HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mohácsi Viktória bepanaszolta a rendőrséget a tatárszentgyörgyi eljárás miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 04    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Bepanaszolta a rendőrséget Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő (SZDSZ) a Független Rendészeti Panasztestületnél, mert álláspontja szerint a rendőrség belső vizsgálatának megállapításai nem kielégítőek.

Hirdetmény

Mint ismeretes, a február 23-án Tatárszentgyörgyön elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatos mulasztások miatt az Országos Rendőr-főkapitányság belső rendőrségi vizsgálatot indított. Bár elrendelték a fegyelmi eljárást, Mohácsi Viktória (ALDE SZDSZ) európai parlamenti képviselő szerint a vizsgálat megállapításai nem kielégítőek. Így - a sértettel együtt - Mohácsi Viktória kénytelen volt panasszal élni a Független Rendészeti Panasztestületnél.

Ezzel kapcsolatban Mohácsi Viktória a következőket mondta: "A tatárszentgyörgyi ügy kapcsán már azzal kellett szembesülnöm, hogy a cselekményt kezdetben balesetnek kívánták beállítani, a helybéliektől el sem fogadták az egyértelműen szándékos emberölésre utaló bizonyítékokat, söréteket, a meggyilkolt gyermek véres, átlyuggatott ruházatát. A bűnügyi helyszín biztosítására sem került sor megfelelő időben." A tegnapi napon több sajtószerv tudósított Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány nyilatkozatáról, amelynek tartalma szerint négy-öt ügyben "valamilyen hasonlóság mutatkozik". Ugyanakkor a nyilatkozat arra is kitér, hogy "túl erős lenne" sorozatügynek nevezni a történteket.

Mohácsi Viktória ezzel kapcsolatban kifejtette: "Csaknem egy éve - a romák elleni erőszakos cselekmények kezdetétől - tartom a kapcsolatot a tájékoztatásomra kijelölt rendőri vezetőkkel, és próbálom elérni, hogy az ügyek elkövetési hasonlóságaira tekintettel központi nyomozócsoportot hozzanak létre. Örömmel veszem tudomásul, hogy - bár csaknem háromnegyed éves késedelemmel - az önálló nyomozócsoport létrejött, és működik.

Sajnálattal kell megállapítanom azonban, hogy más tekintetben a nyomozó szervek hozzáállása nem javult. Az elkövetők forró nyomon üldözése helyett számos esetben fontosabbnak tartották az azonnali sajtónyilatkozatokat, amelyek tartalma arra irányult, hogy minden nyomozati cselekményt megelőzően sürgősen kizárták a rasszista indítékot. Helyette romák egymás közötti leszámolását, uzsorás hátterű jogvitákat szellőztettek meg. Feltételezésem szerint ezen elhamarkodott, szakmailag megalapozatlan nyilatkozatok hátterében bizonyos rendőri szervek vélt megfelelési igénye áll.

Az országos rendőrfőkapitányhoz már 2008. július 1-jén levélben fordultam a rasszista indítékok összefüggéseiben való vizsgálata, az egyes esetek egymáshoz való kapcsolódásának és előre kiterveltségének felderítése érdekében. A 2008. július 16-i keltezéssel a rendészeti főigazgató által adott írásos válasz szerint rasszista motivációra, szervezett bűnelkövetésre utaló információ nincs.

Csak remélni tudom, hogy az időközben eltelt háromnegyed év történései elegendőek voltak ahhoz, hogy a megfelelő információkat beszerezzék, és a rendőri szervek hozzáállásában a megfelelő fordulat bekövetkezzék. Úgy gondolom, hogyha az általam 2008 során megfogalmazott indítékokat a rendőrség kellő alapossággal vizsgálta volna ki, talán elkerülhető lett volna 4 roma - köztük az 5 éves gyermek - halála."Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt