2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák nem költöznek: nincs hová és nem is akarnak
2009. 03. 10. 00:00

Megkérek minden roma és nem roma politikust, hogy emeljük fel a hangunkat.

- Nem könnyű ma a Heves megyei cigányság választott első emberének lenni. Hogyan értékeli a térség romahelyzetét, tekintettel az elmúlt hónapok feszültségeire?

- Beszélnünk kell arról, miért jutott el ide a megyei romaság, miért vannak ezek a feszültségek egymással szemben - válaszolta Hódi Sándor. - Látni kellene, hol van ebből a kivezető út. Ha mi, roma politikusok a többségi társadalom megyei nagypolitikusaival együtt felelősségteljesen gondolkodunk, tisztázni kell magunkban, hogy kicsikét valami mégiscsak elsiklott. Magamat is beleértve, elismerem a roma politikusok felelősségét. Első és legfontosabb feladat lenne a munkahelyteremtés és az oktatás, valamint a "Csáki-féle gondolkodásmód" visszaszorítása. (Csáki Zsigmond, Heves polgármestere - A szerk.) Nem megoldás bűnbakot keresni ebben a nehéz gazdasági helyzetben, mindent rákenni a roma társadalomra, hiszen ezeket a problémákat húsz év elhibázott politikája hozta el.

- Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

- Megkérek minden roma és nem roma politikust, hogy emeljük fel a hangunkat. Teremtődjön összefogás, merjünk bátran kiállni, s azt mondani: ismerünk mi jó romát, többen vagyunk mi, jó romák. A roma társadalom is elítéli belül azokat, akik gyilkolnak. Az élet kioltására nincs mentség. Nálunk a 98 százalék dolgozni akar, és nem tehet róla, hogy nincs munkahelye. A gyermekeit a döntő többség szépen, a XXI. századhoz méltóan szeretné nevelni, ám nem mindenhol adottak a feltételek. Például ott sem, ahol térdig ér a sár eső után, vagy ahol az emberek nem látják a kiútjukat a jövőben, hogy szegény kis csepp gyerekeikkel mi lesz. Kérdezem én: mindez csak a romapolitika felelőssége? Nem! De nem keresek felelősöket. Fórumot szeretnék, ahol a megyei politika minden színtere megjelenne, s az előrevezető utakról beszélgetnénk. S azt szögeznénk le, hogy igen, ebből a helyzetből közösen ki tudunk lábalni. Mert ki kell lábalni, hiszen mi innen nem tudunk elköltözni. Nincs hová, és nem is akarunk. Itt éltek az őseink, s azokat mi látogatni akarjuk a temetőben. Az interjú teljes szövegét a mai Heves Megyei Hírlapban olvashatják.