2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A miniszter gyors vizsgálatokat kér a Mentorprogramná
2009. 03. 04. 00:00

Borovszky Tímea minden vádat tagad.

- A Mentorprogram fenntartására törvény kötelezi az államot, így bár tavasszal leállították, mindenképpen lesz folytatása - nyilatkozta lapunknak az oktatási minisztérium egyik névtelenséget kérő munkatársa. Az ügyben a hét eleje óta tárgyal egymással Manherz Károly felsőoktatásért felelős államtitkár és Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke.

Minisztériumi forrásunk úgy tudja: annak érdekében, hogy a Mentorprogram mielőbb folytatódjék, és ne csorbuljanak a támogatásra jogosultak jogai, már tegnap meg is állapodtak a főbb kérdésekről. A jövőben közvetlenül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával szerződik a minisztérium. A pénzt támogatásként, de "pántlikázottan" kapják - a kifizetés megszervezését viszont rájuk bízza a minisztérium. A program felügyelete - állítja forrásunk - átkerül a felsőoktatási szakállamtitkárságra, a HÖOK-kal is ez a minisztériumi részleg szerződik majd

A folytatás azért tűnt kérdésesnek, mert jelenleg két komoly vizsgálat folyik a programnál. Egy jogi, pénzügyi belső ellenőrzés, valamint egy fegyelmi, az Oktatási Minisztérium esélyegyenlőségi főosztályának vezetője, Borovszky Tímea ellen. Ez utóbbit Nagy Attila, a Katapult volt programigazgatójának bejelentésére indította nemrég a miniszter. (A terület Arató Gergely államtitkár közvetlen felügyelete alatt állt.) A bejelentő - egyebek között - azt állítja, hogy a főosztályvezető felszólította: a program pénzéből juttasson másnak, illetékteleneknek is. Ha a fegyelmi vizsgálat arra jut, hogy a bejelentés nem megalapozatlan, a továbbiak már meghaladják az államigazgatási eljárás lehetséges kereteit, a minisztériumnak át kell adnia az ügyet az illetékes hatóságoknak. Hiller István miniszter nagyon gyors vizsgálatot kért munkatársaitól.

Borovszky Tímea minden vádat tagad. Tény, hogy korábban ő indított átfogó vizsgálatot a Mentorprogram pénzeit kezelő alapítványnál a programra szánt pénzek nem megfelelő felhasználása miatt.

A Katapult Mentorprogramot 2005-ben indította az oktatási tárca azzal a céllal, hogy segítse a hátrányos és a halmozottan hátrányosan helyzetű fiatalok bejutását az egyetemekre-főiskolákra, illetve a bekerültek megkapaszkodását. A cél érdekében az érintettek pontkedvezményt kapnak a felvételinél, tanulmányaik első évében pedig velük azonos szakon és karon tanuló diákok (mentorok) segítik őket a beilleszkedésben. A mentorok munkájukért ösztöndíjban részesülnek.

Ez a program került most veszélybe azzal, hogy az idén nem írták alá a támogatási szerződést a szaktárca és a programot koordináló HÖOK a Hallgatókért Alapítvány között. Utóbbi kevesellte ugyanis a harmincmilliós támogatást, mondván: abból már nem lehet működtetni a 2000 hallgatóra és 350-400 mentorra kibővült programot. Szerintük vagy tömegesen kellett volna kizárni rászorulókat a támogatásból, vagy irreális mértékben csökkenteni a mentorok juttatását, ami szintén a program elhalásához vezetett volna. A minisztérium esélyegyenlőségi főosztálya mindezt úgy értelmezte: az alapítvány egyoldalúan felmondta a program koordinálását.