2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Érdektelen romagondok?
2009. 03. 03. 00:00

Ketten mentek el a panasznapra.

- Lehetséges, hogy más csatornákon érik el a kisebbségi ombudsmant problémáikkal a cigányemberek - mondta Fórika László, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának munkatársa a Nagyatádi Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál tartott fogadóóra sikertelensége kapcsán.

- Elsősorban a jogtudatos emberek keresik az ombudsmani hivatalt. Az elmúlt évben hivatalunkhoz több mint ezer megkeresés érkezett, elsősorban szociális, oktatási, szegregációs és anyagi természetű ügyekben. Ezek egy részében nincs hatáskörünk eljárni, de amiben lehetőségünk van, abban segítünk. Tudni kell: a hozzánk érkező panaszok csak a jéghegy csúcsát jelzik, ennél jóval több kisebbségi jogsérelem lehet - mondta Fórika László, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának munkatársa.

Hasonló a véleménye Ignácz Jánosnak, a Nagyatádi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének; szerinte a sikertelen fogadónap nem jelenti azt, hogy nincs gondja a somogyi, dél-somogyi cigányságnak. - Mi azt szeretnénk, ha rendszeresen találkozhatnának az ombudsmani hivatal képviselőivel a területünkön élő romák, így mindenki számára egyértelművé válna, hogy igenis létezik elérhető segítség.

A barcsiak sem igen éltek a "szólás szabadságával", a kisebbségi önkormányzati vezetőkön kívül csupán két állampolgárral találkoztak a szakemberek. A megjelent két roma szerint a legnagyobb gond az, hogy általánosítanak az emberek, sokuk szerint minden cigány származású egyforma. Szerintük nem a bőrszín határozza meg azt, hogy valaki tud és akar-e boldogulni az életben, dolgozik, vagy sem. A térségben szinte mindenhol a megélhetés szerepel az első helyen a gondok között.

- Részben örülök annak, hogy az ombudsman foglalkozik a helyi problémákkal, az elszomorít, hogy erre a manapság tapasztalható szélsőséges megnyilvánulások miatt van szükség - mondta Balogh Imre, a Barcsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A barcsi találkozón az országos eseményekről is szó esett: a kevés egybegyűlt reményét fejezte ki, hogy az atrocitások továbbra is elkerülik Somogyot.