2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mohácsi Viktória bepanaszolta a rendőrséget a tatárszentgyörgyi eljárás miatt
2009. 03. 04. 00:00

A nyomozó szervek hozzáállása nem javult.

Mint ismeretes, a február 23-án Tatárszentgyörgyön elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatos mulasztások miatt az Országos Rendőr-főkapitányság belső rendőrségi vizsgálatot indított. Bár elrendelték a fegyelmi eljárást, Mohácsi Viktória (ALDE SZDSZ) európai parlamenti képviselő szerint a vizsgálat megállapításai nem kielégítőek. Így - a sértettel együtt - Mohácsi Viktória kénytelen volt panasszal élni a Független Rendészeti Panasztestületnél.

Ezzel kapcsolatban Mohácsi Viktória a következőket mondta: "A tatárszentgyörgyi ügy kapcsán már azzal kellett szembesülnöm, hogy a cselekményt kezdetben balesetnek kívánták beállítani, a helybéliektől el sem fogadták az egyértelműen szándékos emberölésre utaló bizonyítékokat, söréteket, a meggyilkolt gyermek véres, átlyuggatott ruházatát. A bűnügyi helyszín biztosítására sem került sor megfelelő időben." A tegnapi napon több sajtószerv tudósított Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány nyilatkozatáról, amelynek tartalma szerint négy-öt ügyben "valamilyen hasonlóság mutatkozik". Ugyanakkor a nyilatkozat arra is kitér, hogy "túl erős lenne" sorozatügynek nevezni a történteket.

Mohácsi Viktória ezzel kapcsolatban kifejtette: "Csaknem egy éve - a romák elleni erőszakos cselekmények kezdetétől - tartom a kapcsolatot a tájékoztatásomra kijelölt rendőri vezetőkkel, és próbálom elérni, hogy az ügyek elkövetési hasonlóságaira tekintettel központi nyomozócsoportot hozzanak létre. Örömmel veszem tudomásul, hogy - bár csaknem háromnegyed éves késedelemmel - az önálló nyomozócsoport létrejött, és működik.

Sajnálattal kell megállapítanom azonban, hogy más tekintetben a nyomozó szervek hozzáállása nem javult. Az elkövetők forró nyomon üldözése helyett számos esetben fontosabbnak tartották az azonnali sajtónyilatkozatokat, amelyek tartalma arra irányult, hogy minden nyomozati cselekményt megelőzően sürgősen kizárták a rasszista indítékot. Helyette romák egymás közötti leszámolását, uzsorás hátterű jogvitákat szellőztettek meg. Feltételezésem szerint ezen elhamarkodott, szakmailag megalapozatlan nyilatkozatok hátterében bizonyos rendőri szervek vélt megfelelési igénye áll.

Az országos rendőrfőkapitányhoz már 2008. július 1-jén levélben fordultam a rasszista indítékok összefüggéseiben való vizsgálata, az egyes esetek egymáshoz való kapcsolódásának és előre kiterveltségének felderítése érdekében. A 2008. július 16-i keltezéssel a rendészeti főigazgató által adott írásos válasz szerint rasszista motivációra, szervezett bűnelkövetésre utaló információ nincs.

Csak remélni tudom, hogy az időközben eltelt háromnegyed év történései elegendőek voltak ahhoz, hogy a megfelelő információkat beszerezzék, és a rendőri szervek hozzáállásában a megfelelő fordulat bekövetkezzék. Úgy gondolom, hogyha az általam 2008 során megfogalmazott indítékokat a rendőrség kellő alapossággal vizsgálta volna ki, talán elkerülhető lett volna 4 roma - köztük az 5 éves gyermek - halála."