaradtunk mindenből, s ezek után azt kérik tőlünk, hogy mi legyünk a "kisangyalok". Holott esélyt sem kaptunk arra, hogy el tudjunk indulni.

- Mennyi idő kell arra, hogy ez a "hidegháborús" helyzet megváltozzon?

- Minden politikai pártnak az az érdeke, hogy ez a helyzet legalább a következő választásig fennmaradjon. A már említett SZDSZ-en és Jobbikon kívül az MSZP-nek is ez a jó, a szocialisták a roma-magyar konfliktussal tudják eltussolni az államcsőd közeli helyzetet. Orbán Viktor kétélű mondatával - miszerint cigánybűnözés nincs, csak cigány bűnelkövetők vannak - azt a látszatot keltette, hogy nekik sem tetszik ezen réteg működése. A politikának az az érdeke, hogy menjen a cigányozás. Arra megy ki a játék, hogy a jelenlegi problémák növekedjenek, akár addig is, hogy a polgárháború szélére sodródjunk, s erre hivatkozva a 2010-es választást se kelljen már kiírni.

- A közelmúltban felvetődött, hogy a cigányok - egy része - külön pártot alapítana. Mi a véleménye erről?

- A cigányság nem érett meg ilyesmire. Először is olyan életszínvonalon kellene élnünk, mint a sváboknak, vagy mint Romániában az erdélyi magyaroknak. Látom, hogy a megyében a cigány kisebbségi önkormányzatokban milyen emberek ülnek... Nem akarok minősíteni senkit, de sokan csak azt nézik, hogyan tudják szétosztani az önkormányzat pár százezer forintját. Mást nem is látnak.

- A közelmúlt eseményeit látva, a cigányságon belül van-e együttműködés, vagy belső védelem, annak érdekében, hogy megszűnjenek a Molotov-kotélos támadások?

- A fejétől bűzlik a hal: a legutóbbi ügyet, a tatárszentgyörgyit is el akarták tussolni, de a legszomorúbb az, hogy a hivatalos rendszerek is benne vannak ebben. Ha odafent azt mondanák, hogy legyen vége mindennek, akkor bizony vége is szakadna. Nem szabad hagyni, hogy odáig fajuljanak a dolgok, hogy a cigányság is felfegyverkezzen - bár e-mailben érkezett hozzám egy hír, igaz, egy szélsőjobboldali portáltól, hogy a magyar titkosszolgálatok a cigány maffiát akarják felfegyverezni. Nem szabad tovább feszíteni a húrt, ártatlanok szenvedhetik meg mindezt - gondoljunk a zsidó-arab ellentétre. Nagyon rossz a helyzet: milliomos cigányoktól halottam vissza, hogy abban is gondolkodnak, hogy elkezdenek robbantgatni. Az vajon megoldás lesz, kérdem, ha azt mondják: te megölsz egy cigányt, akkor én megölök tíz nem cigányt? Ezért kellene kiállnia Gyurcsánynak és Orbánnak - és minden vezetőnek - és egy közös nyilatkozatot tennie, hogy álljon meg a menet, mert nem a cigányság tehet arról, hogy nincs munkája, s hogy ez a helyzet.