HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Érdektelen romagondok?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2009 Március 03    Forrás: sonline.hu


Ez a cikk archív

Kaposváron és Nagyatádon senki sem jelent meg Kállai Ernőnek, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának múlt heti panasznapján. Barcson is csak két érdeklődő volt.

Hirdetmény

- Lehetséges, hogy más csatornákon érik el a kisebbségi ombudsmant problémáikkal a cigányemberek - mondta Fórika László, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának munkatársa a Nagyatádi Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál tartott fogadóóra sikertelensége kapcsán.

- Elsősorban a jogtudatos emberek keresik az ombudsmani hivatalt. Az elmúlt évben hivatalunkhoz több mint ezer megkeresés érkezett, elsősorban szociális, oktatási, szegregációs és anyagi természetű ügyekben. Ezek egy részében nincs hatáskörünk eljárni, de amiben lehetőségünk van, abban segítünk. Tudni kell: a hozzánk érkező panaszok csak a jéghegy csúcsát jelzik, ennél jóval több kisebbségi jogsérelem lehet - mondta Fórika László, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának munkatársa.

Hasonló a véleménye Ignácz Jánosnak, a Nagyatádi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének; szerinte a sikertelen fogadónap nem jelenti azt, hogy nincs gondja a somogyi, dél-somogyi cigányságnak. - Mi azt szeretnénk, ha rendszeresen találkozhatnának az ombudsmani hivatal képviselőivel a területünkön élő romák, így mindenki számára egyértelművé válna, hogy igenis létezik elérhető segítség.

A barcsiak sem igen éltek a "szólás szabadságával", a kisebbségi önkormányzati vezetőkön kívül csupán két állampolgárral találkoztak a szakemberek. A megjelent két roma szerint a legnagyobb gond az, hogy általánosítanak az emberek, sokuk szerint minden cigány származású egyforma. Szerintük nem a bőrszín határozza meg azt, hogy valaki tud és akar-e boldogulni az életben, dolgozik, vagy sem. A térségben szinte mindenhol a megélhetés szerepel az első helyen a gondok között.

- Részben örülök annak, hogy az ombudsman foglalkozik a helyi problémákkal, az elszomorít, hogy erre a manapság tapasztalható szélsőséges megnyilvánulások miatt van szükség - mondta Balogh Imre, a Barcsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. A barcsi találkozón az országos eseményekről is szó esett: a kevés egybegyűlt reményét fejezte ki, hogy az atrocitások továbbra is elkerülik Somogyot.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt