2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kaszával, kapával várták a gárdistákat a romák
2009. 03. 11. 00:00

A hírek és e történet hatására felbolydult a térség.

A napokban szárnyra kapott ugyanis a hír, miszerint Nagykanizsa irányából nemzeti gárdisták érkeznek Pogányszentpéter-Iharosberény-Inke-Vése-Iharos felé, hogy "rendet tegyenek" a romák között. Ráadásul Pogányszentpéteren egy roma és egy nem roma fiatal sétált vasárnap az utcán, amikor - elmondásuk szerint - egy autó megállt mellettük és símaszkos emberek szálltak ki belőle, majd kergetni kezdték a roma fiatalt, aki elfutott.

A hírek és e történet hatására felbolydult a térség. Didicsné Kardos Györgyi, Pogányszentpéter polgármestere elmondta: tapintható a félelem. Éjszakánként nem mernek aludni a romák, de a nem romák sem nyugodtak. A gyerekek fáradtan mennek az iskolába, a roma szülők védelmet, kíséretet követelnek gyerekeiknek.

A polgármester sorolta mivel keresik meg, még éjszaka is csöng a telefonja: például egy anyuka azt panaszolta: a gyereke füle hallatára a buszon egy nyugdíjas néni azt mondta: irtsák ki ezt a sok mocskos cigányt.

De elindult a lavina minden irányból. Egy pedagógus munkatársunknak azt mesélte: az iskolában egy cigánygyerek szó nélkül megverte nem roma társát, mondván: paraszt, (ez a nem cigányt jelenti - a szerk. ) miattatok kell rettegnünk!

A térség falvaiban rendőrök cirkálnak, polgárőrök vannak készenlétben, de még az egyenruhások is félnek. - Mint egy háborús helyzet - mondta Didicsné. Nyers erő áradt a gárdistákat "váró" emberekből, s hihetetlen, hogy nekünk meg azon kell gondolkodni, hogy egy utca honnan védhető? Mert ha konkrétan nincs is alapja ennek a félelemnek, a hisztéria elindult és egymásnak feszülnek az emberek. Egy e-mail egy sms fellobanthatja a lángot. Egy roma úgy fogalmazott: ha nem változik a helyzet, polgárháború lesz. Telefonon gyűlölködő képek, számítógépen hasonló e-mailek keringenek a térségben.

Kalányos György, az inkei Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője azt mondta: hisztéria az egész. A kezdeti izgalmak után náluk lecsillapodtak az emberek.

A nagykanizsai Nagy-Magyarország emlékmű helyreállítása óta több alkalommal is gyülekeztek ott tiltott jelképet használó, szélsőjobbos társaságok. Most az a hír járja: március 15-én hasonló csoportok érkeznek ide. Így munkál a félelem.